‘Yasalar uygulanıyorsa, eksiklik yoksa bu ülkede kadınlar niçin katlediliyor?’
Kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri değerlendiren Batman Barosu Kadın Hakları Merkez Başkanı Neşe Erpolat, ‘Yasalar uygulanıyorsa bu ülkede kadınlar niçin katlediliyor?’ diye sordu.

Batman’da uzman çavuş M.O.’nun cinsel saldırısına maruz bırakıldığı öne sürülen 17 yaşındaki İ.E’nin intihar girişimin ardından kaldırıldığı hastanede tedavisi bir haftaya aşkın devam ediyor. Yaşananların ardından Diyarbakır ve Ağrı’da iki kadın katledildi. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dair konuşan Batman Barosu Kadın Hakları Merkez Başkanı Neşe Erpolat, değerlendirmelerde bulundu.  

‘ŞİDDET, TAHAKKÜM ARACI OLARAK KULLANILIYOR’

Erpolat, kadına yönelik şiddetin ülkede giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek yaşanan kadın cinayetlerine karşı önlemlerin alınması gerektiğini ve hukuki yaptırımların uygulanması gerektiğini söyledi. Erpolat, “Kadına şiddet ve cinayetin sosyolojik, psikolojik, ekonomik gerekçeleri elbette var Hukuki önlemler alınabilir ama asıl sorun zihinsel değişime ihtiyaç var. Aksi halde cinayeti şiddeti konuşmaya devam ederiz. Bu ülkede erkek arkadaşı ile konuştu diye öldürülen, tecavüze uğradı diye Batman Çayı’nda öldürülen, kızının kemiklerini sağlam kemik bırakmayarak döven, bu ülkede eline halat verip “Kendini öldüreceksin” ya da “Biz seni öldüreceğiz” diyen aileler var. Hâlâ intihar gibi gözüken dosyalar var. Bu ülkede güldü, sokakta gezdi diye dövülen, öldürülen, asılan kadınlar var. “Bunu durdurmak istiyorum” diyen ve yaşadıklarını adli sisteme taşımalarından dolayı kadına şiddet haberlerini sık duyuyoruz tabii. İçeride biat etmesini isteyen bir eş var, biat etmeyen kadına şiddet uygulayarak susturacağını sanan bir zihniyet var. Şiddeti bir tahakküm aracı olarak kullanıyor. Mesela, “Beni bırakırsan, seni aileni öldürürüm” gibi sözlerle tahakküm altına alınmaya çalışılıyor kadınlar” dedi.

‘UYGULAYICILAR ŞİDDETİ BASİT BİR AİLE MESELESİ OLARAK GÖRÜYORLAR’

Kadına yönelik şiddette yasaların uygulanmadığını ifade eden Erpolat, “Yasa zengini bir ülkeyiz. Gerçekten de son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri eğitimli, eğitimsiz, genç, yaşlı ,evli, bekar demeden sistematik bir şekilde artmaktadır. İstanbul Sözleşmesi, Kadına Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Tasfiyesinin Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) gibi uluslararası sözleşmeler ve iç hukukumuzdaki ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin 6284 sayılı Kanun, Medeni Kanun, Ceza Kanunu gibi kanunlar yürürlükte olsa bile uzun yıllar verilen mücadeleler neticesinde Medeni Kanun, seçme ve seçilme hakkı, ceza kanunu, miras hakkı, soyadı gibi kadın hakları konusunda yasalar önünde arzu edilen yere geldiği söylenebilir. Ancak, uygulamada kadının çaresizliği halen devam etmektedir. Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor. Bu konuda ciddi mücadele gösteriliyor. Demek ki, bu ülkede bir şeyler ters gidiyor. Eğer gelenekten gelen toplumsal cinsiyet eşitsizliği yoksa, yasalar tam anlamı ile uygulanıyorsa, eksiklik yoksa bu ülkede niçin kadınlar katlediliyor? Mesela, İstanbul Sözleşmesi’nde kadına şiddette arabuluculuk ve uzlaştırma uygulanamaz diyor. Ama ceza muhakemesi kanunu 253 madde arabuluculuk uzlaştırma kurumunu tatbik ediyor. Bu bir çelişkidir. Kolluk, şiddeti uygulayan eş “Ben şikayetçi değilim” diyor. Kolluk “Tamam mesele kapandı” diyor. Halbuki TCK 86/3 göre bu şikayetten bağımsız bir suçtur. Ressen koğuşturulması gereken bir suçtur. Demek ki uygulayıcılar bunu basit bir aile meselesi olarak görüyor. İyi hal haksız tahrik indirimi ile cezalar 10 yıla kadar düşüyor. Şartlı salıverme 7 yıl 1 yıl denetimli serbestlik 6 yıl oluyor. Yani hunharca bir cinayet işlenmiş 6 yıl cezaevinde kalıyor” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN KALDIRILMASI ŞİDDETİN İVME KAZANARAK DEVAM ETMESİNE YOL AÇACAKTIR’

Kadına yönelik şiddetin durmadan artış gösterdiği bununla birlikte uygulanan cezasızlık politikaları İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına yönelik gündemin aksine sözleşmenin uygulanmasının önemine değinerek İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması söylemlerine tepki gösteren Erpolat, “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın kaldırılmasından söz etmek yerine, kadınların yaşam güvencelerinin sağlanması ve sözleşme hükümlerinin yerine getirilmesi konusunda çalışmalar yapmak gerekmektedir. Aksi yönde yapılan tüm açıklamalar ve sözleşmenin kaldırılabileceğine ilişkin söylentiler dahi kadın cinayetlerine engel olmak konusunda bugüne kadar verilen bütün mücadelelerin boşa gitmesi sonucunu doğurabilecektir. Tüm bu sorunlar ve bunun dışında daha birçok sorun çözülmeden İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasından veya durdurulmasından söz etmek, kadınlara çocuklara karşı şiddet ve insan hakları ihlallerinin ivme kazanarak devam etmesine yol açacaktır” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE UYGULANMALI’
Erpolat, kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi noktasında İstanbul Sözleşmesi’nin eksiksiz uygulanmasının yanı sıra kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Erpolat, “Okul müfredatlarına toplumsal cinsiyet eşitliği dersi konulması gerekir. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasa eksiksiz bir şekilde uygulanması için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kadın cinayeti davalarında “haksız tahrik” ve "mahkemede iyi hal” indirimlerinin gelişi güzel bir şekilde uygulanmasının önüne geçilmelidir. Yargı,yürütme,yasama erklerinde kadın temsiliyet kotasını yüzde 50’ye çıkartılmalıdır. Kadının toplumsal hayatta rolünü güçlendirmelidir. Yine kadına yönelik sistematik şiddetin, işkencenin bir başka şekli olduğu ve bunun insanlığa karşı işlenen suçlardan olduğu kabul edilmelidir” diye konuştu.


İlgili haberler
Batman ve Şırnak’taki çocuk istismarları protesto...

Batman ve Şırnak’taki çocuk istismarlarını protesto gösterileri devam ediyor. Antalya ve Kocaeli’de...

Batman’da cinsel saldırı iddiası: Aile karakola de...

Batman Beşiri'de 17 yaşındaki kız çocuğunun Uzman Çavuş M.O'nun cinsel saldırısına maruz kaldığı idd...

Şırnak'ta 13 yaşındaki çocuğu istismara maruz bıra...

Şırnak'ta 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara maruz bırakan ve çevredekilerin tepkisi üzerine gö...