Erdoğan yurtlar için ‘yeterli ve modern’ diyor, gerçeklik ise tam tersi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'dan yaptığı açıklamada öğrenci yurtlarının yeterli ve modern olduğunu öne sürdü. SODEV Genç raporuna göre ise öğrenci sayısı artarken yurt kapasitesi düşüyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında, Pazartesi günü Saray'da toplandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulundu. BM Genel Kurulu, Paris İklim Anlaşması, istihdam gibi konularda açıklamalarda bulunan Erdoğan, yetersiz yurtlar nedeniyle "Barınamıyoruz" diyen öğrencileri "sözde öğrenci" diye tanımladı. Erdoğan yurtların yeterli ve modern olduğunu öne sürdü: "Ülkemizde 190 olan yurt sayısını 774'e, 182 bin olan yatak kapasitesini 719 bine biz çıkardık. Ayrıca, özel yurtlarımızın 300 binin üzerindeki kapasitesi öğrencilerimizin hizmetindedir. Kamu ve özel olarak yurt sayıları İngiltere’de 350 bin, Almanya’da 290 bin, Hollanda'da 113 bin, İspanya'da 91 bin seviyesindedir."

Erdoğan, dönemler arasında alım gücündeki değişikliği de es geçerek CHP döneminde öğrencilere verilen burs ve kredi miktarı ile günümüzü kıyasladı. Erdoğan, "Yurtlarda kalan öğrencilerimize biz geldiğimizde 45 liracık veriyorlardı. Bunu da şimdi 650 liraya çıkardık" ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrasi Vakfı Gençlik örgütlenmesi (SODEV Genç) Erdoğan’ın “yeterli ve modern” olduğunu iddia ettiği yurtlara dair bir rapor yayımladı.


10 büyükşehirde yer alan, öğrenci yurt kapasitelerinin araştırıldığı raporda, İstanbul’da yatak başına 32, Ankara ve İzmir’de 11, Bursa’da 10, Mersin’de 7, Antalya’da 6, Diyarbakır’da 5, Adana’da ve Konya’da 4, Erzurum’da ise 3 öğrenci düşüyor denildi.

Raporda yer alan bir diğer dikkat çekici bilgi ise cemaat ve tarikatların sahip olduğu öğrenci yurdunun KYK’ya ait öğrenci yurt sayısından fazla olması.


2020 yılı Temmuz ayı itibari ile Türkiye’de yer alan yükseköğrenim yurtlarının yüzde 66’sı vakıf, dernek ve özel işletmelere ait olduğu ifade edilen raporda, yüzde 34’ünü oluşturan 793 KYK öğrenci yurdunun, ihtiyacın çok atında kaldığı belirtildi. Raporda barınma sorunun başlıca nedeni olarak, AKP iktidarının vakıf ve dernekler adı altında dini cemaatler ve tarikatlara çeşitli ayrıcalıklar tanıması gösterilirken, 2020-2021 yılları arasında 20 KYK öğrenci yurdunun kapatıldığı bilgisi yer aldı.

ÖĞRENCİ SAYISI ARTARKEN YURT KAPASİTESİ YÜZDE 2,47 DÜŞTÜ

Bunun yanı sıra son bir yılda İstanbul’da 426, Ankara’da 196 ve İzmir’de bin 156 yatağın mevcut KYK yurtlarında eksildiği ifade edilerek, Türkiye genelinde KYK yurtlarında toplam 17 bin 341 yatağın azaldığı ifade edildi. Rapor kapsamında yer alan bir diğer çarpıcı veri ise 2019 ve 2020 yılları arasında öğrenci sayısı yüzde 1,62 artmasına rağmen 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde yurt kapasitesinin yüzde 2,47 azalması oldu.

ÖĞRENCİLER BİR GECE KENDİNİ SOKAKTA BULDU
Dersim'de Atatürk Mahallesi’nde bulunan KYK'ye bağlı Tunceli Kız Öğrenci Yurdunda kalan kadın öğrencilerden 4 kişi 27 Eylül Pazartesi akşam saatlerinde yurttan çıkarıldı. Yurtta misafir öğrenci olarak kalan kadın öğrenciler yurda asil yerleşen diğer öğrencilerin gelmesiyle yurttan çıkarıldılar. Yurt önünde toplanan yüzlerce öğrenci, öğrencilerin yurttan çıkarılmasını protesto etti. Detaylar için TIKLAYIN

Fotoğraf: Çemberlitaş Kız Yurdu | Evrensel

İlgili haberler
KYK yurtlarındaki genç kadınlar neler yaşıyor?

İstanbul Cevizlibağ’daki en konforlu olarak adledilen KYK Yurdunda kadın öğrenciler, o kadar da mutl...

Barınmanın bedeli bu kadar ağır olmamalı

Belediye işçisi Birgül öykü yazmak istiyor aslında ama hiç zaman bulamıyor ‘İşçi olmanın bir sonu yo...

Munzur Üniversitesinde yurttan çıkarılan öğrencile...

Tunceli Kız Öğrenci Yurdunda misafir olarak kalan öğrenciler yurda asil yerleşen diğer öğrencilerin...