Yargı çocukların açlığına kör, sağır
Okulöncesinde ücretisiz yemeğin kaldırılmasına karşı 6 Kasım'da açılan davada yürütmeyi durdurma talebine yanıt verilmedi. Danıştay, çocukların açlığına karşı önlem alacak kararı sürüncemede bırakıyor

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’inin yoksulluk nedeniyle haftada bir kez en az bir kez öğün atladığı, çocukların 4’te 1’inin okula aç gittiği bilinirken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda çocuklara 1 öğün vermekte ayak diriyor. MEB’e karşı açılan davalarda ise yargı süreci uzatıyor. Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla tüm ülkede yürütülen ‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Verilsin’ kampanyası sonucunda Milli Eğim Bakanlığı (MEB), okul öncesinde 1 dönem verdiği ücretsiz yemeği de kaldırarak sadece deprem bölgesinde okul öncesinde ücretsiz yemek verileceği kararını almıştı.

Çağrısını yaptığımız “Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek” kampanyası ülkenin dört bir yanında devam ederken İstanbul’dan anaokula giden çocuğu olan Necla Göçer, kampanya kapsamında okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesinin kaldırılması kararına iptal davası açmış, ücretsiz yemeğin kaldırılmasına da yürütmeyi durdurma kararı talep etti. 6 Kasım 2023’te açtığımız dava Danıştay 8. Dairesi tarafından sürüncemede bırakılıyor. Verilen ara kararda yürütmeyi durdurmaya dair bir karar verilmesi için davanın açılmasının üzerinden geçen 5 ayın ardından MEB’den savunma ve kimi belgeler talep edildi.

Davanın avukatlarından Avukat İlke Işık, “Yürütmeyi durdurma, gecikmesinde sakınca olacak, telafi etmesi zor olacak durumlarda tarafların mağduriyetini engellemek üzere esasa ilişkin karar beklenmeksizin bir an önce verilen ve mağduriyeti giderecek bir karardır. Yürütmeyi durdurma kararının bu kadar uzun zamana yayılması ve hala bu kararın verilmemiş olması, çocukların açlığına ilişkin idare mahkemelerinin, yargının, tutumunu bize bir kere daha gösteriyor” dedi.

Bu yüzden çocukların mağdur olduğunu dile getiren Av. Işık “MEB'in neden durdurduğu ve iptal ettiği belli olmayan bu uygulamaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararının bir an önce verilmesi, en azından anaokulundaki çocukların bir öğün ücretsiz yemek hakkına kavuşması için çaba harcaması gerekirken, yargı tarafından 6 Kasım 2023'ten beri davamızda bir ilerleme göremiyoruz. Bu kararı hala vermeyen Danıştay 8. Daire var karşımızda” diye konuştu.  Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin çocuklara bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için açtığı davanın reddedilmesini ve çocukların açlığına dair takdirin mahkemece MEB’e bırakıldığını hatırlatan Av. Işık, “Çocukların açlığı hala yargı için önemli bir sorun değil. İdarenin hukuksuz tavırlarına ilişkin yapılan başvuruları görmezden gelen ve çocukların her gün okula aç gitmesine göz yuman bir yargı var” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül