Tacize maruz kalan Buca Gazi Ayşe Hanım Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri: Güvende hissetmiyoruz
Geçtiğimiz hafta S.A.’nın önünde mastürbasyon yaptığı İzmir Buca Gazi Ayşe Hanım Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrencilerle güvenlik kaygılarını anlattı.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri barınma. Ev kiralarının yüksek olması nedeniyle yurtlarda kalan öğrenciler yemek ve hijyen konusunda da birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Öte yandan yurtların bulunduğu konum da özellikle kadın öğrenciler arasında güvenlik kaygılarına neden olabiliyor.

Geçtiğimiz hafta S.A.’nın önünde mastürbasyon yaptığı İzmir Buca Gazi Ayşe Hanım Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrencilerle güvenlik kaygılarını ve yurtta yaşadıkları sorunları konuştuk.

Geçen hafta yurdun önünde yaşanan olay öğrencileri oldukça tedirgin etmiş. Olayın ardından yurdun çevresinde polisler daha sık gezmeye başladı. Biri Kâtip Çelebi, diğeri Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi olan iki genç kadına yaşananları sorduğumuzda “Çok kötü hissettik kendimizi, olayı da Twitter’da gördük. Tam bizim balkonun karşısında olmuş bu zaten, bizim balkon o evi görüyor” diye anlattı kaygılarını.

Yurdun yolunun güvenlik açısından yetersiz olduğunu söyleyen öğrenciler şunları ekliyor: “Bir tek tabela ışığı var, başka da bir şey yok. Arabalar kapının dibinden geçiyor, geziyor, duruyor. Yurdun önünde oturuyorlar bazen. Diğer binadaki öğrenciler de yemekhane için buraya geliyor; pijamayla vs. çok rahatsız edici oluyor bu şekilde.”

Olayı haber alan İzmir Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri de yurtlarının güvenlik koşullarına ilişkin “Yurdun içinde erkekler oluyor. Bazen oturuyorlar, akşamları kendimizi rahat hissedemiyoruz dolayısıyla. Bu olay da bizi çok etkiledi. Belliydi böyle şeyler çıkabileceği. Bizim yurdun içinde erkek oluyor, girmemeleri daha iyi olurdu. Onun için bir şey yapılması gerekiyor” aktarımında bulundu.

ANAHTARLAR KAPININ ÜSTÜNDE, GECE TEDİRGİN

Öte yandan yurt yönetiminin oda anahtarlarının her zaman kapı üstünde kalacağı yeni bir uygulama başlattığını söyleyen öğrenciler, “Yani isteyen herkesin istediği zaman odaya girebilmesi demek” diyor. Gece uyurken rahat hissedemediklerini ve bu nedenle bazen anahtarı çıkarıp öyle uyuduklarını söyleyen öğrenciler, kapının arkasına komodin koyduklarını da aktarıyor. Tedirginlik sebebiyle odada gece nöbeti tutanlar da var.

‘YEMEK HAKKIM YERİNE ARTIK SU DA ALAMIYORUM’
Yurttaki tek sorun güvenlik de değil. Bütün yurtlarda uygulamaya konan fiks menü nedeniyle öğrenciler doymadıklarını söylüyor. Sabah kahvaltılarının bir poğaça ve yanında birkaç zeytinden ibaret olduğunu söyleyen öğrencilerden biri “Ben yemek yemediğimde yemek hakkım yerine su alabiliyordum, artık onu yapamıyorum; ekstra para vermem gerekiyor” diyor. Ayrıca yurtta tadilat işleri de bir diğer sorun.
Tuvalet borularından su aktığını söyleyen öğrenciler, yurt yönetiminin kalıcı bir çözüm bulmamasından şikayetçi. İzmir Kız Yurdundaki öğrencilerin kendi yurtlarındaki tadilat süresi boyunca Gazi Ayşe Yurdunda kaldıklarını söyleyen öğrenciler, “3 ay boyunca tatile mi çıktınız, tadilatı tam öğrenciler geleceği zamanda başlatıyorsunuz?” diyerek tepkisini dile getiriyor.
‘HİJYEN DE YETERSİZ’
KYK yurtları ile ilgili öğrencilerin yakındığı bir diğer mesele ise temizlik ve izin günlerinin düşürülmesi. “23.00’den sonra gelirsek geç geldi yazılıyoruz, 00.00’dan sonra gelirsek iznimiz siliniyor” diyen bir öğrenci “İzinler birden 75 günden 30 güne düştü, biz de şok olduk. Hiçbir yere gidemiyoruz şu an. Bugün konser vardı mesela gidemedik” diye konuştu.
Yurtların fiziki koşullarını sorduğumuzda ise yemekhanenin hijyen koşullarının yetersiz olduğunu ve personel sayısının yetmediğini söyleyen bir öğrenci, “Bugün arkadaşımız yemekhanede kaydı düştü, yerleri ıslak, yağlı bırakmışlar. Yemekhaneden yurdun dışına kadar sıra oluyor. Bazen yemek saati bitiyor dışardan söylemek zorunda kalıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Google Street View

İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar KYK yurdunda tacize tepki gös...

Eskişehir’de KYK Yurduna giren bir erkeğin kadınları taciz etmesini Ulus Anıtı önünde protesto eden...

Eskişehir’de bir erkek kız yurduna girip kadınları...

Eskişehir Yunus Emre KYK Kız Öğrenci Yurduna giren bir erkeğin kadın öğrencileri taciz etmesi büyük...

Erdoğan yurtlar için ‘yeterli ve modern’ diyor, ge...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'dan yaptığı açıklamada öğrenci yurtlarının yeterli ve modern olduğunu ön...