Sağlık Bakanlığı okul yemeğini Strateji Planı'ndan çıkardı
Bir önceki Strateji Planı’na çocuklarda bodurluk ve kronik açlığın azaltılması amacıyla okul yemeği programını ekleyen ancak uygulamayan Sağlık Bakanlığı, okul yemeğini plandan çıkardı.

T24'ten Ceren Bala Teke'nin haberine göre, Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 yılları için hazırladığı Strateji Planı’nda okul yemeği programına yer vermedi. Bakanlık, bir önceki Strateji Planı’nda ise çocuklarda bodurluk ve kronik açlığın azaltılması amacıyla okul yemeği programını ekledi ancak uygulamadı. Program, pilot okullarla sınırlı kaldı.

Sağlık Bakanlığı, 2019-2023 eylem planına başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere tüm Türkiye’de çocuklarda bodurluğun (kronik açlık) önlenmesi amacıyla “Çocukluk Çağında Obezitenin Engellenmesi” başlığı altında okul yemeğinin yaygınlaştırılmasını hedeflemişti. Bakanlık eylem planında 2020 yılında başlatılması hedeflenen program, 2022-2023 eğitim döneminde Mayıs ayında 1320 pilot okulda “Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı” kapsamında başlatıldı ve bu okullarla sınırlı kaldı.

Sağlık Bakanlığı, 2019-2023 eylem planında yer alan ve uygulayamadığı okul yemeği programını 2024-2028 yılları için hazırladı plana dahil etmedi.

NE OLMUŞTU?

Dergimiz tarafından başlatılan “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasının ülke genelinde sahiplenilmesinin ardından MEB tarafından yayınlanan “Ücretsiz Beslenme/Yemek Programı” konulu genelge ile 2022-23 yılı eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı itibarıyla okul öncesi öğrencileri için ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlatmıştı.

Ancak MEB tarafından okullarından açılmasına 3 gün kala okullara yeni bir genelge gönderilerek yeni eğitim öğretim yılında bu uygulamanın yalnızca 11 il için devam edeceği bildirildi. Bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek hakkının okullarda sağlanması için açılan davalar ise reddedildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı" belgesine göre; "Okul öncesi eğitimde ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması" hedeflenmişti. Ancak, bu hedef ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsamamıştı. 

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Çocuklar için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek dav...

Okullarda "1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı" diyerek MEB'e açtığımız davanın reddedi...

Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara b...

Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllard...

MEB ‘Zengin aileler bir öğün yemek istemiyor’ dedi...

Bir öğün ücretsiz yemek davasında MEB, yemekleri depolayamayacaklarına ve yüksek gelirli ailelerin o...