Rusya’da 252 kitabın satışı ‘LGBT propagandası’ yasasından yasaklandı
Rusya'da raflardaki kitaplar bir bir toplanırken, yasaklanan kitapların içinde Dostoyevski, Wilde, Zweig ve Stephen King’in de eserleri olduğu anlaşıldı.

Rusya’da internet, medya, kitaplar, görsel-işitsel hizmetler, sinema ve reklamcılıkta "LGBT propagandasını" yasaklayan yasa Aralık 2022’de Başkan Vladimir Putin tarafından imzalandı. Yasanın yürürlüğü girmesiyle "LGBT propagandası" nedeniyle birçok ürünün satışı durmuştu. Kaos GL'den Burak Altınok'un haberine göre 20 Şubat’ta da 252 kitabın satışı "LGBT propagandası" nedeniyle yasaklandı.

Rus gazeteci Alexander Plyushchev 20 Şubat 2024 tarihinde Telegram hesabından yasaklanan kitapların listesini paylaştı. Listede Dostoyevski, Oscar Wilde, Stephen King gibi isimlerin de eserleri var.

Rus haber sitesi Kommersant’a açıklamalarda bulunan Rusya’nın online alışveriş sitesi Megamarket’in basın servisi, satışı durdurulacak kitap listesinin İnternet Ticaret Şirketler Birliği (AKIT)’in girişimiyle oluşturulduğunu açıkladı.

Satışı yasaklanan kitaplar arasında Oscar Wilde’ın Dorian Gray’in Portresi, Poulo Coelho’nun Tek Bir Kazanan Var, Fedor Dostoyevski’nin Netochka Nezvanova, Stehpan King’in Doktor Uyku, Emma Scott’ın Bir Gün Seni Seçeceğim, Stefan Zweig’in Duygu Karmaşası gibi eserler de var.

Rus medya kuruluşu Meduza’nın aktardığına göre 3 Aralık 2022’de Moskova kütüphanelerinde bazı kitaplar LGBT propagandası yaptığı için “yabancı ajanlar” statüsüne dahil edilmiş ve kütüphaneden kaldırılmıştı. Kitapları raflardan kaldırmak yetmemiş, dağıtımı ve çevrimiçi ortamlardan alınması da yasaklanmıştı. Yasaklı olan yazarlar arasında Boris Akunin, Dmitry Glukhovsky, Dmitry Bykov, Andrey Makarevich ve Ekaterina Shulman gibi isimler yer alıyor.

Hatta Rus vatandaşı Nikolay Pavlovich’in iddiasına göre kütüphaneye bağışlamak istediği kitaplar da kütüphane tarafından reddedildi.

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
Putin ‘nefret yasası’nı onayladı: LGBTİ düşmanlığı...

Rusya Devlet Başkanı Putin, LGBTİ’leri hedef alan ve ağır para cezası getiren nefret yasasını onayla...

Kadın, çocuk, LGBTİ haberciliği açısından 217/A: M...

TCK M. 217/A yasa maddesini; kadın, çocuk ve LGBTİ haberciliği açısından yansımasını Türkiye Gazetec...

LGBTİ’lere dönük saldırıların arka planı: Mevzu he...

Toplumsal kazanımları, örgütlülüğü, değişim, özgürlük talebini bozguna uğratmaya çalışırken, bir yan...