TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz sığınma hakkı tanınsın
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı açıklama ile risk altındaki Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz sığınma hakkı ve güvenli geçiş sağlanmasını talep etti.

Taliban’ın Kabil’e girip Afganistan yönetimini ele geçirmesiyle birlikte Afganistan’daki gazetecilerin işyerlerine alınmadıkları haberleri gelirken, kadın gazeteciler de Taliban’ın saldırılarına karşı büyük bir endişe yaşıyor. Afgan kadın gazetecilerin endişelerine ve yardım çağrılrına dair açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı çağrıyla risk altındaki Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz sığınma hakkı ve güvenli geçiş sağlanmasını istedi. Yaşananların kaygı verici olduğunu dile getiren TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, “Taliban tarafından yaşamı tehdit edilen tüm kadın ve LBGTİ+ gazetecilere koşulsuz sığınma hakkı tanınmasını, Afganistan’dan ayrılmak isteyen gazetecilerin aileleriyle birlikte güvenli geçişlerinin sağlanmasını ve korunmalarını talep ediyoruz.” dedi. Açıklamanın tamamı şöyle:

‘TÜM KADINLAR GİBİ GAZETECİ KADINLAR DA TEHDİT ALTINDA’

“On yıllardır işgalcilerin, savaş ağalarının ve köktendinci Taliban’ın talan ettiği, küresel cinsiyet eşitliği endekslerinde 20 yıldır en kötü ülkeler arasında yer alan Afganistan’da yaşananları büyük bir kaygı ve öfkeyle takip ediyoruz

Kadınlara yönelik vahşi, insanlık dışı uygulamaları ile bilinen Taliban’ın ülkede yönetimi yeniden ele geçirmesiyle, yeni rejim altında can güvenliği kalmadığını söyleyen kadınlar, dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor.

Afganistan’da tüm kadınlar gibi gazeteci kadınlar da büyük bir tehdit altında. Çalıştıkları basın kuruluşları tarafından “rejim değişti” denilerek evlerine gönderildiklerini, can güvenliği olmadığı için işlerini yapamadıklarını, sokaklarda taciz ve tehditlere maruz bırakıldıklarını haber alıyoruz.

‘AFGAN KADINLARLA HER KOŞULDA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ’

Biz Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu olarak Afganistanlı meslektaşlarımızın, hayatları için direnen tüm Afgan kadınların yanında, onlarla her koşulda dayanışma içinde olduğumuzu dile getiriyoruz.

Taliban’ın mesajlarını, Taliban’a sempati yaratmak gayretiyle ılımlılaştıran, militanların yıllar içinde değişen stilini manşete taşıyıp tehditlerin üstünü örten basının yaptığını değil, tüm risklere rağmen habercilik ısrarını sürdüren, kısıtlı imkanlarla gerçekleri ortaya seren Afgan kadın gazetecilerin cesaretini “gazetecilik” olarak görüyoruz.

 “Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok” açıklamasının ardından Taliban’la masaya oturma girişimlerini de açıkça ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyoruz: İnsanlık dışı uygulamalarla kadınlara hayatı dar eden, yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık, anlaşma yapılmasını, Taliban rejiminin meşrulaştırılmasını ve tanınmasını kabul etmiyoruz.

Taliban tarafından yaşamı tehdit edilen tüm kadın ve LBGTİ+ gazetecilere koşulsuz sığınma hakkı tanınmasını, Afganistan’dan ayrılmak isteyen gazetecilerin aileleriyle birlikte güvenli geçişlerinin sağlanmasını ve korunmalarını talep ediyoruz.” (EKMEK VE GÜL)

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Kabil'de kadınlar eylem yaptı: 'Kadınların hayatın...

Afganistan'ın başkenti Kabil'de kadınlar Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrasında eylem yaptı.

Afganistan Kabil’den bir kadın: ‘Afgan kadınları s...

Afgan bir kadın gazeteci Masih Alinejad'la yaptığı röportajda Afganlı kadınlara seslerini çıkarma ça...

Afgan Kadın Haber Ajansı Başkanı Homeira Saqib: 'T...

Afgan Kadın Haber Ajansı’nın Başkanı Homeira Saqib Afganistan’da yaşananları Ekmek ve Gül’e anlattı.