Okurumuzun Sorusu:
3 Kasım 1968 doğumluyum. 13 Temmuz 1995 işe giriş tarihim. 4.250 iş günüm var. Daha ne kadar çalışmam gerekiyor, kaç yaşında emekli olabilirim? Cevap verebilir misiniz? Çok çok teşekkür ediyorum.
Kadın işçilerin emeklilik koşulları sigorta başlangıç tarihine göre değişmektedir. Yanıtımızın sonunda sigorta giriş koşullarına göre emeklilik koşullarını gösteren tabloyu inceleyerek tüm okurlarımız emeklilik koşullarını görebilirler.
Gelelim okurumuzun sorusuna. Okurumuzun sigorta başlangıç tarihi 13 Temmuz 1995. Dolayısıyla okurumuz, 5.825 gün sigorta primi, 20 yıl sigortalılık süresi ve 52 yaş ile emekli olabilir.
Okurumuzun sigorta giriş tarihinden bu yana 20 yıl geçmiş durumda. Dolayısıyla sigortalılık süresi koşulu tamam!
Okurumuzun emekli olabilmesi için 5.825 gün prime ihtiyaç var. Okurumuzun mevcut primi 4.250 gün. Eksim prim gün sayısı ise 1.575 gün. Okurumuz 4 yıl 4 ay 15 gün daha kesintisiz çalışırsa, prim gününü doldurmuş olacak.
Son koşul ise yaş. Okurumuz, 52 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek. Okurumuz 3 Kasım 1968 doğumlu. 3 Kasım 2020 tarihinde 52 yaşını doldurmuş olacak.
Görüldüğü üzere okurumuzun yaşını doldurmasına 2 yıl var. Ancak 2 yıl sonra yaş dolsa bile okurumuzun hâlâ en az 2 yıl 4 aylık prim gün eksiği olacak. Yani okurumuzun yaşı dolduğu halde, primini tamamlaması için çalışmaya devam etmesi gerekecek.
Ben bu durumu “emeklilikte prime takılan kadınlar” olarak adlandırıyorum. Çünkü Türkiye’de primi dolduğu halde yaşı dolmadığı için emekli olamayan yani “emeklilikte yaşa takılan” kadınlar olduğu gibi bir de “emeklilikte prime takılan” yani yaşı geldiği halde primi eksik olduğu için emekli olamayan kadınlar var.
Bununla birlikte eksik primleri tamamlamanın bir yolu var. Eğer okurumuzun sigorta girişinden sonra yaptığı doğumları varsa, okurumuz doğum borçlanması yaparak eksik primlerini tamamlayabilir. Okurumuz doğum borçlanması ile ilgili bilgilere bu yazımızdan ulaşabilir: Doğum Borçlanması ile nasıl emekli oluruz?
Okurumuz, sigorta girişinden sonra yaptığı doğumları varsa, bu doğumların tarihlerini ve her bir doğumu takip eden 2 yıl içinde kaç gün sigorta priminin yattığını bize yazabilir.
Biz de okurumuza ne kadar süre ile ne zaman ve nasıl doğum borçlanması yapabileceğini aktarabiliriz.
İlgili haberler
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...
Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...
Doğum borçlanmasının koşulları ne? Doğum borçlanması başvurusu nereye yapılır? Doğum borçlanması içi...
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...
Erkekler, sigorta girişinden önce yaptıkları askerlik için borçlanma hakkına sahip. Kadınlar ise sig...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.