Sağlık emekçileri iş bıraktı: Geçinemiyoruz!
Sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanması talebiyle birçok ilde iş bıraktı.

İktidar, Mecliste görüşülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyurmuştu. Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok sağlık çalışanı sosyal medya hesabından tepki gösterip iş bırakacağını söyledi. Başta ebe ve hemşire gibi hekim olmayan sağlıkçılar zam dışı kaldıkları için düzenlemeyi eleştirirken hekimler de nasıl bir zam alacaklarını anlamadıklarını kaydetti. Tepkiler üzerine, Meclisteki düzenleme, sorunun giderilmesi için geri çekildi ve görüşülmesi 22 Aralık’a ertelendi.

Kamu sözleşmesinde düşük zamma mahkum edilen ve ek gösterge zammında ayrımcılığa uğrayan sağlık emekçileri birçok ilde iş bıraktı.

İstanbul'da pek çok hastanede SES'in çağrısıyla eylem yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü, Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde açıklama yaptı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastane içerisinde yürüyüş yaptı. Türk Sağlık Sen şubesinin ortak eylem yapmama yönünde direncine rağmen eylem SES ve Türk Sağlık Sen üyesi sağlık emekçilerinin çabasıyla ortak eyleme dönüştü.

Dev Sağlık-İş ve Sağlık-İş üyesi işçilerinin destek verdiği eylemde yapılan açıklamada yaşadıklarına şöyle dikkat çekti: "Biz sağlık emekçileri olarak, yıllardır ekip içerisinde sağlık hizmeti veren temizlik görevlisinden hasta bakıcısına, teknisyeninden laborantına, hemşiresine ve hekimine kadar sistemin bütün açıklarını kapattık. Her türlü olumsuzluğa rağmen nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Pandemide hastanenin kapsından girmeye korkanlar varken hastaları biz ellerimizle besliyorduk. Refakatçi gelmiyordu, hastalara dokunamıyorlardı ama biz onlara temizlikten tut yemeğine kadar her türlü hizmeti veriyorduk. Birçok arkadaşımızı kaybettik, hastalandık iyileştik tekrar sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Bu süre içerisinde ne aldık, dediler ki hakkınız ödenmez, ödemediler de. Sağlık bakanının Mecliste alkışlatması var, balkonlarda alkışlamalar ama hemen akabinde hepimiz zılgıt yemeye fırça yemeye devam ettik. Tehdit edildik, fiziksel şiddete uğradık. Haklarımız için bugün Sağlık-Sen katılmasa da Türk Sağlık-Sen ile iş bırakma kararı aldık. İktidarın dikkatini çekmek istiyoruz, yeter artık diyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı aralık ayında almıyoruz. Zam yapıyoruz diyorlar, gelen zamlarla cebimizdeki para erimeye devam ediyor."

Sağlık emekçilerinin ve hastaların alkışlarıyla açıklama son bulurken bir kez daha ortak mücadele çağrısı yapıldı.


TALEPLER SIRALANDI

Hastane içerisinde alkışlar ve sloganlarla yürüyen sağlık emekçilerine hastalar da destek verdi. Hastane içerisindeki yürüyüşün ardından basın açıklamasını SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan yaptı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen Seyhan taleplerini sıraladı:

• "Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,

• Vergi dilimi soygununa son verilsin,

• Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,

• 3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,

• Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,

• Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,

• 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,

• 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz."

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsünden, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık emekçilerine; İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinden, Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesine; Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyrantepe ek hizmet binasındaki sağlık emekçilerinden, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır’da Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ve Adana’ya kadar pek çok ilde sağlıkçılar iş bıraktı.

Video - Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

İlgili haberler
İzmir’de sağlık emekçileri yağmura rağmen hakları...

İzmir Sağlık Platformu, iş güvencesini ortadan kaldıran, ücretleri ve kazanılmış hakları gasbeden, ‘...

Sağlık çalışanları eylemde| 'Sağlık ekip işidir'

'Sağlık işi ekip işidir' diyen sağlık emekçileri 'hiçbirimiz geçinemiyoruz' diyerek Türkiye'nin pek...

Sağlık emekçisi: Birimiz daha ölmeden buna dur dem...

9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde aynı serviste çalışan 5 asistan hekimden 4’ü istifa etti, biri yat...