TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: 'Kadınsız bayramı da medyayı da kabul etmiyoruz'
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için açıklama yaptı. Açıklamada kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlar belirtilerek 'Birlikte değiştireceğiz' denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle "medyada kadın gazetecilerin durumunu değerlendiren" bir araştırma yapıldığı ifade edildi. 

Sektör içinde kadın gazetecilerin azımsanamayacak oranda olduğu belirtilen açıklamada, kadınların editör ve muhabir kadrolarında daha yoğunluklu çalıştığı ancak yönetici kadrolarda kadınların oldukça sınırlı düzeyde bulunduğu belirtildi. Türkiye medyasında üretenlerin kadınlar olduğu ancak yöneticilerin erkek olduğuna dikkat çekildi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarının kazanımı olarak kutlandığı belirtilen açıklamada, "TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu olarak bir kez daha söylüyoruz. Bayram ise, hepimizin bayramı olmalı. Kadın gazetecilerin meslekte yükselemediği, cam tavan nedeniyle meslekten uzaklaştığı, haklarını alamadığı bir bayramı kabul etmiyoruz. Kadınsız bayramı da medyayı da kabul etmiyoruz. Birlikte değiştireceğiz!" denildi.

Açıklamada, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonunun yaptığı araştırmanın verileri de yer aldı.

YAZILI BASIN
"Önce yazılı basından, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Karar, Oksijen, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Yeni Şafak ve Posta gazetelerinin künyelerini inceledik.

• Genel Yayın Yönetmeni, Yazı İşleri Müdürü, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Haber Müdürü kategorilerinde sadece dört kadın gazetecinin ismi bulunmakta:
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Zeliha Irmak, BirGün Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Dilan Esen, Hürriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Şehriban Oğhan.

• Evrensel Gazetesi’nin künyesinde yer alan dört isimden biri, BirGün Gazetesi’nde iki isimden biri, Cumhuriyet Gazetesi’nde altı isimden ikisi, Oksijen Gazetesi’nde 11 isimden ikisi, Hürriyet Gazetesi’nde 23 isimden altısı, Milliyet Gazetesi’nde 13 isimden altısı, Yeni Şafak Gazetesi’nde yedi isimden biri kadın. Karar, Sabah ve Posta gazetelerinin künyelerinde kadın gazeteci yok!"


TELEVİZYONLAR
"Görsel basını incelediğimizde ise iki farklı durum karşımıza çıktı. Bunlardan ilki televizyon kanallarının künyelerinin yetersizliği, diğeri ise kadınların isimlerinin yer aldığı görevlerin gazetecilik alanında olmaması. Görsel medyadan Sözcü TV, Halk TV, KRT, Tele1, NTV, CNN Türk, HaberTürk, A Haber, TGRT(haber servisi) ve Fox TV(haber servisi) inceledik.

•CNN Türk’te 4 erkek/3 kadın, A Haber 5 erkek/1 kadın (reklam sorumlusu), HaberTürk 2 erkek/1kadın (izleyici temsilcisi), TGRT 14 erkek/hiç kadın yok, Halk TV 3 erkek/1 kadın, KRT 6 erkek/2 kadın (izleyici temsilcisi ve program müdürü), Tele1 7 erkek/hiç kadın yok, NTV 3 erkek/2 kadın(tüzel kişi tems, iş yeri tems.), Sözcü TV 3 erkek/hiç kadın yok, FOX TV 9 erkek/5 kadın."


İNTERNET MEDYASI
"Online basında, dört haber ajansı (DHA, ANKA, MEZOPOTAMYA, AA) ve altı internet sitesinin (T24, diken.com.tr, sozcu.com.tr, GazeteDuvar, Artı Gerçek ve bianet) künyelerine baktık. Haber ajanslarının künyeleri içler acısı, bilgilendirici bir künyeden bahsetmek mümkün değil. Haber ajansları içerisinde fark yaratan ANKA Haber Ajansı oluyor.
• ANKA Haber Ajansı’nın Onursal Kurucusu (MÜŞERREF HEKİMOĞLU), diplomasi/ANKA Review Direktörü (DUYGU GÜVENÇ), Ege Bölge Temsilcisi (GİZEM ÇETİNKOL) gibi pozisyonlarda kadın gazetecilerin isimlerini görüyoruz.

• GazeteDuvar’da 35 ismin 14’ü kadın, bianet’te 18 ismin 9’u kadın, Artı Gerçek’te 19 ismin 12’si kadın, T24’te 3 ismin 1’i kadın, diken.com.tr’de 10 ismin 5’i kadın, sozcu.com.tr’de ise künyede hiç kadın bulunmuyor.

Ancak internet sitelerinin diğer kurumlara göre nispeten iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü incelediğimiz künyelerde kadın gazetecilerin ismi yazı işleri müdürü, haber müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda görülmektedir."

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
TGS Genel Sekreteri Banu Tuna anlatıyor| Kadın, ço...

TCK M. 217/A yasa maddesini; kadın, çocuk ve LGBTİ haberciliği açısından yansımasını Türkiye Gazetec...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Tehditlerle kadın g...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Son günlerde yaptıkları haberler dolayısıyla tehdit edilen ve tacize m...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu 10 Ocak Çalışan Gaze...

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde ‘ILO 1...