Eşi vefat eden kadın işçi kendi ve çocuğu için AGİ alır
Eşin vefatı halinde, hayattaki eş, kendi ve çocuğu ya da çocukları için Asgari Geçim İndirimi alabilir. İşyerine yeniden Aile Durumu Bildirimi Formu verilmelidir.
Okurumuzun sorusu:

Boşanma durumlarında asgari geçim indirimi yazınızı okudum. Eş vefat etmişse nasıl hesaplama yapılıyor? Mesela bir çocuklu dul eş için?

Okurumuzun sözünü ettiği yanıtımızda boşanma hallerinde Asgari Geçim İndiriminin nasıl uygulandığı ele almıştık: Boşanma halinde AGİ uygulanırken nafakaya bakılır

Eşin vefatı halinde ise, AGİ hesaplamasında, hayattaki eş ve çocuk ya da çocuklar için AGİ ödenir. Bu durumda hayattaki eş, bekâr olarak kabul edilir, kendisi ve çocuğu AGİ’ye yansır. Sonuç olarak, hayattaki eş, “evli ve eşi çalışan, dolayısıyla sadece kendi ve çocuğu üzerinden AGİ’si hesaplanan” işçi kadar AGİ alır.

AGİ kapsamına giren bir çocuk olduğunu varsayarak söyleyecek olursak:

1) Eşin vefatından önce her iki eş de çalışıyor, ancak AGİ vefat eden eşe ödeniyorsa; hayattaki eş, AGİ almaya başlar. Hayattaki eş, vefat eden eşiyle aynı tutarda AGİ alır. Çünkü vefat eden eşe ödenen AGİ tutarı, “evli ve eşi çalışan, 1 çocuklu” üzerinden hesaplanmakta, vefat eden eş, sadece kendisi ve çocuk için AGİ almaktadır. Hayattaki eşin AGİ’si de -yukarıda belirttiğim gibi- aynı biçimde hesaplanmaktadır.

2) Eşin vefatından önce her iki eş de çalışıyor, ancak AGİ vefat eden eşe değil de diğer eşe ödeniyorsa; hayattaki eş, AGİ almaya devam eder. AGİ tutarında değişiklik olmaz.

3) Eşin vefatından önce, sadece hayattaki eş çalışıyor ve AGİ alıyorsa, eşinin vefatından sonra da, AGİ almaya devam eder. Ancak eline geçecek AGİ tutarı düşer. Çünkü vefattan önce, “evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu” AGİ’si alan, yani AGİ’ye hem kendisi, hem eşi, hem çocuğu yansıyan kişi, artık sadece kendisi ve çocuğu üzerinden AGİ alır. Mantıklı olmadığının farkındayım, ancak düzenleme ve uygulama bu yönde.

4) Eşin vefatından önce, vefat eden eş çalışıyor ve AGİ alıyor ancak hayattaki eş çalışmıyorsa; hayattaki eş çalışmaya başlamadığı sürece AGİ alamaz. Yani vefat eden eşin AGİ’si transfer edilmez. AGİ alabilmek için öncelikle çalışmak ve vergiye tabi ücret geliri elde ediyor olmak gerekir.
Altını çizerek belirtelim. Eşin vefatı halinde, hayattaki eşin işyerine yeniden Aile Durumu Bildirimi Formu vermesi; formda durumunu evliden bekâra çevirmesi, eş ile ilgili kısımları ise boş bırakması gerekir. (Aile Durumu Bildirim Formu’nu indirmek için TIKLAYIN.)

Dul eşe 2018 yılında ödenecek AGİ tutarı şöyle:
Çocuksuz: 152,21 TL
1 çocuklu 175,04 TL
2 çocuklu 197,88 TL
3 çocuklu 228,32 TL
4 çocuklu 243,54 TL
5 çocuklu 258,76 TL
İlgili haberler
Gıdım gıdım gasp: Dul ve yetim maaşları

Birçok kadının tek güvencesi olan dul ve yetim aylığı ile ilgili neler biliyoruz? Örneğin bu maaş de...

Boşanma halinde AGİ uygulanırken nafakaya bakılır

Boşanma halinde, asgari geçim indirimi hesaplanırken çocuğun bakımını kimin üstlendiğine ve çocuğa n...

Emekli aylığı dul aylığına engel değil

Kendi sigortalı çalışan ya da emekli olmaya hak kazananlar da, dul aylığı alabilir. Dul aylığı için...