Okullarda paran kadar temizlik dönemi
İktidarın temizlik ve güvenlik sorununu çözmediği okullar velilerin cebine el atıyor. Veliler ise tepkili, “Para yoksa temizlik ve güvenlik yok” diyorlar.

Kamuda tasarruf gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullara yeterli temizlik görevlisi atamayınca hijyen sorunu büyüdü. Birçok okulda pislikten tuvaletlere girilemiyor, çöp kutularındaki çöpler etrafa yayılıyor. İktidar ve MEB’in temizlik için ödenek ve personel vermediği okul yönetimleri velilerden para istiyor. Bu okullardan biri de İzmir Aliağa’daki Atatürk Ortaokulu. Okul Aile Birliği, velilerden okulun temizliği ve güvenliği için bin TL para talep etti. Velilere yapılan açıklamada ise paranın okulun temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla istendiği belirtildi.

GİDERLER VELİLERİN SIRTINDA

Çocuklarının devlet okullarında en temel hizmetlere ulaşması için kendilerinden para istenmesine veliler tepkili: “Her dönem okulun bir gideri biz velilerin sırtına yıkılmak isteniyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.” Okul Aile Birliğinin velilerden toplanacak parayla okulun temizlik hizmetlerinin düzenli yapılacağını ve güvenlik personeli istihdam edileceğini ileri sürdüğünü dile getiren bir veli, devlet okulunun giderlerini, ihtiyaçlarını devletin karşılaması gerektiğini söyledi.

‘GÜVENLİK OLMAYACAK MI?’

Bir başka veli ‘Okulumuza temizlik ve güvenlik personeli alabilmek için birinci dönem 500 TL, ikinci dönem 500 TL ödeme yapmamız gerekmektedir’ mesajının kendilerine iletildiğini söyledi. Ödeme yapmazlarsa okul kapısında güvenlik personeli olmayacağını dile getiren veli “Paramız yoksa çocuklarımızın güvenliği de mi olmayacak?” diye sordu.

‘BİZİ ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİYLE SINIYORLAR’

Okulun şehrin merkezinde yer aldığını ve çok kalabalık olduğunu aktaran veli “Zaten bir sürü olumsuz haberler duyuyoruz. Bizi çocuklarımızın güvenliği ile ‘Para verin’ arasında bırakmaları kabul edilemez. Bu parayı veremeyecek olan veliler var. Verdiğinde çocuğunun bir başka ihtiyacından kısmak zorunda kalacak olanlar var. Tasarruf tedbirleri bizim çocuklarımızın eğitim hakkından olmamalı” dedi. Devletin okulları kaderine terk ettiğine dikkat çeken bir veli “Açıkçası çocuklarımız için mecburen veriyoruz bu paraları. Devlet üzerine düşeni yapmıyor. Okul yönetimi de öğretmenlerimiz de iyi niyetli. Devlet, okulları kaderine terk etmiş durumda” ifadelerini kullanarak, uyuşturucu okul kapılarına kadar inmişken okulda güvenlik personeli olmamasının endişesini yaşadıklarını söyledi.  

MHP’Lİ BELEDİYE: BİR ŞEY YAPAMAYIZ

Veliler okulda yaşanan sorunlara karşı destek istemek için MHP’li Aliağa Belediyesi ile görüşmeye gittiklerini ama ‘Hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında, biz bir şey yapamayız’ cevabını aldıklarını söyledi.

İLKOKULDA TEMİZLİK AİDATI 100 TL

Atatürk Ortaokulu ile aynı bahçede olan Atatürk İlkokulunda da durum farklı değil. Dönem başında sadece temizlik giderleri için her dönem için 250 TL aidat alınacağı velilere iletilmiş. Sınıfların temizliği için de ayrıca aylık 100 TL ödediklerini belirten veliler, “Okul yönetimi de çaresiz. Devlet bu giderleri karşılamıyor. Haftada üç gün gelecek bir temizlikçi için 500 TL veriyorlarmış. Kimse de bu paraya çalışmayacağı için üzerini bizden alacakları aidatlarla karşılayacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.

Ekmek ve Gül olarak tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!” demek için okullarda, okul önlerinde yan yana gelelim. Bu hakkın gereklerinin yerine getirilmesi için ses çıkartalım!

Fotoğraf: Evrensel