Tayaş işçileri, kendilerine sorulmadan vardiyalarının değiştirilmesine tepkili
Pandemi sürecinde 12 saat çalışmaya zorlanan Tayaş işçileri, kendilerine sorulmadan 60 işçinin vardiyasının değiştirilmesine tepki gösterdi.

Kocaeli Gebze'de kurulu Tayaş fabrikasında kendilerine sorulmadan vardiya değiştirilmesine işçiler tepkili.  

Evrensel’in haberine göre 60 işçinin vardiyasının değiştirildiğini belirten işçiler, “Tayaş Gıda, ağırlıklı olarak kadın işçilerden oluşuyor. Neredeyse hepimizin eşi de başka fabrikalarda çalışıyor. Biz bu işe girerken eşlerimizle evin planına uygun vardiyalar seçtik" dediler.

‘BİR ARKADAŞIMIZ 'NE YAPACAĞIM' DİYEREK AĞLADI’

Çocuklarına baktırma şansları olmadığını vurgulayan işçiler, "Vardiyaları kafalarına göre değiştiriyorlar, işçiye bunu bile sormuyorlar. Bir kadın arkadaşımız, ‘İşten çıkmak istemiyorum, çalışmam lazım ama çocuk ortada kalacak ne yapacağım’ diyerek ağladı. Kıdemini de yakmak istemiyor. İşçi size ekmek kazandırıyor, siz onun duygusunu bile umursamıyorsunuz” diyerek tepki gösterdiler.

3 aydır 12 saat çalışmaya zorlandıklarını ifade eden Tayaş işçisi kadınlar, “5 yıldan fazla zamandır Tayaş Gıda'da çalışıyorum. Asgari ücret alıyorum hâlâ. Mesaiye kalıyoruz ama ay sonunda elimize geçen bir hiç. Bunca kötü koşul sonrasında bir de kafalarına göre vardiya değiştirmeleri ev içi huzuru ve fabrika huzurunu bozdu. Bazı arkadaşlarımızın eşleri, ‘Çocuğa bakamayacaksak çık’ diye arkadaşlarımız zorluyor” dedi.

‘KREŞ AÇMA ZORUNLULUĞU VAR GÜYA’

İşçiler "İnternetten neler yapabiliriz diye araştırdık, ‘150’den çok kadın çalışanın olması halinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma zorunluluğu getirildi’ diye haberle karşılaştık. Bize kreş açmayı bırakın, insan yerine koyup vardiyamızı sormuyorlar. Gerekli rakamdan üç dört kat fazla kadın fabrikamızda çalışıyor. Hangi Bakanlık ilgileniyorsa denetim yapanlara söylüyorum; gelin denetim yapın, kadınların neler çektiğini kendiniz görün. Kreş açma zorunluluğu var güya” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARIMIZIN VE AİLEMİZİN HUZURU MÜCADELEMİZE BAĞLI’

"Sendikalı, göze batan işçilerin vardiyalarıyla oynuyor, üretim süresince göz hapsinde tutuyorlar" diyen Tayaş işçisi kadınlar, sendikalaşma çağrısı yaptı:

“Biz açık söylüyoruz, bunların bu kadar cesur olması bizim, işçilerin birbirinden kopuk olmasından. Birlik olsak kuyruklarını kıstırmak zorunda kalırlar. İnsanların onuru var, insanlar üretim başında ağlıyor, ayıptır, nerede insanlık? Tayaş işçisi bilir, fabrikamızda 2 yıldır sendika için çalışma sürüyor, uzun sürdü ama biz de gayret edersek, birlik oluruz, birlik olursak bu başımıza gelenler gelmez. Her şeyden önce insan muamelesi görürüz. Örneğin kreş hakkımız yasal bir hakmış, neden talep etmiyoruz? Çocuklarımız ve ailemizin huzuru da bizim mücadelemize bağlı.”

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Tayaş Gıda’yı bir de kadın işçiden dinleyin

Tayaş işçisi bir kadın çalışma şartlarını anlatıyor: Baskı, sömürü, hakaret ve dahası... Kadın işçil...

Tayaş Gıda'da 12 saat çalıştırılan kadın işçi elin...

Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarında üretime devam eden, mesai saatlerine 8'den 12'ye çık...