Yeniden Refah ve HÜDA PAR’ın seçim bildirgesi kadınlara ne diyor?
HÜDA PAR ve Yeniden Refah'ın seçim bildirgelerinde kadınlara ayrılan bölümde, aile ve esenk çalışma vurgusu öne çıkıyor.

HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi yerel seçimlere giderken yayınladıkları seçim bildirgelerinde yine kadınların hayatını kısıtlayıcı, haklarını hedefe koyan ifadelere yer verdi.

Yeniden Refah’ın ‘‘Yıllardır ideolojik gruplar tarafından haklarınız sözde savunulurken hayatın içerisinden oradan oraya sürükleniyor ve acımasızca sömürülüyorsunuz” diye giriş yaptığı bildirgede kadın alanındaki vaatler dikkat çekici:

Beyannamede kadına şiddet sorununu çözeceklerini ve bunun için “Ahlaklı Belediyecilik” şiarı ile yola çıkacaklarını; kolluk kuvvetleri, sağlık birimleri, müftülükler ve muhtarlıklarla iş birliği ile "aile dostu politikalar" kapsamında kadına şiddete yönelik eğitim, farkındalık ve ıslah faaliyetleri sürdürecekleri belirtiliyor.

Öte yandan bildirgede “Aile dostu politikalarımız çerçevesinde toplumda artan boşanmaların ve bu boşanmalardan kaynaklı haksızlıkların önünü alacak arabuluculuk sistemini hayata geçirmek önceliğimiz olacak” diyerek Belediyelerde Arabuluculuk Merkezleri kuracaklarını ve burada kadınlara hukuki danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti sunacaklarını belirtiyorlar. Boşanmalarda aile arabuluculuğu kadınların, baroların tüm itirazlarına rağmen iktidar tarafından yasalaştırılmaya çalışılırken Yeniden Refah Partisi, daha yasalaşmadan belediyede bu hizmeti vereceğini duyurmaktan geri durmuyor.

Arabuluculuk kadın için dayatma ve şiddet demek. Okumak için TIKLAYIN

Bildirgede eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmayan ve diploması olmayan kadınlara iş imkanı sağlanacağı vadediliyor. Ancak “Oluşturacağımız evlerde, bakım ve ev hizmetleri gibi iş alanlarında profesyonelleşmelerini sağlayacağız” diyerek kadın istihdamı bakım işiyle sınırlandırılıyor.

Seçim bildirgesinde “ailenin korunması” vurgusu ise sürekli öne çıkan diğer yönlerden biri: “Nesillerimizi tehdit eden en büyük tehlike, aile kurumumuza yönelik küresel saldırılardır. Aile kurumunu mukaddes bilen Yeniden Refah Partisi, bu saldırılara karşı projeler geliştirecek. Yeniden Refahlı Belediyeler, ‘Güçlü Aile Güçlü Türkiye Merkezi’ kurarak aile kurumumuzu koruyacak.”

HÜDA PAR, AKP’NİN İZİNDEN İLERLİYOR

HÜDA PAR’ın seçim beyannamesinde de benzeri söylemler yer alıyor. Özellikle bildirgede yer alan “Belediyelerimizde kadın çalışanlar için esnek çalışma şartları uygulanacak” cümlesi bir süredir iktidarın da Orta Vadeli Plan gibi çeşitli ekonomik planlarında yer verdiği esnek çalışmayı öne sürdüğünü gösteriyor.

HÜDA PAR’ın seçim bildirgesinde, “Ekonomik nedenlerle öğrenimlerine devam etmekte zorlanan evli öğrenciler için ‘Eğitim ve Kira Yardımı’ sağlanacak imkanlar dahilinde ‘Evli Öğrenci Yurtları’ yapılacak” ibaresi ile gençlerin temel ihtiyaçları, nitelikli barınma ihtiyaçları gözardı edilirken genç yaşta evliliklerin önünün açılacağına dönük bir plan ortaya konuyor. 

Öte yandan “Belediyelerin yapacağı kültür ve sanat faaliyetleri ile yozlaştırılmış eğlence programları birbiri ile karıştırılmayacak. Hizmete harcanması gereken belediye bütçesi festival, konser vs. eğlence organizasyonları için çarçur edilmeyecek” cümlesi HÜDA PAR’ın belediyelerde iktidarın son dönemle hızla sürdürdüğü festival ve konser yasaklarını sürdürmeyi planladığını gösteriyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül