TÜGVA yöneticisine 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' davasında tutuksuz yargılama
Anadolu 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya göre, TÜGVA Kastamonu Ortaokul Koordinatörü Rıdvan K., İstanbul Pendik’te cemaat yurdunda kalan çocuklara şantaj yaparak cinsel istismara zorladı.

TÜGVA Kastamonu Ortaokul Koordinatörü Rıdvan K.’ye (24), 16 yaşındaki bir erkek çocuğa tecavüz ettiği gerekçesi ile 23 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, davada tanık olarak dinlenen çocukların ifadeleri ise istismara uğrayan çocuk sayısının daha fazla olduğuna işaret ediyor. Savcı tutukluluğunun sürmesini talep etmesine rağmen ilk duruşmada sanık Rıdvan K. Yurt dışı yasağı ile tahliye edildi.

Anadolu 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya göre, Rıdvan K., İstanbul Pendik’te cemaat yurdunda kalan çocuklara şantaj yaparak cinsel istismara zorladı. Rıdvan K. Tanıştığı çocuklarla yakın ilişki kurduktan sonra çocuklar hakkında öğrendikleri bilgiler üzerinden çocuklara şantaj yaptığı tanık ifadelerinde ortaya çıktı.

S. N. M.’nin şikâyeti üzerine tutuklanan Rıdvan K. hakkında, “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “şantaj” suçundan 23 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı. Davanın ilk duruşması geçen 5 Temmuz’da yapıldı. Tutuklu bulunan sanık, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Sanık suçlamaları kabul etmedi, tanık beyanlarının ise çelişkili olduğunu söyledi.

Duruşmada, şikâyetçi çocuğun iki arkadaşı tanık olarak dinlendi. 16 yaşındaki K. R. şunları anlattı: “S. N. ile ilkokuldan beri arkadaşız; samimiyiz. Bir gün sebepsiz yere Rıdvan K. benim bulunduğum bir mekâna gelerek, ‘ben bir şeyler duydum, S. N. aranızda bir şeyler olmuş, ikinizi yüzleştireceğim’ dedi. Ben de bir şey sormadan ‘tamam’ dedim. Ertesi akşam bu görüşme gerçekleşti. Üçümüz parkta görüştük. Bize nasihatte bulundu. Bir kısım cinsel temaslarımızın olduğunu duyduğunu, bunlardan vazgeçmemizi söyledi.”

K. R. ifadesinin devamında, sanığın söylediklerini ise “Bu olaydan bir hafta sonra ‘haydi namaza gideceğiz’ diyerek beni telefondan aradı. Ben evinin oradan kendisiyle beraber camiye yürürken bana cinsel birliktelik yaşama teklifinde bulundu. Elinde ses kaydı olduğunu, aileme dinletmekle tehdit etti. Ben reddettim; kendisini şikâyet edeceğimi söyledim. Daha sonra bir daha bu teklifte bulunmadı. Sonrasında bir defa, ‘parka gel oturalım’ dedi ancak ben kabul etmedim” şeklinde anlattı.
K. R. arkadaşı S. N.’nin, yaşadıklarını kendisine anlattığını da “Geçen senenin başları gibi S. başından geçen şeyleri anlattı. Bana olayın detayını anlatmadı ancak bir cinsel temasta bulunduklarını söyledi” şeklinde anlattı.

S. N. M. ile aynı yurtta kaldıklarını anlatan 15 yaşındaki B. Y. F. ise duruşmada şunları anlattı: “2022’de S. N. beni parka konuşmaya çağırdı. Parka gittiğimde kendisini ilk defa gördüğüm Rıdvan isimli kişiyle tanıştırdı. Rıdvan, bizim yurtta birtakım şeyler yaşadığımız, cinsel yakınlaşmalardan vazgeçmemiz gerektiği yönündeki nasihatler başladı. Ben, el kol hareketi yaptığımızı, daha ilerisinin olmadığını söyledim. Daha sonra bizi ayrı ayrı kenara çekip konuşmak istedi. Fakat bu defa beni kenara çektiğinde ‘baş başayken arkadaşlarınla yaşadığın cinsel beraberliği benimle de yaşayacaksın’ diye teklifte bulundu. Aileme bildireceğinden dolayı şantajda bulundu. Ancak ben bu teklifini kabul etmedim. Şikâyetten sonra S.’nin de böyle bir teklifle karşı karşıya kaldığını öğrendim.”

Davanın açılmasını sağlayan isim olan Rehber Öğretmeni N. Y. (29) ise tanık ifadesinde “Ben dosya kapsamında bir tutanak tutmuştum. Bunun üzerine soruşturma başladı. S. N. M. yaşadığı cinsel deneyimle ilgili bana çok ayrıntılı bir şey anlatmadı. Ben de çekingenliğini gördüğümden detayını sormadım. Bana, mahalleden birisi olduğunu ve bu kişinin ismini söylemekle durumu anlattı. Birkaç defa farklı zamanlarda cinsel birliktelik yaşadığını söyledi. Durumu tespit edip, ihbarda bulundum” şeklinde konuştu.

Duruşmada söz alan sanık avukatı, şikâyetçi çocuğun ifadelerinin çelişkili olduğunu öne sürdü. Avukat, müvekkilinin cinsel organının da kapsayan bir ameliyat geçirdiğini, anılan ameliyat sonrası tek testisinin olmadığını kaydetti.

Konu ile ilgili görüşlerini almak üzere Dinçer Gökçe’nin ulaşmaya çalıştığı TÜGVA’dan (Türkiye Gençlik Vakfı) herhangi bir dönüş olmadı. Mağdur çocuğun yakınları ise, sanığın yasadışı yollardan yurtdışına kaçabileceği endişesi içinde olduklarını kaydetti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
TÜGVA Iğdır Temsilcisi'nin taciz skandalının üstü...

Gazeteci Timur Soykan, Iğdır TÜGVA Iğdır İl Temsilcisinin, ilahiyat fakültesindeki çok sayıda kadın...

45 çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı İstanbul...

İstanbul sözleşmesini hedef alanlara, Karaman’daki yurdunda 45 çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı...

Lanzarote Sözleşmesi’nin 13. yıl dönümü: Çocuk ist...

Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’...