Özak işçilerinin yaşadığı sömürü ve tacizi görmeyen Çalışma Bakanlığından BİRTEK-SEN'e ceza
Özak Tekstil işçileri BİRTEK-SEN'e yönelik 1.5 milyon liralık cezayı protesto etmek için Çalışma Bakanlığı önündeydi. Agrobay işçisi kadınlar da Özak işçileriyle dayanışma için alandaydı.

Sendika seçme özgürlüğü ve insanca yaşam talepleriyle direnen Özak Tekstil işçileri, örgütlendikleri BİRTEK-SEN’e ‘sendika değiştirme baskısı’ iddiasıyla 1.5 milyon TL ceza verilmesini Çalışma Bakanlığı önünde protesto etti. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Bu sadece bizim meselemiz değil. Eğer bugün yanımızda durmazsanız yarın sendikacılık yapamaz hale gelirsiniz” dedi.

Bakanlık önünde yapılan açıklamaya Agrobay işçileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, EMEP Ankara İl Örgütü, KESK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri katıldı.

Özak Tekstil işçilerinin 80 gün boyunca, sendika hakları için, iş yerindeki baskıya, mobbinge, işten atmalara, kadın işçilere yönelik tacize, fabrika içinde kurulan ikna ve sorgu odalarına karşı kendi seçtikleri sendikada örgütlenmek için mücadele ettiğini dile getiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Bütün dünyanın duyduğu bu ihlalleri, bu ülkeyi yönetenlere, Çalışma Bakanlığına duyuramadık” dedi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ SÖZ VERDİ

AKP iktidarının, Çalışma Bakanlığının patrona karşı tutum alıp işçilerin hakkını savunması beklentisi içinde olmadıklarını ancak kağıt üzerinde bile olsa yetkililerin uymak zorunda olduğu yasaların olduğunu ifade eden Türkmen, “Biz buna dikkat etmelerini bekliyoruz. Bugün Çalışma Genel Müdürüyle ve Çalışma Bakan Yardımcısıyla görüştük. Bütün anlattıklarımıza samimiyetle dinledi, hak verdi. Teftiş Kurulu Başkanı ile görüşeceğini, elinden geleni yapacağını söyledi. Umarım bu sözünü tutar” diye konuştu.

İşçilerin hak istediklerinde hemen işten atıldığını belirten Türkmen, “Defalarca bakanlığa çağrı yaptık, bunların hiçbirine yanıt gelmedi. Ama Özak patronu direnişin 3'üncü günü bakanlıktan teftiş istiyor, 3 gün sonra teftiş yapılıyor, bir ay sonra rapor hazırlanıyor ve sendikamıza ceza veriliyor. Söz konusu patron olduğu zaman bürokrasi öyle hızlı işliyor ki teftiş geliyor, valilik yasak kararı getiriyor, kalkanlar, coplar hazırlanıyor” dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Bu cezanın sadece Özak işçilerine, BİRTEK-SEN’e verilmediğini belirten Türkmen şöyle devam etti: “Kölelik düzenine boyun eğmeyen, insanca çalışma koşullarına karşı, sarı sendika düzenine karşı gerçekten işçilerin iradesiyle örgütlenen bütün sendikalara, bütün işçilere yönelik bir tehdittir. Eğer bunu gerçek bir itirazla püskürtemezsek bugün BİRTEK-SEN’in başına gelen yarın iktidar yanlısı olmayan her sendika mali olarak çökertilir ve fiilen sendikacılık yapamaz hale gelir. Bütün emek örgütleri ve siyasi partilere sesleniyoruz. Bu sadece bizim meselemiz değil. Buradaki işçi düşmanlığına, sendikal örgütlenme hakkını ortadan kaldıran bu hukuksuzluğa karşı mücadele eden işçilerin yanında durmazsanız haktan hukuktan bahsetmenizin hiçbir inandırıcılığı olamaz.” 

‘BU SALDIRIYI PÜSKÜRTMEK SORUMLULUĞUMUZDUR’

Açıklamada söz alan siyasi parti ve sendika temsilcileri de bu saldırıya karşı BİRTEK-SEN’in yanında olduklarını belirtti.

Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz: "İşçilerin bağımsız iradesini oluşturan tekstil işçilerinin bağımsız sendikası BİRTEK-SEN’in yanında olmak bizim için bir onurdur. Mücadelelerinden öğreniyoruz, onları takip ediyoruz. Tazminatları verilmeden işten atılan Agrobay işçileri için, Lezzita işçileri için buradayız."

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz: "Bugün buradayız çünkü derdimiz ortak. Hem Özak işçileriyle hem Agrobay işçileriyle hem de bugün buraya gelmese bile aynı sorunu yaşayan ve örgütlenmeye çalışan emekçi kardeşlerimizle birlikte bu baskılara karşı mücadele edeceğiz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer: "Bu saatten sonra aslında amaç sarı sendikanın olduğu yerlere başka sendikaların giremeyeceği, örgütlenmenin önüne geçerek adeta köle düzenini oluşturmaya dayalı bir anlayışı hayata geçirmektir. Biz CHP olarak her zaman emekten, emekçiden yana olduk."

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki: "Bu sadece BİRTEK-SEN’e değil, işçi sınıfına yapılan bir saldırıdır. Emeklerinin karşılığını almak isteyen herkesle birlikte bu saldırıyı püskürtmek bizim sorumluluğumuzdur."

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Agrobay işçisi kadınlar BİRTEK-SEN ile dayanışmak...

Agrobay işçisi kadınlar 1.5 milyon lira ceza kesilen BİRTEK-SEN ile dayanışmak için 12.30'da Çalışma...

Özak Tekstil işçisi yazdı: ‘Kadınlar olarak imkans...

Her gün yüzlerce işçinin zorla gece 3’e kadar çalışması, sosyal hayatının yok oluşu, ailesinin yüzün...

Kadınlar Özak Tekstil işçilerini ziyaret ediyor

Kadınlar, Küçükçekmce Ekmek ve Gül çağrısıyla salı günü ve İstanbul 8 Mart Platformu çağrısıyla Çarş...