Salcomp Xiaomi işçileri: İşten atmaları iş bırakarak engelleriz
Xiaomi’de 300 işçinin daha işten çıkarılması gündemde. Salcomp işçileri, işten atmaların engellenmesi için örgütlü oldukları Türk Metal’e iş bırakma kararı alma çağrısında bulundu.

Salcomp Xiaomi’de mart ayında 110 işçinin işten atılmasının ardından işçilerin verdiği bilgilere göre sipariş azlığı gerekçesiyle 300 işçinin daha işten çıkarılması gündemde. Salcomp işçileri, örgütlü oldukları işten atmaların engellenmesi için Türk Metal’e iş bırakma kararı alma çağrısında bulundu.

Ekonomik kriz şartlarında işsiz kalmanın kaygı yarattığını dile getiren işçiler, “İnsan bu devirde işsiz kalmaktan korkuyor. Geçim derdi hepimizin belini büküyor. Hele şu anki ekonomiye bakınca çok korkuyoruz. Gerçi ekonomi iyi olsa da işten çıkarılma tehdidi kötü sonuçta. Sendikalı bir işyerinde böyle bir şey yaşıyoruz” dedi.

Daha önce 110 arkadaşlarının işten atıldığını hatırlatan işçiler, “Ama sendika hiçbir şey yapmadı. Arkadaşlarımızı yalnız bıraktılar. Bugün de dünkü tavrından dolayı sendikaya güven ne yazık ki yok. 300 kişinin işten atılacağı haberini duyduktan sonra herkes kendi arasında konuşuyor. Herkes diken üstünde. Sendikanın eylemlerinde ilk zamanlardaki gibi heyecan yok hiç kimsede, inanç kalmamış. Sendika başkanı ‘Eğer bir işçi bile işten atılırsa grev yapacağız’ dedi, o zaman bizler de üzerimize düşeni yaparız” dedi.

‘KENDİ GÜCÜMÜZLE EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Daha önceki işten atmalarda sendikacıların “Eylem yaparsanız yanınızda değiliz” dediğini aktaran işçiler şunları söyledi: “Şimdi grev yaparım diyor. Aslında yapması gereken zaten bu. Ama sormak lazım, 3 ay oldu, 3 ayda ne değişti? Grev olursa katılmak zorunda olduğu için, göze batmak istemediği için greve çıkanlar olacak bence. Ama her şeye rağmen sonuç ne olursa olsun, sendika öyle yapmış böyle yapmış ona çok bakmamak lazım. Bir arkadaşımızın dahi işten çıkarılmamasının garantisi olmalıyız. Biz zaten işçiler olarak güçlüyüz, diyelim ki sendika 1 gün dedi, biz kendi gücümüzle hayır 3 gün yapacağız diyebilmeli, emeğimize sahip çıkmak için hareket etmeliyiz. Birilerinin emretmesiyle değil, kendi gücümüzle ekmeğimize sahip çıkmalıyız.”

‘KORKUNUN FAYDASI YOK’

Borç içinde yaşadıklarını belirten bir Salcomp işçisi, “Şu an işsiz kalmak bizim için çok büyük bir kabus. Diyelim ki işten atıldım, asgari ücretle bir yere gireceğim. Çünkü sendikalı işyeri çok az. Ben sendikalı bir işyerinde çalışıyor ve asgari ücretten daha fazlasını alıyorken geçinemiyorum, o zaman ne yaparım? Ya da bu kadınlar ne yapar? Ayrıca sadece kendim için korkmuyorum, yanımdaki arkadaşım için de korkuyorum. Bu 300 kişinin atılması meselesi beni çok üzüyor, çok öfkelendiriyor. Öfkeliyim çünkü hayat koşulları insanları birçok şeyden geri durmak zorunda bırakıyor. Kimimiz borcum var, kimimiz çoluğum çocuğum var deyip yan yana gelemiyoruz. Ama bu korkunun bize bir faydası yok. Tam bu durumda yan yana durmamız lazım. Ne kazanacaksak beraber, ne kaybedeceksek de beraber” ifadelerini kullandı.

‘İŞTEN ATMALAR BAŞLAMADAN YAPALIM’

İşçiler Türk Metal’in iş bırakma çağrısına ilişkin kaygılarının fabrika içinde yaygın olduğunu ifade ediyor. Bir işçi, “Şurası kafamı karıştırıyor; greve çıkacağız ama işçilerin güvensizliği görmezden geliniyor. Yaptıkları açıklama bile üstten bir şekilde. Şahsen işten atmalar olursa eylem filan yapacaklarını düşünmüyorum, pışpışlama gibi geldi bana. Ama yapılırsa tabii ki orada olacağım, en başta kendi ekmeğime sahip çıkmak için. Madem bir grev tartışması ortaya atıldı, o zaman neden işçilerin işten atılmasını bekliyoruz? Madem grev yaparız diyor sendika, kendine de işçilere de bu kadar güveniyor, hadi hemen yapalım, işten atmalar başlamadan, iş güvencemizi garanti altına almak için iş durduruyoruz diyelim. Böyle bir durum madem gündemde, 300 kişi demek bu fabrikanın yarısı demek, o zaman işten atılmayı neden bekliyoruz grev yapmak için? Şimdi başlayalım, hep birlikte örgütleyelim, kimse işten atılmadan bu işi çözelim. Hatta hemen yarın uyarı eylemleriyle başlayabiliriz mesela. Bu beyana sahip çıksın sendika, işçilerle de konuşsun, bu uyarı eylemlerine başlayalım. Başlayalım ki bir arkadaşımız dahi atılmasın” diye konuştu.

‘ARKAMIZDA DURUR MU BİLEMİYORUZ’

İşten atılacak olan işçilerin neye göre belirlendiği de ayrı bir tartışma konusu. İşçiler 40 yaş üzeri ve ilkokul mezunu olan işçilerin atılacağının dedikodusunun döndüğünü söylüyor. Bir işçi, “Yaşı büyük olan kadınlar çok tedirgin oldular. Sendikaya da güven yok, çünkü 100 işçi atıldığında arkalarında durmadılar, bu sefer de arkamızda durmayacaklar. Bu 300 kişinin atılmasını nasıl bu kadar rahat söyleyebiliyorlar, bir sendika işçiyi nasıl karşısına alıp da bunu anlatıyor anlamıyorum. Gerçi bunu da kesin bir dille söylemiyor, duruma göre bakacağız diyor. Diyelim ki 100 kişi teşvikle çıktı, 200 kişiyi de işyeri çıkardı, onun için greve çıkarız, iş durdururuz diyorlar. Bakalım bekliyoruz piyango bu sefer hangimize vuracak acaba? Sendika daha önce isim verip işçileri işten çıkardığı için bu kez de aklımızda ‘Acaba yine bir pazarlık mı dönüyor’ soruları gezip duruyor. Greve çıkmaya da korkuyoruz. Sendika arkamızda durur mu bilmiyoruz, grev yapalım diyor ama yapacak mı bilmiyoruz” dedi.

‘ESAS MESELE İŞTEN ATILMADAN İŞ BIRAKMAK’

Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman’ın fabrikaya gelerek, 300 kişinin işten atılacağını, bir kişinin dahi zorla çıkarılması durumunda tüm işçilerin iş durduracağını söylediğini belirten başka bir işçi de şunları söyledi: “Başkan yaptığı konuşmada işverenin vereceği teşviki kabul edip çıkmak isteyen olursa, oraya bir şey yapamayacaklarını söyledi. ‘Şayet haklarını vereceklerse, zaten konuşulur, orada kendi isteğiyle çıkar arkadaşlar’ dedi. Ama bu konuşmalardan hiç kimse tatmin olmadı bence, ben de olmadım. Çünkü geçen işten atmalar olduğunda da hiçbir şey yapmadılar, onca arkadaşımız işten atıldı. Açıkçası geçmişte yaşadığımız şeye bakacak olursak güvenemiyorum ama güvenmek istiyorum. Çünkü bir kez daha böyle bir şey olursa insanlar sendikadan istifa meselesini gündeme getirecek, ki kısık sesle de olsa konuşulan bir şey bu uzunca zamandır. Madem sendika olarak buradasınız, sadece asgari ücretten biraz daha fazla alalım diye mi varsınız? Bu kez söylediklerinin arkasında durmalılar. 1 kişi bile içeride çalışmayacak, grevse hepimiz grev yapacağız diyorsa madem, bunun arkasında dursunlar. Ben hiçbir arkadaşımın ya da kendimin işten çıkarılmasını istemiyorum. Greve çıkılırsa tabii ki katılacağım, asla içeride çalışmam, içeride durmamız gerekiyorsa içeride dışarıdaysa dışarıda. Kendim de işten atılırsam arkadaşlarımla beraber o grevi sonuna kadar sürdürürüm. Biz bu fabrikaya çok para kazandırıyoruz, eğer işten atacaklarsa insanları haksız yere bahanelere sığınarak çıkaracaklar. İşine geldiği gibi kullanıyor, işine gelmediğinde ekmeğinden ediyor. Bunun da önüne geçilmesi gerekiyor, sürdürülemez bu böyle. İşten çıkarıldıktan sonra grevin bir anlamı yok.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Xiaomi direnişinden ne öğrendim?

Sendikalaşma hakkı ve işten çıkarılan arkadaşları için günlerce Salcomp Xiomi’de fabrika önünde dire...

Salcomp Xiaomi İşçisi Aysel: Bu mücadele bana özgü...

‘En önemlisi de ne biliyor musun? Ben hayatımda ilk kez hakkımı aramak için bir şey yaptım. Bahçeye...

Salcomp Xiaomi fabrikasında ne oluyor? | İşten çık...

Salcomp Xiaomi'den daralma gerekçe gösterilerek işten çıkarılan kadın işçiler Ekmek ve Gül'e konuştu...