Şiddete karşı direnen Dilber, şimdi kendi işini yapıyor
Dilber şiddete karşı direnmiş bir kadın. Kadınların özgürlüğün kendi elinde olduğunu düşünüyor ve o bunu ispatlamış. Diyarbakır Dağkapı Meydanı’na yolu düşenler bir gözlemesini yer artık.

Diyarbakır’da doğup büyüyen 32 yaşındaki Dilber Barut, 5 yıllık evliliği boyunca eşi tarafından şiddete ve baskıya maruz kaldı. Eşinin üzerine kuma getirmesini kabul etmeyen ve 5 yıllık evliliği boyunca şiddete maruz kalan Dilber Barut, eşinden ayrıldı, gözleme yaparak ayakları üzerinde durmayı başardı.
5 yıl süren evliliğinde hem ailesinin hem de toplumun baskısına maruz kalan Dilber, boşanma kararıyla maddi anlamda zorluklar yaşamaya başladı ve birçok iş başvurusu da boşanmış olduğu gerekçesiyle olumsuz sonuçlandı. Bir kadın arkadaşının dayanışmasıyla bir ay önce Dağkapı Meydanı’nda tezgah açarak, gözleme yapmaya başladı.

KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ ERKEĞE BAĞLI DEĞİL 
Dilber, baskılara rağmen kendi işinin sahibi olmaktan mutlu olduğunu ifade etti. “Sac ekmeği yapmaya karar verdim. Kendi işimin sahibi olmam müthiş heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor beni. Kimseye muhtaç olmuyorum. Çocuklarıma bakıyor, ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kadınlar isterse her şeyin üstesinden gelir.”

VAR GÜCÜMLE BASKIYA KARŞI GELDİM 
Boşanma kararının kadın üzerinde toplumsal bir baskı yarattığına dikkat çeken Dilber, buna boyun eğmediğini ve ekonomik özgürlüğünü kazandığını anlattı. Dilber, “Toplum nezdinde kadının yaşadıklarının bir önemi yok. Kadın sanki tamamen çocukları ve eşi için yaşamalıdır gibi bir algı var. Ben bunları kabul edemezdim. Var olan gücümle toplum ve erkek baskısına karşı gelip ayaklarımın üzerinde durmak istedim. Hiçbir kadın, erkeğin baskısı ve şiddeti altında yaşamak zorunda değil” dedi.

KADINLAR DAYANIŞMALI
Son olarak kadınlara seslenen Barut, “Benim durumumda olan binlerce kadın var, bu hayatı yaşamak zorunda değiliz. Erkek ve toplum şiddetine karşı birbirimize destek olmalıyız” diye mesaj verdi.

İlgili haberler
Yakın bir zamandan hikaye: Köle Moulkheir’in hikay...

Geçmişten bir hikaye... Moulkheir Nane Yarba’nın hikayesi... Moulkheir, köleliğin hâlâ devam ettiği...

Söyleyecek sözüm var!

İşçi kadınların sendikal mücadelesine adanan bir hayat: Clara Lemlich Shavelson.

Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.