Şubat ayında 22 kadın öldürüldü
Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu, Şubat ayında 22 kadının öldürüldüğünü duyurdu. Şubat ayında öldürülen 22 kadından 1’inin kimliği ise hala tespit edilemedi.

Her ay kadın cinayetleri verilerini toplayarak kamuoyuna sunan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun yayımladığı Şubay ay raporuna göre 22 kadın erkekler tarafından katledildi. 

Rapora göre öldürülen 22 kadından;
- 12’si şüpheli bir şekilde ölü bulundu.
- 15’inin neden öldürüldüğü tespit edilemedi.
- 2’si ekonomik, 5’i boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.
-Ulaşılabilen veriye göre Şubat ayında öldürülen kadınların 4’ü bir işyerinde çalışıyor, 18’i ise çalışmıyor.

KAÇ KADIN NASIL VE NEREDE ÖLDÜRÜLDÜ?
-Şubat ayında öldürülen 21 kadından 1’inin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi.
-22 kadından 8’i evli olduğu erkek, 5’i bir tanıdık, 3’ü birlikte oldukları erkek, 3’ü oğlu, 1’i babası, 1’i de eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü.
-Kadınların 13’ü evinde, 3’ü sokak ortasında, 1’i otelde, 1’i arazide, 1’i ıssız bir yerde öldürüldü. 3 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

6284 ETKİN KULLANILSAYDI…
KCDP, yayınladığı raporlara dikkat çekti. Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yürürlüğe giren 6284 sayılı yasanın etkin kullanılmaması da kadın cinayetlerini etkiliyor: KCDP’nin raporuna göre “Gaziantep'te yaşayan 21 yaşındaki Dilek Y. bir süredir şiddet gördüğü ve ayrılmak istediği Behzat Y. tarafından ateşli silahla saldırıya uğradı. 21 gün yoğun bakımda kalan Dilek, gözüne isabet eden saçmalar yüzünden gözünü kaybetti.”
Raporda, öldürülen kadınların 7‘sinin çocuğunun olduğu, 1’inin hamile olduğu ve Şubat ayında öldürülen kadınların 17’sinin koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 5 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmadığı belirtildi.

İlgili haberler
İstanbul Emniyeti: 11 ayda 40 kadın öldürüldü

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Tuna Coşkun açıkladı, 2019’un 11 ayında 40 kadın şiddet sonucu...

GÜNÜN RAKAMI: Jandarma bölgelerinde 9 yılda 687 ka...

Jandarma raporuna göre, 2008-2017 yılları arasında jandarma bölgelerinde 687 kadın öldürüldü. İlleri...

GÜNÜN RAKAMI: Ocak 2020’de 27 kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddete ilişkin alınmayan önlemler ve uygulanmayan yasalara ilişkin tartışmalar ve ka...