Hatimoğulları, konuk olduğu Artı TV’nin deprem özel programında sunucunun sorularını yanıtlarken evsiz, barksız, hiçbir şeysiz kalmış olan binlerce insanın aslında devletsiz de kalmış olduklarına tanıklık ediyor: “Gerçekten insanlar çaresiz bir şekilde ortalıkta bırakılmış. Yol boyunca Hatay’ın bir ucundan diğer ucuna geldim. Erzin’den Samandağ’a kadar, güzergah boyunca bir tane jandarma, bir tane polisi bile yolda göremedik.
“Yollarda oluşmuş olan çatlaklara [araçlar düşmesin diye] yurttaş kendi olanaklarıyla sandıklarla bir güvenlik barikatı oluşturmuş. Sandıklar siyah olduğundan göremiyorsunuz da... Bunu yetkililere taşıdık ‘bir varlık gösterin bari’ diye. Yani tek kelimeyle Hatay’da devletin de d’si bile yok, o kadar netti ki.”
AFAD YOK!
“Çoğu insan hâlâ göçük altında. Acı olan tarafı bu ve gün boyu bahsini ettiğim bölgelerde, Hatay için ifade ediyorum [...]. Hiçbir çalışma doğru düzgün yapılmamış. AFAD ekipleri doğru düzgün hiçbir yere ulaştırılmamış, ulaşamamışlar” diyor.
BAKAN’IN YANIT VERMEDİĞİ ÖNERGE
Tülay Hatimoğulları, iki ay önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelik yazılı soru önergesinde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının 8 Şubat 2021 tarihli “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporu”ndaki bulguları sıralayarak devletin depreme hazırlık durumunu sorgulamıştı.
HATİMOĞULLARI’NIN ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORULARI
HDP Adana Milletevekilinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soruları şunlardı:
■ Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?
■ İnşaat, mimarlık, şehir plancılığı, jeoloji mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak afet olasılıklar ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır?
■ Hatay’da Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?
■ Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır?
■ Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
■ Hatay’da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?
ELEKTRİK YOK, SU YOK
Hatimoğulları “zaten elektrik yok” diyor ve Hatay’ın kendine özgü su kullanım düzenin yıkılmış olduğunu anlatıyor: “Burada sular depoların içinde bulunur. Ana su değildir gündelik hayatta tüketilen su. Bütün damlardaki depolar uçmuş. Dolayısıyla bütün evler şu an susuz kalmış.
#deprem
— Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) February 7, 2023
HDP'li Milletvekili Tülay Hatimoğulları Hatay'dan seslendi
⚫Hatay'a halen yardım gelmemiş durumda! Hiçbir insani yardım, hiçbir arama kurtarma ekibi... İnsanlar çaresiz. Yurttaş kendi olanaklarıyla kendisini kurtarma çabasındahttps://t.co/UoxkGT4oZp pic.twitter.com/JyG2Bu8BvO
HASTANELER ÇÖKTÜ, İLAÇ YOK
“Devlet hastaneleri zaten çökmüş durumda. Hastanelerde ilaç yok. Çok ciddi bir ilaç takviyesine ihtiyaç var. Özellikle ilk yardımda kullanılması gereken ilaçlar bu konuda da gerekli desteğin sağlanması çok önemli. Şu an emin olun ki bütün bölgeyi kaba hatlarıyla dolaştım ama bir yerde bile henüz AFAD’ın çadırı mı ya da herhangi bir resmi kurumun çadırı mı doğru düzgün göremedik?”
GIDAYA ULAŞILAMIYOR
“Dolaştığımız bölgeler açısından söyleyeyim. İnsanlar yemeğe ulaşamıyor. Şu an itibarıyla yol boyu bizler marketlerde ne bu olabildiysek almaya çalıştık. Ankara’dan gelirken ama Ankara yolundan Hatay’a kadar emin olun marketlerde bir parça biz ekmek bile bulamadık. Hep paket bisküviler kalmış sadece ve onlar bile çok az kalmış. Su çok az kalmış. Marketlerde oraya en azından bu acil olan gıda ve insani yardımın çok hızlı yetişmesi gerekiyor.”
HALKA ÇAĞRI: DAYANIŞMANIZI ESİRGEMEYİN
“Lütfen dayanışmamızı eksik etmeyin. Bugün dayanışma adına bir parça ekmeğinizi bir battaniyenin izi bir yorganını paylaşmak çok önemli. Lütfen desteklerinizi ve dayanışmamızı esirgemeyin. Bizler de Halkların Demokratik Partisi olarak Genel Merkezde bir kriz masası oluşturduk. Bütün illerimizde yerellerde oluşan kriz masallarıyla bağlantılı bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çok kötü bir dönemden geçiyoruz. Birbirimizin yaralarını sarmaya ihtiyacımız var. Dayanışma yaşatır.”
Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
Bölge illerinde depremin 2.günü| Maraş'taki iki de...
Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kay...
Adana’da yurttaşlar geceyi kendi imkanları ile geç...
Adana'da çok katlı binalarda yaşayan çok sayıda yurttaş geceyi acil barınma merkezleri, araçları ya...
Biz bugün ne yaşadık?
‘Son yirmi yıl içerisinde adım adım yürütülen tüm politikalar halkın üzerine çökerken her fay hattın...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.