Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği: ‘Yeni bir dünya kuracağız’
Tuzluçayır'da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele günü için bir araya geldi, mücadele çağrısı yaptı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele günü için bir araya geldi. Dernek binası önünde toplanan kadınlar, "Eşit ve şiddetsiz bir yaşam için Türkiye'de ve dünyada kadınlar ayakta. Yan yana birlikte daha güçlüyüz" dedi, şiddete ve kadın cinayetlerine karşı sloganlarla mücadele çağrısı yaptı.

Açıklamayı dernek adına okuyan Fatma Havsut, mahallede artan şiddet ve kadın cinayetine dikkat çekti. Havsut, "Necla, Nazlı, Sonnur, Döndü, Gül, Bilge, Figen, Yasemin... Son bir ayda derneğimize başvuran şiddete uğrayan kadınlar. Son bir yılda ev içi şiddetin çok daha görünür olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi. Yoksulluğa dikkat çeken Havsut, "Yoksulluk, açlık artık evlerimizin içinde. Muhtarlıklara ve derneğimize yardım talebi ve iş başvurusu yapanlar en çok kadınlar. Son zamanlarda bu durum baş edilmez seviyelere ulaştı. Hane içinde artan yoksulluk ve getirdiği stres şiddeti tetikliyor" dedi.

‘BİRBİRİMİZE BENZİYORUZ’

Kadınların hem yoksullukla, hem sosyal rollerle, hem toplumun çizdiği sınırlarla, hem de şiddetle aynı anda mücadele etmek zorunda bırakıldığını söyleyen Havsut şöyle konuştu: "Hepimiz birbirimize benziyoruz. Hikayelerimiz aynı, isimlerimiz değişiyor. Birileri kendilerine ait başka bir ülke kurarken bizim gerçeklerimizle dalga geçiliyor. Uzun mücadeleler sonrası dişimizle tırnağımızla kazandığımız haklar yasalarla, insan hakları hiçe sayılarak gasp edilmeye çalışılıyor. Ölüyoruz, görmezden geliniyoruz. Şiddet görüyoruz, görmezden geliyoruz. Tecavüze uğruyoruz, intihar süsü veriliyor ölümlerimize, işten atılıyoruz, ev hapislerine tıkılıyoruz, yalnızlaştırılıyoruz, yoksullaştırılıyor, görmezden geliniyoruz."

‘BU ENKAZI BİZ KALDIRACAĞIZ’

Kadınların rakamlardan ibaret olmadığını vurgulayan Havsut, kadın cinayetlerinin yıl sonunda yalnızca istatistiklerde kalarak üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Havsut son olarak, "Bize enkaza dönüşmüş bir yaşamdan başka hiçbir şey vadetmeyenlere karşı yapmamız gereken şey çok açık. Enkazın yaratıcıları nasıl örgütlülerse; bizim de o kadar, onlardan fazla örgütlü olmamız gerek. Bu enkazı biz kaldıracağız; yerine kimsenin nefesinin yoksullukla, şiddetle, açlıkla, felaketlerle kesilmeyeceği yeni bir dünya kuracağız" diye ekledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül