Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar 'gerici müfredata hayır' dedi
Memleketin çeşitli illerinde gerici müfredata karşı demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler sokağa çıktı.

Türkiye'nin dört bir yanında gerici müfredata karşı demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler sokağa çıktı. 

Balıkesir Edremit’te Eğitim Sen ve Eğitim İş temsilcilikleri gerici müfredata karşı basın açıklaması yaptı. Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. Açıklama öncesi kitle "Gerici müfredat istemiyoruz, karanlığa teslim olmayacağız” , “Laik bilimsel demokratik eğitim”, “Faşist gerici eğitime hayır, parasız bilimsel demokratik eğitim” sloganları attı.

Yapılan açıklamada "Laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz yıllar içinde defalarca değiştirilen, eğitim müfredatında bir kez daha kapsamlı değişiklikler yapmış ve taslak programları yayınlamıştır. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacak olan müfredat gibi önemli bir konuda yapılan hazırlıkların eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyundan uzak şekilde gerçekleştirilmiştir” denildi.


Denizli'de, Müfredata Hayır Platformu ve Denizli Laiklik Platformu çağrısı ile "Gerici ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz" eylemi yapıldı. Denizli'nin en eski okullarından Gazi İlkokulu önünde yapılan protesto eyleminde basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Basın açıklamasını Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğrencisi Emre Akbaş okudu. Eylemde "Dinci gerici eğitime hayır" , "Laik bilimsel demokratik eğitim" , "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı.


Kocaeli’de demokratik kitle örgütleri tarafından kurulan ÇEDES Karşıtı Laik Demokratik Eğitim Platformu, yeni eğitim müfredatına ilişkin açıklama gerçekleştirdi.

İzmit Uğur Mumcu Parkında yapılan açıklamayı Eğitim Sen Kocaeli 1 NO.lu Şube Başkanı Ayda Işık okudu.

Açıklamada yeni müfredat değişiklik sürecinin kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde yürütülmediği ve MEB’in ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket ettiği, hazırlıklarının on yıl sürdüğü açıklanan müfredat değişiklikleri için sadece bir hafta değerlendirme süresi belirlenerek eleştiri ve önerileri dikkate almadığı ifade edildi.

Ankara'da Müfredatı Geri Çekin Platforrmu, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak duyurulan eğitim müfredatının durdurulması için Milli Eğitim Bakanlığına yürüdü. Müfredatın, bilim ve laiklik karşıtı ve tamamen ideolojik olarak tasarlandığına dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “ Gelin, birlikte laik, demokratik, bilimsel yerel ve evrensel değerlere uygun olacak şekilde kapsayıcı, ayrımcı olmayan toplumu ve çocukları bölmeyen ve hepsinin üstün yararını, sağlığını ve geleceğini koruyan bir müfredat yapalım” dedi.

Meclis Parkında bir araya gelen kitle buradan Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) yürüdü. Yüyürüşte sık sık ‘Laik, bilimsel, demokratik eğitim’ , ‘Tarikata değil eğitime bütçe’, ‘Kamusal eğitim, bilimsel müfredat istiyoruz’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları attı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül