Zorla evlendirilmeye karşı çıkan Sariye’nin faillerine 11 yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet
Hakkari’de 11 yıl önce zorla evlendirilmeye karşı çıkması üzerine kendisinden bir daha haber alınamayan Sariye Çetin davasında 7 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Hakkari’nin Bağlar Mahallesi’nde 2009 yılında Abdullah Çetin (62) kızı Sariye Çetin’i komşusu olan akrabasıyla zorla evlendirmek istedi. Söz konusu duruma karşı çıkan Çetin, düğün öncesi yapılan kına gecesinde evden kaçtı. Ailesi, bir süre sonra Çetin’i Yüksekova’daki bir yakınlarının evinde bularak, zorla geri getirdi. Ancak kısa bir süre sonra Çetin ortadan kayboldu. Aile fertleri tarafından polise “kayıp” başvurusu yapılırken, sonrasında yapılan çalışmalarda Çetin’e ulaşılamadı.

‘AİLESİ ÖLDÜRDÜ’ İHBARI

Bu sırada Hakkari Emniyet Müdürlüğü'ne isimsiz bir kişi tarafından Çetin’in ailesi tarafından öldürüldüğü ve cenazesinin Merzan Mahallesi'ndeki Sülük Göleti'ne atıldığı ihbarı geldi. Gölette yapılan arama çalışmalarında Çetin’in izine rastlanmadı.

ÖNCE BERAAT SONRA YENİDEN YARGILAMA

DHA’nın haberine göre Çetin’in öldürüldüğünün değerlendirilmesi üzerine olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra babası Abdullah Çetin, amcası C.Ç. (39), kuzenleri M.Ç. (30) ve F.Ç. (40) ile İ.Ç. (41), İ.Ç. (46) ve R.Ç. (45) gözaltına alındı. 7 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada 7 sanık hakkında beraat kararı verildi ve sanıklar 9 ay sonra tahliye edildi.

Yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından çelişkili ifadeler, gizli tanık beyanları, Sariye'nin kaybolduğu gece sanıkların yaptığı telefon görüşmeleri ile farklı noktalardaki telefon sinyal kayıtlarından dolayı bozuldu. Yargıtay kararında tüm sanıklar hakkında “töre saikiyle adam öldürmek”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesi üzerine geçtiğimiz yılın Mart ayında 7 sanığın yargılaması yeniden başladı. Mahkemenin kararı üzerine tekrardan yakalanarak, tutuklanan 7 sanık hakkında açılan dava geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. Mahkeme, “töre saikiyle öldürme” suçlamasıyla her sanıka ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi.

GİZLİ TANIKTAN 'BABASI ALDI, TELLE BOĞULUP, CESEDİ GÖMÜLDÜ' İDDİASI
4 sayfalık gerekçeli kararda, Sariye Çetin'in kaybolduğu gün bazı yakınlarının yaptıkları telefon görüşmelerinin yanı sıra 'Vicdan sahibi' kod isimli gizli tanığın ifadelerine de yer verildi. Gizli tanığın, beyanında Abdullah Çetin'in Yüksekova'ya gelerek, kızını teslim aldığı, Hakkari'ye getirdiğini söylediği belirtildi. Sariye Çetin'in, gece saatlerinde ise Sülük Göleti civarına götürülüp, burada telle boğulduğu, cesedinin ise göletin yukarı taraflarındaki yere gömülüp, üzerinin taşlarla kapıtıldığı ve kolay kolay bulunamayacağının söylendiği gerekçeli kararda yer aldı.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
İHD Dİyarbakır Şubesi: 217 çocuk istismara uğradı,...

İHD Diyarbakır Şubesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2020 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu...

Bölge’de şiddet, istismar, tecavüz, kadın intiharl...

İhraç edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek Bölge’de şid...

Hükümet kadın intiharlarını sormayı ‘kötü niyetli’...

Nevşehir’de pandemi döneminde 37 kadın yaşamına son vermeye çalıştı; son bir yılda Van’da 7 şüpheli...