Yerel seçim sürecinin başlamasıyla partiler ve adayları da uzun zamandır uğramadıkları işçi emekçi mahallelerinde dolanmaya, halkın sorunlarını önemsiyormuş gibi yapmaya başladı. İki dönemdir büyükşehir belediye başkanlığı yapan ve ‘’ustalık dönemi’’ olarak nitelendirdiği bu dönem için de aday olan AKP’li Fatma Şahin, kadın belediye başkanı. Fatma Şahin, seçim startı verildiğinden itibaren kadınlarla daha fazla buluşuyor ve kadınlar için neler yaptıklarını, “göz dolduracak yeni projelerini” bir bir sıralıyor. Şahin, gittiği her yerde de Antep’i kadın dostu kent yaptıklarını anlatmayı asla ihmal etmiyor. Şahin’in belediyecilik dönemi boyunca öve öve bitiremediği “Kadın Dostu Kent Antep”inin de bahsettiği gibi olmadığını buradaki kadınlar çok iyi biliyor. Kendisi de işini biliyor, pembe otobüs gibi çılgınlıklara düşmeden inceden inceye işliyor belediyeciliği.
KADINLARI ANNE ROLÜYLE SINIRLI KABUL EDİYOR
“Bir kadın belediye başkanı olarak kadın dostu şehir için durmadan çalıştığını” söyleyen Şahin’in, kadınları ailenin bir parçası olarak gördüğü yaklaşımını bakanlık yaptığı dönemden bu yana ezberledik. “Aile bağlarını güçlendirmek ve boşanmaları engellemek” hedefiyle yola çıktığı Gaziantep Aile Destek ve Eğitim Merkezi (GADEM) ve yine yakın zamanda açılan ve “Türkiye’ye örnek olacak proje” olarak nitelendirilen Aile Akademisi de bu anlayışı nasıl sürdürdüğünü kanıtlar nitelikte. Bu tip merkezleri “aile müessesini zayıflatmaya çalışan akımlara karşı bir liman” olduğunu söyleyerek fiili aile arabuluculuğuna soyunan Şahin, tarafların eşit olmamasından dolayı aile arabuluculuğunun kadının aleyhine olduğunu ve bu şehirdeki kadın cinayeti oranını bilmiyor mu? Şahin ve belediyeciliği, kadınlar için asıl acil bir ihtiyaç olan sığınma evleri, destek ve koruma merkezleri açmak yerine kadınları şiddet dolu evlere, mutsuz evliliklere geri dönmeleri için ikna etme peşinde. Şahin, verdiği 8 Mart mesajlarında bile kadınları sadece annelik rolüyle sınırlı kabul ettiğini gösteren ifadeler kullanıyor.
KREŞ, ATÖLYE VAATLERİ HAVADA KALDI
Şahin özellikle son dönemde kadınlar için sosyal ve ekonomik açıdan önemli adımlar attıklarını ifade ediyor her defasında. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’na kadınların ilgisi gerçekten de yüksek. Kadınların iş gücüne katılım oranının ülke ortalamasının bir hayli altında; kadın yoksulluğunun üst seviyelerde olduğu bu kentte kadınlar için istihdam alanı yaratacaklarını, mahallelerde yürüme mesafesinde atölyeler ve kreşler kuracaklarının yıllar önce sözünü vermiş olsa da ne atölyelerden ne de kreşlerden eser yok. Çalışma hayatına dahil olmalarını bırakalım, emekçi mahallelerinde yaşayıp bir kap yemek için kilometrelerce ötedeki aşevinde kuyrukta bekleyen kadınlara bile bir çözüm sunulmadı henüz.
SOSYAL YAŞAMIN YOKLUĞU BİLMEMEKTEN KAYNAKLI DEĞİL
“Kadın dostu kent mobil uygulamasından” bahsetmemek olmaz. Bu uygulamayı sadece kadınlar kullanabiliyor, üye olanlara 2 GB internet ve 6 binişlik şehir içi seyahat hakkı lütfediliyor. Kadınların etkinliklerden haberdar olup sosyal hayatta daha aktif olacağını söyleyen Şahin, Antep’teki çoğu kadının sosyal hayatının ev içi sorumluluklar, bakım yükü, ulaşım zorluğu vb. sebeplerle neredeyse hiç olmadığının, olsa olsa parkta komşularla oturmakla sınırlı olduğunun farkındadır.
GERÇEKTEN EŞİTLİKÇİ KENTLER İÇİN
Eşitsizlikle kuşatıldığımız bu sistemin bir parçası olup tıpkı onun gibi işleyen, kadını sadece aile kavramına sığdıran bu yerel yönetim anlayışı “kadın dostu” vb. süslemelerle beraber şahtı, şahbaz oluyor.
Kadın dostu/cinsiyet eşitlikçi kentler, ilk olarak hak eşitliğinin sağlanması için kadınların yerel yönetimlerde söz ve yetki sahibi olması, tüm karar alma ve denetleme mekanizmalarında varlığının garanti altına alınmasından geçer. Yerel yönetimler, ancak kadınların şiddet görmesini önleyecek mekanizmalar oluşturup nitelikli bir biçimde yürütürse, ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı somut adımlar atarsa, kadın yoksulluğunu ortadan kaldırmak için ev içi yaşamdan çıkmasını sağlayacak çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin organizasyonunu üstlenirse, beceri geliştirme ve meslek edindirme kursları, emeğinin karşılığını alabildiği üretim ve çalışma alanları yaratırsa kadın dostu belediyecilikten işte o zaman bahsedebiliriz. Kadınların kent yaşamına güvenle ve özgürce dahil olduğu, eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal vb. her türlü belediye hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilmesinin teminat altına alındığı ve yönetiminde söz ve yetki sahibi olduğu kentleri de şüphesiz Fatma Şahin ve AKP belediyeciliği ile değil; halkçı belediyecilik anlayışıyla bizler mümkün kılabiliriz
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İktidar ve müttefiklerinin kadınlara ‘vaatleri’: B...
Yerel seçimlerin eli kulağında AKP, MHP, Yeniden Refah ve HÜDA PAR’ın seçim beyannamelerinde kadınla...
Rant belediyeciliğine karşı kendimize bir şans ver...
Ulaşımdan olmayan parklara ve kreşlere, uyuşturucu sorunundan şiddete kadar birçok sorunla boğuşuyor...
Yeniden Refah’ı haklarımıza saldırılarından tanıyo...
‘Yeniden Refah deyince aklıma, kadın düşmanı bir parti geliyor. Çünkü 2023 seçimlerinde, seçim araba...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.