Novares işçilerinden Özak işçileriyle dayanışma mesajı
Gebze'de Petrol-İş üyesi Novares işçileri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için fabrikada yaptığı basın açıklamasında Özak Tekstil işleriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi

Urfa'da bulunan Özak Tekstil’de yetkili olan Öz İplik-İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan ve yaşanan işten atmalar sonucunda hakları için direnişe geçen işçilerin mücadelesi devam ediyor.

Novares'te 25 Kasım açıklaması öncesi konuşan sendika işyeri temsilcisi Sinan Karataş, Özak Tekstil işçilerine yapılan şiddeti kınadıklarını belirtti. Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Karataş, "Urfa'da Özak Tekstil işçileri sırf sendika değiştirdikleri için şiddete maruz kalıyorlar. Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu bir fabrika burası. Sendikalaşma anayasal bir hak ama patronlar bölgedeki valinin de, jandarmanın da emir komutası seviyesinde neredeyse. O yüzden Novares işçileri olarak Özak Tekstil işçilerine yapılan şiddeti kınıyoruz" dedi.

Petrol-İş üyesi kadın işçilerin okuduğu ortak 25 Kasım açıklaması ise şöyle:

"Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü. Dünyanın dört bir yanında şiddet, taciz, mobing ve kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltmek için bir araya geldik. Bugün, kadına yönelik şiddeti kınamanın, şiddetle mücadele etmenin, isyan, umut ve dayanışmanın günüdür.

Kadınlar, yaşamın yarısıdır. Şiddete, umutsuzluğa, baskılara karşı direncin ta kendisidir. İçinde bulunduğumuz 2023 yılının Ekim ayına kadar 285 kadın cinayeti gerçekleşti. Fakat biz şiddet, acı ve çaresizlik sarmalına hapsedilmeyi reddediyoruz. Direnç ve mücadelemizle bu gidişata dur demek istiyoruz. Şiddetin her türlüsüne artık yeter demek istiyoruz.

Gazze’de örneğini gördüğümüz gibi emperyalist savaşlar şiddetin en büyüğüdür. Bu bozuk düzende egemenlerin çıkarları uğruna emekçilerin yaşamını cehenneme çeviren faktörlerden biri de emperyalist savaşlardır. Katil İsrail egemenleri 13 binden fazla insanı katletmiştir. Bunların yarısından fazlası kadın ve çocuklardır. Ve bu sayı giderek artmaktadır. Emperyalist açgözlülerin başlattığı bu savaşta katledilen ve mağdur olanlar bizim gibi emekçilerdir.

'YOKSULLUK ŞİDDETİ ARTIRDI'

Son derece ağır bir tabloyla karşı karşıyayız ve daha da ağırlaşacağını biliyoruz. Bu ağır tablonun sebebi olarak şiddet üreten bir toplumda yaşıyor olduğumuzu bilmeliyiz. Son yıllarda kadınların yasal kazanımlarını tırpanlayan ve eşitsizliği derinleştiren politikalar esas alınmıştır. Ülkeyi yönetenler kadına yönelik şiddeti mazur görmüş, normalleştirmiş ve yukarıdan aşağıya kadın düşmanlığını körüklemişlerdir. Kadına yönelik şiddet uygulayanlar cezasız bırakılmış ve şiddetin önünü açılmıştır. Mahkemeler ve yasalarda faili koruyan uygulamalar hayata geçirilmiştir. Yoksulluk ve işsizliğin artmış olması şiddeti de artırmıştır.

Evlerde, sokaklarda, işyerlerinde her nerede olursa olsun kadına yönelik şiddet, toplumun en karanlık yönlerinden biridir. Bu karanlığı yırtmak, kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için kadın erkek tüm işçiler birlikte mücadele etmeli ve dayanışma içinde olmalıyız. Kadınların güvenli ve özgür bir şekilde yaşama hakkını savunmak, hepimiz için bir görev ve sorumluluktur. Birlik ve dayanışma içinde hareket ettiğimizde, geleceğe dair daha parlak bir ışık doğacak ve bu ışık insanlığı aydınlatırken şiddetin karanlığı geri çekilecektir.

'EŞİT BİR TOPLUM'

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Kadın Komisyonu olarak kadın erkek tüm işçilere çağrımızdır! Emekçi kadınların bu dünyada şiddete maruz kalmamaları için birlik, dayanışma ve örgütlülüğümüzü güçlendirelim. Bu çağrıya kulak verelim ve kadına yönelik şiddeti birlikte sona erdirelim. Bu, sadece kadınlar için değil, tüm insanlık için daha eşit ve adil bir toplum yaratmanın önemli bir adımı olacaktır.

Kadına yönelik şiddete hayır!

Emperyalist savaşlara hayır!

Yaşasın İşçilerin Birliği, Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!"

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Özak Tekstil direnişinden notlar: Kadın işçilerin...

Özak Tekstilde direnişte olan işçileri ziyaret eden Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ‘Ha...

Özak Tekstil direnişi 5. gününde: Yasak da olsa di...

İnsanca çalışma koşulları için iş durdurarak direnişe başlayan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 5...

Özak Tekstil işçisi kadınlar seslendi: 'Sezimizi d...

Direnişten Özak Tekstil işçileri, fabrika önünden çektikleri video ile diğer işçi ve emekçileri daya...