Eş işsiz kalsa bile kadın işçi kısmi çalışmaya devam edebilir
Kadın işçinin kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkından yararlanabilmesi için eşin çalışması şarttır. Ancak daha sonra eş işsiz kalsa bile hak devam eder.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Bir bankada çalışıyorum. Bir yıldır doğum sebebiyle ücretsiz izindeyim ve şimdi kısmi zamanlı işe dönmek istiyorum. Fakat eşimin şirketi şu an konkordatoda ve iflas edebilir. Böyle bir durum gerçekleşirse işsiz olacak yeni bir iş bulana kadar bu durumda benim kısmi çalışma durumum nasıl olur? Tam mı çalışmam gerekir sonrasında tekrar yarı zamanlı çalışabilir miyim? Bu hakkımı nasıl kullanabilirim acaba?   

İş Kanunu’nun 13. maddesine göre ücretli ve ücretsiz analık izinlerinin bitmesinin ardından -her iki ebeveynin de çalışması koşuluyla- ebeveynlerden biri tam süreli çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçebilir.

İşçi, bu hakkını analık izinlerinin bitiminden sonra çocuk zorunlu ilköğretim çağına girene (5,5 yaşını doldurana kadar) kadar herhangi bir zamanda kullanabilir. Yani işçi, analık izinlerinin bitiminden hemen sonra bu hakkını kullanabileceği gibi, çocuk 2 hatta 4 yaşındayken de bu haktan yararlanabilir.

Bu haktan yararlanabilmek için 1 ay önceden yazılı başvuru yapılması şarttır. Kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkına ilişkin tüm detaylar ve örnek başvuru dilekçesine bu yanıtımızdan ulaşmak mümkün: https://ekmekvegul.net/haklarimiz-var/kismi-sureli-calismaya-nasil-gecilir

Gelelim okurumuzun sorusuna. Okurumuz, eşinin çalıştığına dair bir belgeyi de ekine koyarak kısmi süreli çalışmaya geçiş başvurusu yapabilir. Eşinin çalıştığı işyerinin konkordatoda olması okurumuzun bu hakkını kullanmasına engel teşkil etmez. Ancak başvuru yapılmadan önce okurumuzun eşi işsiz kalırsa, okurumuzun başvuru yapabilmek için eşinin yeniden çalışmasını beklemesi gerekir.

Peki okurumuz başvuru yaptıktan ve kısmi süreli çalışmaya geçtikten sonra, okurumuzun eşi işsiz kalırsa ne olacak?

Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinde bu konuda çok açık bir hüküm var:

“Birinci fıkra kapsamındaki kısmi süreli çalışma talebi şartları, sadece başvuru sırasında aranır. Bu şartların kısmi süreli çalışma sırasında kaybedilmesi durumunda söz konusu hak devam eder.”

Dolayısıyla okurumuzun eşi daha sonra işsiz kalsa bile okurumuz kısmi süreli çalışmaya devam edebilir. Okurumuz tam süreli çalışmaya geçmek zorunda olmaz.

Bununla birlikte okurumuz istediği zaman tam süreli çalışmaya geri dönebilir. Yani eşinin işsiz kalması durumunda okurumuz tam süreli çalışmaya dönmeyi de tercih edebilir. Ancak bu durumda okurumuz aynı çocuk bir kez daha kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkından yararlanamaz.

İlgili haberler
15 saatlik çalışmaya itiraz eden kadın işsiz kaldı

“Harca harca bitmez” sloganıyla bilinen A101 çalışanlarının ömrünü harcaya harcaya bitiriyor: Bir ka...

Yarım çalışma ve ücretsiz izin hakkı art arda kull...

16 haftalık analık izninin sonunda kadın işçi isterse yarım çalışma, isterse ücretsiz izin hakkını k...

Doğum sonrası ücretsiz izin yıllık izinde hesaba k...

Analık izninde geçen süre yıllık izne hak kazanmada çalışılmış gibi sayılır. Ancak analık izni sonra...