Okul servislerinde istismar var! Peki denetim var mı?
Çocuk istismarı haberleriyle gündemden düşmeyen okul servisleri konusunda Bakanlık ‘üzerimize düşeni yapacağız’ demekten başka ne yapıyor? Servislerde yaşanan skandallar devam ediyor.

Son günlerde çocuk istismarı sık sık gündeme geliyor ve neredeyse her gün yeni bir vaka gazetelere yansıyor. Bu istismar olaylarında özellikle son günlerde öğrenci servisi şoförlerinin fazlalığı dikkat çekiyor.
Bu sabah Adana’da yaşanan bir olay gündemde. Adana’da servis şoförü geçen yıl 4 İmam Hatip Ortaokulu öğrencisine istismarda bulunduğu için hakim karşısına çıkmıştı. Yerel mahkemenin ‘suçun sarkıntılık düzeyinde’ kaldığı gerekçesiyle verdiği 12 yıl cezayı Yargıtay az buldu.

Yargıtay Başsavcılığı ‘servis şoförlerinin de aile bireyleri gibi çocuğa karşı, koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü’ olduğunu ve cezanın yarı oranında artırılarak uygulanması gerektiğini söyledi.
Önceki gün de Kayseri’de, 9 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu için tutuklu yargılanan servis şoförü 52 yaşındaki 3 çocuk babası Ali Deniz, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olay ise 3 Haziran’da yaşanmıştı. İlkokul öğrencilerini taşıyan servis şoförü Ali Deniz, diğer tüm öğrencileri evlerine dağıttıktan sonra ön koltukta oturan 3. sınıf öğrencisi Z.P’ye cinsel istismarda bulunmuş ve istismar çocuğun olayı ailesine anlatması üzerine ortaya çıkmıştı.

Ne yazık ki okul servislerinde yaşanan istismar skandalları bunlarla sınırlı değil. 8 Eylül’de Deniz Zeyrek, Hürriyet Gazetesindeki yazısında İstanbul’da 12 servis şoförünün istismar suçundan sabıkalı olduğunu yazmıştı. Bu yıl eğitim öğretim dönemi başladığından bu yana Kayseri, Tokat, Sivas, Balıkesir, Antalya, İstanbul başta olmak üzere pek çok ilden ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini istismar eden servis şoförlerine ilişkin haberler gündeme geldi.

BAKANLIK AÇIKLAMASINDAN SONRA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!
Okul servislerindeki skandallar sadece istismar olayları da değil. İzmir’de kreşe giden 3 yaşındaki Alperen Şahin’in okul servisinde unutulması ve havasızlıktan yaşamını yitirmesi üzerine okul servisleri konusu tartışmaların odağı oldu. Bu tartışmalar üzerine 7 Eylül’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada servislerin denetiminin, valilikler ve kolluk kuvvetleri tarafından yapıldığı söylenerek “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne ilişkin bakanlığımız tarafından tespit edilen her türlü sorunun çözümüne ilişkin olarak gerekli çalışmalar yapılmaktadır” denildi.
Ancak bu açıklama üzerine okul servislerinde yaşanan sorunlar konusunda henüz bir değişlik yapıldığını söylemek mümkün değil. Bakanlığın bu açıklamasının sonrasında, taciz ve istismar, silahlı çatışma, sabıka kaydı olan şoförler ve çocukların serviste unutulmasından dolayı yaşanan ölümler gündemden düşmedi.

3 yaşındaki Alperen’in denetimsizlik ve ihmal zinciri yüzünden kreş servisinde hayatını kaybetmesi üzerine 3 yaşında bir kızı olan Zeynep, yaşananların onda yarattığı duyguları anlattığı yazısında şöyle demişti: Çocuklarımızın hayatı bu kadar ucuz olmasın!
İlgili haberler
Alperen’i kim öldürdü?

3 yaşındaki Alperen’in denetimsizlik ve ihmal zinciri yüzünden kreş servisinde hayatını kaybetmesi c...

Okul servislerinin skandalları bitmiyor!

Son zamanlarda okul servisleri skandallarla gündemdeyken bir olay da İstanbul’un Pierre Loti İlköğre...

Çocuklarımızı okullara korkuyla yolluyoruz

Kağıthane’de bir ilkokulda dışarıdan gelen kişinin, erkek çocuğunu istismar ettiği iddia edilmişti....