ODTÜ'lü kadınlar, 8 Mart buluşmasında bir araya geldi
Kampüslerinde bir araya gelen ODTÜ'lü kadınlar iktidara seslendi: ‘Bizler eşit ve güvenli kampüs talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Bizler kadın üniversitelerinin kurulmasını istemiyoruz!’

ODTÜ'lü kadınlar 8 Mart öncesi ODTÜ Matematik bölümü önünde buluşarak yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte "Özgür kadın, özgür kampüs", "Yaşasın kadın dayanışması" gibi sloganlar atan kadınlar, yürüyüş boyunca akademideki cinsiyet eşitsizliğine, pandemi döneminde artan şiddete karşı seslerini yükselterek tepkilerini dile getirdi.

Rektörlük önüne yürüyen ve burada basın açıklaması yapan ODTÜ'lü kadınlar adına açıklamayı Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu üyesi Ekin Durmaz okudu. Açıklamayı rektörlük önünde okuduktan sonra Devrim Stadı'na yürüyen öğrenciler, basın açıklamasını burada da tekrarladılar.

Ekin Durmaz açıklamada, “Kadınların yıllardır mücadelesini sürdürdüğü şiddet, ayrımcılık, sömürü ve istismar, özellikle pandemi nedeniyle evlere kapanmak zorunda kaldığımız son bir yılda da artarak devam etti. Ev içinde artan iş yükünün yıpratıcı boyuta gelmesi ile birlikte cinsiyet temelli eşitsizliğin derinleşmesi kaçınılmaz bir noktaya geldi” dedi.

“Tüm baskılara rağmen, kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları karşısında, haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyerek sokaklarda, meydanlarda omuz omuza mücadeleye devam etti” ifadelerini kullanan Durmaz, “Bu direnişe bir karşı hamle de ‘kadınlara güvenli bir alan yaratma’ bahanesiyle ve kadınların ayrı bir üniversitede eğitim görmeleri gerektiği savunularak ortaya atılan ‘kadın üniversiteleri’ kavramıyla geldi” diyerek kadın üniversiteleri projesine tepki gösterdi.


'BİRLİKTEYİZ, BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ'

ODTÜ topluluklarının kendi alanlarına ve 8 Mart’a dair daha fazla kadına ulaşarak etkinlikler gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmeye devam ettiğini vurgulayan Durmaz, “Bölümlerdeki ve fakültelerdeki kadınlar, yüz yüze gelemese de bir araya gelip kendi sorunlarını tartışıyor ve birlikte çözümler üretmeye çalışıyor. Bizler her seferinde yaptığımız ‘bulunduğumuz her alanda birleşelim’ çağrısını bu 8 Mart’ta da önümüzdeki engelleri aşarak gerçekleştirdik ve mücadele gücümüzü bugün burada olmayan ama bir araya geldiğimiz arkadaşlarımızdan alıyoruz. Bizleri korkuyla ve bıkkınlıkla yıldırmaya çalışan sisteme karşı hem burada bulunan arkadaşlarımızla hem de evlerinde olan arkadaşlarımızla birlikte ortak bir ses çıkartıyoruz” dedi.

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ODTÜ'lü kadınlar olarak bu ötekileştirmenin, dışlamanın ve aynı zamanda kadınların yıllardır maruz kaldığı şiddetin ve istismarın mücadelesini vermeye ve ‘eşit ve güvenli’ kampüs talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz” diyen Durmaz, bu birliktelik ile birlikte toplum içinde bulundukları her alandaki eşitsizliklere karşı duruşlarından ödün vermeyerek devletin tüm araçlarıyla sıkı sıkıya tutunduğu ataerkiye ses çıkardıklarını duyurdu. Durmaz, “Bizler kadın üniversitelerinin kurulmasını istemiyoruz! Bizler kampüslerde kadınların eşit ve güvenli eğitim alabileceği şekilde politikalar uygulanmasını ve bu politikalarda önemli bir adım olan Cinsel Tacizi Önleme Birimi’nin işletilmesini istiyoruz!” diyerek taleplerini sıraladı.

Durmaz son olarak, tüm ODTÜ’lü kadınları talepleri etrafında bir araya gelmeye, dayanışmaya ve mücadele etmeye çağırdıklarını duyurdu.

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu: ‘Bi...

‘BÜ LGBTİ+ Çalışmaları Kulübüne yönelik saldırıları iktidarın kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarını...

İl il 8 Mart 2021 buluşmaları

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar ülkenin dört bir yanında, pandemiye, artan baskılara,...

ODTÜ'lü kadınlar bir arada!

ODTÜ'lü kadınlar 4 Mart 14.00'de hazırlık için pankart atölyesine Kimya önüne, taleplerini haykırmak...