Veliler kaygılı: Çocuğunu okula göndermek isteyen de var, göndermek istemeyen de
EBA’da yaşanan sorunlar devam ederken, 2,3,4. sınıflar ile 8. ve 12.sınıf öğrencileri için yüz yüze eğitim başlıyor. Esenyalı’dan kadınlar çocuklarını okula gönderip göndermemekte kararsız.

2020-2021 yeni eğitim öğretim yılı sorunlarla başladı. Eğitim sisteminde var olan eşitsizlikler korona salgını döneminde daha da derinleşti. Yıllardır eğitime yeterli bütçe ayırmayanlar, uzaktan eğitim için gerekli koşulları sağlamadılar. Dünya Bankası'ndan EBA alt yapısını iyileştirmek için alınan 160 milyon dolarlık krediye rağmen milyonlarca çocuk evinde internet, bilgisayar ya da televizyonu olmadığı için uzaktan eğitim sistemine giriş yapamadı. Altyapı sorunu devam ederken birkaç gün önce Milli eğitim Bakanı 2,3,4. sınıflar ile 8. ve 12.sınıf öğrencileri için yüz yüze eğitime başlanacağını, isteyen velilerin çocuklarını göndermek istemeyebileceğini açıkladı.  

Biz de Esenyalı Mahallesinde sokakta karşılaştığımız kadınlar ve gençlere, uzaktan eğitim sistemine erişimde yaşadıkları sorunları, Bakan Ziya Selçuk’un öğretmen maaşlarını hedef alan açıklamasını ve 12 Ekim’de başlayacak yüz yüze eğitim ile ilgili düşüncelerini sorduk.

Sohbet ettiğimiz veliler, haberleri takip etmediklerini, EBA'ya bağlanırken çocukların sıkıntı yaşadığını, bu dönemde öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, pandemiden ötürü tedirgin olduklarını, çocukların eğitimden daha fazla geri kalmaması için okula göndereceklerini söylüyorlar.

‘İYİ KÖTÜ EBA’YA GİRİLEBİLMEK’ BİLE BİR LÜKS HALİNE GELMİŞ

Lisede okuyan bir kızı olduğunu söyleyen bir veli, "Evde internet var ama EBA üzerinden derse bağlanmıyor. Çocuklar eğitimden uzaklaştı. Tekrar adapte olabilmesi için okullar açılırsa göndereceğim. Pandemi devam ediyor artık küçük değil kendisini koruyabilir" diyor.

Karşılaştığımız bir kadın, çocukların EBA ile birlikte eğitimden uzaklaştığını sistemin daha da kötüye gideceğinden endişelendiğini okullar açılsa da çocuğunu bu şartlarda okula gönderemeyeceğini söylüyor. "Pandemiyle birlikte eşim işsiz kaldı. Bu süre zarfında sıkıntılar yaşadık. Bizim evimizde internet var ama olmayan çocuklar nasıl uzaktan eğitime bağlanıyor? Bunu düşünmek dahi istemiyorum. Kızım evde iyi kötü EBA'ya girebiliyor pandemi devam ederken okula gitmek istemiyor" diyor

Nuh Çimento Lisesinde okuduğunu öğrendiğimiz başka bir lise öğrencisi, mahallede uzaktan eğitim ile ilgili sorun yaşayan bilgisayar ya da telefonu olmayan çok fazla öğrenci olduğunu söylüyor "Giriş katta oturduğumuz için telefon çekmiyor. Bugün İlk defa EBA ya bağlanabildim" diyor.

DEVLETİ SAVUNAN EĞİTİMDEN KONU AÇILINCA SUSUYOR

9. sınıf öğrencisi olduğunu öğrendiğimiz Meryem ve arkadaşları EBA’nın çok sıkıntılı olduğunu derslere Zoom uygulaması üzerinden giriş yaptıklarını orada da tam iletişim sağlayamadıklarını anlatıyorlar. Meryem, “Babam vardiyalı çalışıyor bugün evdeydi. Onun telefonu ile ilk kez EBA'ya bağlandım. Babam korona olduğu için 14 gün boyunca telefon ondaydı zaten. Çok sıkıntı çekiyoruz. Derslere katılamadığım için çok üzülüyorum. Tablet için Pendik Belediyesine başvurduk ama yetim çocuklara öncelik verdiklerini söylediler… Okullar açıldığında korka korka gidip geleceğiz. Bir sınıfta 40 kişiyiz. Dersler yarı yarıya yapılacak diyorlar ama nasıl olur bilmiyoruz?" diyor. Sohbete Meryem’in annesi de katılıyor "Devlet ne yapsın? İnan öyle şeyler oluyor ki devletin imkanlarını savuranlar var insanımız çok kötü" diyor. Ama Eğitimde fırsat eşitliği olmalı itirazımıza bir şey diyemiyor.

YOKLUKLA MI UĞRAŞSIN VELİLER, EĞİTİM SORUNUYLA MI…

Karşılaştığımız bir başka veli, bilgisayarda ses sorunu olduğu için çocuğunun EBA'ya bağlanamadığını yenisini de almaya gücünün olmadığını söylüyor. “Birkaç yıl önce Mardin'den İstanbul’a taşındık. Eşim şoför, pandemide eve doğru düzgün para girmedi. Gecekonduda oturuyoruz 650 TL kira veriyoruz. Sigortamız yok. Hastaneye gittiğimde doktor "Evladım yapılacak tahliller bir sürü para tutar mutlaka sigortanı yaptır" diyerek beni gönderiyor. Pandemide durumu iyi olanlara koli koli yardım yapıldı bize bir koli bile gelmedi, çok haksızlık var. Pandemiden önce de yardım talep ettim, evimdeki eşyalarımı bahane ettiler. Bilgisayar sıkıntılı çocuğum derslere bağlanamıyor geride kaldı. Sınıflar kalabalık azaltacaklarını söylüyorlar ama çocuğumu göndermekte kararsızım" diyor.

Bir anne kız ile sohbet ediyoruz. Pandemi döneminde eşi çalışmadığı için sıkıntılar yaşadıklarını birikmiş kira borcu olduğunu söylüyor. "Kızım Lise 2. sınıfta okuyor EBA'ya bağlanmakta zorlanıyor. Ama okullar açılsa da kızımı göndermeyeceğim, sağlığı daha önemli" diyor.

İlgili haberler
EBA ilk canlı derste çöktü, Bakan sevindi

EBA’nın ilk canlı derste çökmesine veliler tepki gösterirken, Bakan Ziya Selçuk durumu sevindirici b...

EBA’lı, TRT’li eğitim hüsrana döndü

Uzaktan eğitimdeki aksaklıklardan ötürü kaybettikleri zaman nasıl telafi edilecek, Bakan ne planlıyo...

Esenyalı halk pazarında kadınlarla uzaktan eğitim...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri halk pazarında uzaktan eğitimin yarattığı sorunlarla ilgili...