GÜNÜN KADINI: Judith Leyster
Hollanda'nın 17. Yüzyılda, 'Altın Çağ'da yaşayıp eserleri günümüze kalan nadir kadın ressamlarından olan Judith Leyster'in eserleri uzun süre unutuldu ya da Franz Hals'ın eserleri olarak kabul edildi.

Hollanda'nın 17. Yüzyılda, 'Altın Çağ'da yaşayıp eserleri günümüze kalan nadir kadın ressamlarından olan Judith Leyster 28 Temmuz 1609'da Haarlem'de doğdu, 10 Şubat 1660'da öldü.  

Hollanda’nın “Altın Çağ” daki son derece başarılı kadın ressamı Judith Leyster sanatsal bir ortamdan gelmedi: Babası bir kumaş üreticisi ve Haarlem’deki bira fabrikası ve birahane “Leyster”in sahibiydi. 

Büyük yeteneği çocuklukta belliydi; babasının birahanesi sayesinde birçok sanatçıyla teması vardı ve yetenekleri keşfedildi. 1625 yılında babası iflas başvurusu yapmak zorunda kaldı. Bazı biyografların ailenin yoksullaşmasını tüm çocuklar için mesleki eğitim için harika bir fırsat olarak görmeleri sebepsiz değildir, çünkü aksi takdirde özellikle iyi durumda olan aileler kızlarını zengin biriyle evlenmeye hazırlar. Sadece iki yıl sonra, Leyster’den Haarlem şehrinin bir tanıtımında ressam olarak bahsedildi. 1629’da eserlerini kendi adıyla imzalamaya başladı: İç içe geçmiş baş harfleri JL ve eklenmiş bir yıldızla. 1633 yılında St. Lukas resim loncasına kabul edilen ilk kadın oldu. Çok sayıda farklı fırça ile yeteneklerini öne çıkardı. Kendi atölyesi ve en az üç öğrencisi vardı. Geçimini bağımsız olarak sağlıyordu. 1636’da ressam Jan Miense Molenaer ile evlendi. Güven aramıştı, huzursuzlukla karşılaştı. Eşinin borçları alacaklılarla anlaşmazlıklara yol açtığı için çift sık sık ve acilen ikamet değiştirmek zorunda kaldı. Eşine maddi açıdan yardım etmek zorunda kaldığından evlilik sonrası imzalı resimlerine pek rastlanmadı. Kısa süre sonra, sadece ikisi yetişkinliğe ulaşan toplam beş çocuğunun ilkini doğurdu. 1659’da mülkün satılmasını engellemek, çocuklarını korumak için mahkeme kararıyla vasiyetini yazdırdı. 10 Şubat 1660’ta öldü.

Leyster’in eserleri uzun süre unutuldu ya da Franz Hals’ın eserleri olarak kabul edildi. 1893’te Louvre Müzesi, Franz Hals imzalı bir resmin Judith Leyster’e ait olduğunu bularak, sanatçının eserlerinin araştırılmasını sağladı.


İlgili haberler
Ressam Aliye Berger 117 yaşında

“Aşkla yaşadım. Ölümler bile öldüremedi bendeki aşkı. Coşkuyla, aşkla ve sevgiyle yarattım ne yaratt...

GÜNÜN RESSAMI: Mihri Hanım

Çağdaş Türk resminin ilk kadın ressamı unvanına sahip olan Mihri Müşfik kim, merak ediyor musunuz?

GÜNÜN RESSAMI: Séraphine Louis

İlk akla gelen erkek ressamlara inat, kendine münhasır Fransız kadın ressamdır Séraphine.