Analık izninde memuriyete ataması yapılanlar aylıklı izin hakkından yararlanabilir
Analık iznine ayrılıp SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alan kadın işçi, memuriyete atanması halinde analık izninin geri kalan süresi için aylıklı izin hakkından yararlanabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhabalar. İnternette hamilelik süresinde iş değişikliği ile ilgili araştırma yaparken sitenize ulaştım, daha önceden bir örnek vermişsiniz fakat örnekteki kişi 4 aylık hamile olduğunu belirtmiş o yüzden tam yanıt alamadım. Benim eşim şu an 35. haftada özel sektörde çalışıyordu. Şu an rapor hakkımız da doğdu zaten ama devlet kurumuna ataması gerçekleşti fakat daha çalışmaya başlamadı bu durumda hangi kuruma rapor sunmamız gerekir? Ya da şu an çalıştığı iş yerinden istifa ettiğinde rapor hakkımız yanar mı?

Öncelikle okurumuzu ve eşini şimdiden tebrik edelim; yakında ailelerine katılacak bebekleriyle uzun, mutlu ve sağlıklı bir ömür dileyelim.

Okurumuzun eşi (doktor raporu olması kaydıyla) 37. hafta dolana kadar çalışma hakkına sahip.

Okurumuzun eşi doğum iznine ayrıldığı tarihte özel sektördeki işinde çalışmaya devam ediyorsa, analık raporunu çalıştığı işyerine sunacak ve SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya başlayacak.

Okurumuzun eşi atama işlemi tamamlanıp atama emrinin tebliğ edildiği güne kadar, mevcut işinden ayrılmak zorunda değil. Dolayısıyla okurumuzun eşi bu süreç tamamlanıp atama emri gelene kadar mevcut işyerinde iken ayrıldığı analık izninden kaynaklı olarak SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alabilir.

Okurumuz atama emrinin tebliğini takip eden mesai gününde analık raporunu göreve başlayacağı kuruma sunmakla yükümlü. Aynı zamanda okurumuzun mevcut çalıştığı işyerini de bilgilendirmesi (yani işinden ayrılması) gerekiyor.

Okurumuz atama emrinin tebliğini takip eden mesai gününde raporunu göreve başlayacağı kuruma sunacak ki, Devlet Memurları Kanunu’nun kadın işçilere tanıdığı “aylıklı izin” hakkından yararlanabilsin. Hatırlatım, analık izni halinde işçi SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği (analık ödeneği) alırken, devlet memurları aylıklı izinli sayılıp 16 haftalık analık izni boyunca aylıklarını almaya devam edebiliyor.

Okurumuzun aylıklı izin hakkından yararlanmaya başladığı tarihi SGK’ya da bildirmesi gerekiyor ki, SGK aynı tarihte geçici iş göremezlik ödeneğini (analık ödeneği) kessin. Aksi takdirde okurumuz hem göreve başladığı kamu kurumundan aylıklı izin karşılığı aylık alır hem de SGK’dan aynı dönem için geçici iş göremezlik ödeneği alırsa, SGK aylıklı iznin başladığı tarihten itibaren ödediği geçici iş göremezlik ödeneğini okurumuzun eşinden geri isteyecektir.

Biraz karmaşık bir yanıt olduğunun farkındayım. Özetlemeye çalışayım.

1) Okurumuzun eşi (32. haftası dolduğu için) istediği gün analık iznine ayrılıp, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği almaya başlayabilir. Rapor halihazırda çalışılan işyerine sunulacak.

2) Okurumuzun eşi atama emrinin tebliğini takip eden mesai günü görev yapacağı kuruma raporunu ibraz ederek, bugünden başlayarak analık izninin sonuna kadar aylıklı izin hakkından yararlanabilir.

3) Aynı dönem için çifte ödeme olmaması için okurumuzun eşinin SGK’ya bir dilekçe ile başvurarak aylıklı izin hakkından yararlanmaya başladığı tarihi bildirmeli ki, daha sonra sıkıntı yaşanmasın.

4) Son bir not. Hem işçilikte hem memuriyette analık izni hakkı 16 hafta. Diyelim ki okurumuzun eşi 2 hafta SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği aldı ve ardından atama emrini alıp çalıştığı kurumdan aylıklı izne ayrıldı. Bu durumda okurumuzun eşi geri kalan 14 hafta için çalıştığı kurumdan aylık alacaktır. Yani süre sıfırdan başlamayacak, analık izninin geri kalan süresi için aylıklı izin hakkı verilecektir.


İlgili haberler
Yarım çalışma hakkı analık izninin hemen ardından...

Yarım çalışma hakkının analık izninin hemen ardından kullanılmasında yarar var. Aksi takdirde yarım...

Analık izni dönüşü seçim hakkı kadın işçinin

Analık izni sonrası kadın işçi ister işe döner ister kısmi çalışmaya geçer ister yarım çalıma hakkın...

Analık izni sonrası ücretsiz izin yarım çalışmadan...

Analık izni sonrasında yarım çalışmaya doğrudan geçilmesinde yarar var. Arada ücretsiz izin alınırsa...