İşsizlik ödeneğinde 30 güne dikkat!
İşsizlik ödeneği (maaşı) kendiliğinden bağlanmaz. İşçinin işsiz kaldığı tarihten itibaren 30 gün içinde İş-Kur’a başvurması gerekir.
Okurumuzun Sorusu:

İyi günler. 26.12.2016 tarihinde işten çıkarıldım. 23.05.2017’ye kadar işsizlik maaşı aldım. 24.05.2017’de tekrar işe girdim. 07.12.2018’de işten çıkarıldım.İkinci işsizlik maaşı hak ediyor muyum? 

İşsizlik ödeneğine hak kazanan işçi, hak ettiği işsizlik ödeneğinin tamamını almadan geri işe girer ve yeniden işsizlik ödeneğine hak kazanmadan işsiz kalırsa, hak kazanıp almadığı süre kadar işsizlik ödeneği alabilir.

Bu durumda işçinin ikinci kez işsiz kalmasının nedenine bakılmaz. Yani işçi kendi istifa etse bile eksik kalan süre kadar işsizlik ödeneği alabilir.

Okurumuz, ilk işsiz kaldığında 149 gün işsizlik ödeneği almış.

Peki okurumuz ilk işsiz kaldığında ne kadar süre işsizlik ödeneğine hak kazanmıştı? Bu süre okurumuzun ilk işsiz kaldığında geriye doğru 3 yıl içinde kaç gün priminin yattığına göre değişir:
-İşçinin son 3 yıl içinde primi
-600-899 gün arası ise 180 gün süre ile
-900-1079 gün arası ise 240 gün süre ile
-1080 gün ise 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödenir.

Okurumuzun son 3 yıl içinde kaç gün priminin yattığını bilmiyoruz. Dolayısıyla net yanıt veremiyoruz. Ama en kısa süre dahi olsa okurumuz en az 180 günlük ödeneğe hak kazanmıştır. Dolayısıyla en kötü ihtimalle okurumuz, 31 gün daha işsizlik ödeneği alabilir.

Ancak çok önemli bir nokta var. İşsizlik ödeneği otomatik bağlanmaz. İşçinin işsiz kaldığı tarihi takip eden 30 gün içinde İş-Kur’a başvurması gerekir. Okurumuz 07.12.2018 tarihinde ikinci kez işsiz kalmış. Bu nedenle okurumuzun 07.01.2019 tarihine kadar İş-Kur’a başvurmuş olması gerekiyordu.

Eğer okurumuz başvuru yapmadıysa ne yazık ki eksik kalan süreyi alamaz. Eğer okurumuz yeniden işe girer ve yeniden işsiz kalırsa, eksik kalan süreyi alabilir.

Not: İşsizlik ödeneğini eksik alıp, yeniden işe giren işçi, yeniden işe girdiği tarihi takip eden 3 yıl içinde 600 gün sigortalı çalışırsa, kendi isteği dışında işsiz kalırsa ve son 120 gün primi de varsa, yeni işsizlik ödeneğine hak kazanır. İşçi artık eksik kalan süre kadar değil, yeni hak kazandığı süre kadar işsizlik ödeneği alır. Bu durumda da işçinin işsiz kaldığı tarihten itibaren 30 gün içinde başvuru yapması gerekir.

İlgili haberler
İşsizlik sigortası ücretin en çok yarısını verir

İşsizlik ödeneği, işçinin prime esas kazancının yüzde 40’ıdır. Brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçe...

Kullanılmayan işsizlik ödeneği yeniden alınabilir

Çalışmaya başladığı için hak kazandığı işsizlik ödeneğinin bir kısmını alamayan işçi, yeniden işsiz...

Kısmi süreli işçi borçlanırsa işsizlik ödeneği ala...

Kısmi süreli çalışan işçi eksik günlerini isteğe bağlı sigortalılık ile tamamlarsa, işsizlik ödeneği...