Tez-Koop-İş Sendikasından Kadın dergisi
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi yayın hayatına başlıyor. Derginin ilk sayısında, '8 Mart'ta güvenceli bir iş, özgür bir yaşam istiyoruz' sesi yükseldi.

Yayın hayatına yeni başlayan Tez-Koop-İş Kadın Dergisi'nin tanıtımına ve 8 Mart'ı kutlama etkinliğine sendika üye ve yöneticilerinin yani sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Şenal Sarıhan, Ankara bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, Ankara Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Üniversitesinden ihraç edilen barış bildirisi imzacısı Funda Şenol Cantek, Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Nuran Gülenç, Güldünya Yayınevi'nden Nevin Cerab, belgeselci Necla Demirci katıldı.

'DERGİ İLE YENİ VE FARKLI BİR YOL AÇIYORUZ'
Tez-Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, 3.5 milyon işçinin çalıştığı "Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar" iş kolunda yaklaşık 3,5 milyon kişinin çalıştığını, bunların yüzde 40'ının kadın olduğunu, derginin de öncelikle bu işkolunda çalışan kadın üyelerini ve emek mücadelesi veren kadınları hedeflediğini söylerken, derginin kadın emeğini görünür kılmak için önemli bir yer tutacağını düşündüklerini belirtti.

Sendikalarının toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinden, eşit işe eşit ücret mücadelesine kadar kadın işçilerin yaşamının her alanındaki mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Özdemiroğlu, “8 Mart’ta emeğine, yaşam hakkına, özgürlüğüne sahip çıkan tüm kadınları en içten dileklerimle kutluyor, selamlıyorum” diye konuştu.

'KOLEKTİF BİR EMEĞİN VE MÜCADELENİN ÜRÜNÜ'
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi Editörü Necla Akgökçe, çıkardıkları derginin periyodik kadın dergilerinden farklı olduğunu aktardı. Dergiyi “kolektif bir emeğin ürünü ve mücadelesi” olarak tanımlayan Akgökçe, “Birbirinden haberi olmayan kadınların emeklerini burada buluşturmaya çalışıyoruz. Sendikada kadın politikası oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. Kadınların direniş pratiklerini ve deneyimlerini paylaşmak için hevesli olduklarını ifade eden Akgökçe, derginin sendikada oluşan toplumsal cinsiyet politikalarının sonucunda ortaya çıktığını ifade etti. Akgökçe, kadın dergisinin bir eşitlik çalışması değil, toplumsal cinsiyet çalışması olduğunu söyleyerek, “Bu bir eşitlik çalışması değil, toplumsal cinsiyet çalışmasıdır ve bu çalışmalar yukarıdan aşağıya olur. Bu ülkede iyi şeyler olabileceği umudunu yitirmiş bir kadın olarak, kadın uzmanlarımızın heyecanı bana da iyi geldi. Karşınızda kolektif bir kadın emeğinin gücü var. Bu dergiye, eli değmeyen kalmadı” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Kadınların sendika yönetimlerine girmesi için gereken çabayı vermesi gerektiğini” söyledi. “İlk genel kurullarda güçlü olduğunuz yerlerde yönetime girin, şubeleri alın. Tez-Koop-İş Sendikası başlangıcı yapsın yönetimine kadın alsın” diye konuştu. Türk-İş olarak kadınlar için 8 Mart haftasında birtakım etkinlikler yapacaklarını, geçen sene Bursa’dan Ankara’ya kurultaya katılmak için yola çıkan ve trafik kazasında hayatını kaybeden metal işçisi kadınları Bursa’da bir etkinlikle anacaklarını ifade etti. Türk- İş bünyesinde pek çok dergi çıktığını, büyük kısmının da erkeklere hitap ettiğini, daha önce Petrol-İş Sendikasının kadın dergisi çıkardığını, Tez Koop İş Sendikasının Kadın dergisiyle önemli bir rol oynayacağını kaydetti. Konuşmasının devamında Afrin operasyonuna ilişkin konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, konuşma hakkını TBB'nin Genel Sekreteri Sabiha Yalçın Tekin'e devretti. Tekin, "Biz kadınların çabası hepimizi çoğunluk hale getirecek ve kol kola çalışacağız" dedi.


'EMEĞİN DE GELECEĞİN DE ORTAĞI OLMAK İSTİYORUZ'
CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, “Bu düzen kadını yedek oyuncu olarak görüyor. Kadını hayatın ortağı olarak gören yok. Biz kadınlar emeğin de geleceğin de bugünden ortağı olmak istiyoruz. Özgür geleceği, laik düzeni, bilimsel ve özgür fırsat eşitliğini hep beraber inşa edeceğiz. Bu salonda bu umudu görüyorum" diye konuştu.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, kadınların iş hayatında da siyasette de daha çok sorgulanarak engellenmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Nazlıaka, "Biz kadınlar haklarımızı kolay elde etmedik ve hiç vermeye de niyetimiz yok" dedi. 

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara Kadın Platformu'nun 8 Mart eylemine yapılan saldırıyı hatırlatarak, "Daha dün Kızılay'da kadınlar 8 Mart'ı kutlayamadılar. Bugün yayın hayatına giren bu dergi, bu mücadeleleri yazacak. Kadınların tarihini, deneyimlerini yazacak, yarına taşıyacak. Bu memleket bizim ve biz,mücadele ederek, örgütlenerek bizden alınanları geri kazanacağız" şeklinde konuştu.

'KADINLARIN ÖNE ÇIKMA ZAMANI'
Türkiye Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sadece 8 Mart'ta değil hayatın her alanında öne çıkmak gerektiğini ifade etti. Candan, "Bizi evlere hapsetmek, kamusal alandan uzaklaştırmak isteyenlere karşı, kadından korkan bir iktidara karşı kadınların bir adım öne çıkma zamanı" dedi.


Tez Koop İş Kadın dergisinin tanıtımından:
“Sendikalarda, iş yaşamında, siyasal ve toplumsal yaşamda kadınları daha görünür kılmak; evde, işte, yaşamda karşılaştıkları eşitsizliklerle mücadele etmek için Tez-Koop-İş Sendikası çatısı altında yola çıkan dergi, kadınların kolektif emeğiyle doğuyor.
Peki, dergimizde neler var?
Kadın emeğinin yoğun olduğu ticaret, eğitim, büro işkolunda örgütlü sendikamıza üye kadınlara mikrofonu uzattığımız söyleşi köşeleri dergimizin köşe taşları.
Tez-Koop-İş Kadın Dergisi, güncel yasal düzenlemeler, araştırmalar, hukuki sorunların yanı sıra kadın sağlığına, tarihe, popüler kültüre, sanata, spora, mizaha sayfalarında yer açıyor. Öğrenmek, öğrenirken keyif almak istiyoruz Tez-Koop-İş Kadın ile.”

Tez Koop İş Kadın Dergisi editörü Necla Akgökçe ve sendika üyesi kadınlar dergiyi Ekmek ve Gül'e anlatıyor: "Bu dergi kolektif emeğin ürünü"


İlgili haberler
KESK, sendikal mekanizmalar, işyerleri ve kadın em...

Sendika merkezine/ şubelere çağırmakla yetinen bir çalışma yerine, işyerlerinde kadınları mücadeleye...

GÜNÜN BELLEĞİ: Danimarka Kadın İşçileri Sendikası

Hem kadınların sendikalarda örgütlenmelerinin hem de kadın erkek birlikte mücadele etmesinin gereğin...

Pastayı sendikacılar yesin!

Çimse-İş Sendikası işçiye değer vermeyen, işçilerin kendilerini sorgulamasından rahatsız olan patron...