Musluca’da kadınlar jeotermalcilere karşı
Aydın’ın Musluca köyüne yapılmak istenen jeotermal santral kadınları öfkelendirdi. “Bizim karnımız zeytinden, incirden doyuyor” diyen kadınlar topraklarında santral şirketi istemiyor.

Aydın’ın Efeler ilçesi Umurlu Mahallesi’nde bulunan Musluca Köyüne jeotermal santral yapılmak isteniyor. Ancak köylüler santrale karşı. Çünkü köyün en temel geçim kaynakları zeytin ve incir. JES yapılınca geçim kaynaklarının yok olacağını söyleyen köylüler eylem yaptı.
Sabah saatlerinde tarlalarına gitmek için yola çıkan köylüler, jeotermal santral firmasının araçlarıyla karşılaştı. Köylülerin tepkisi üzerine iş makineleri köyden ayrıldı. Ama köylüler bir araya gelerek santral yapılmak istenmesini protesto etti. Eylemde kadınlar ön plandaydı.


Kadınlar “Bizim karnımız zeytinden, incirden doyuyor. Çocuklarımız için, geleceğimiz için, yaşayabilmek için santral falan istemiyoruz” diyor.
Sorunlarını konuşmak için valinin köye gelmesini isteyen köylüler, Umurlu’ya yürüyerek Denizli-İzmir karayolunu yola kapattı.
Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili köylülerin yanına gelerek görüşme yaptı. vatandaşlar Sevgili’ye “Biz topraklarımızda jeotermal istemiyoruz. Ne biz yürüyelim, ne de zor durumda kalınsın. Devlet bu işi çözsün” dedi.

Kaymakamla görüşmenin ardından basına açıklama yapan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili şunları söyledi: “Biz demokratik hakkımızı kullandık. Şirketler yasadışı hak kullandı, biz yakaladık. Bunu burada Valimiz, Kaymakamımız, Emniyet Müdürümüz duydu. Çevreyi sahiplenmenin sadece devletin görevi olmadığını gösterdik, bundan sonra da bu görevimizi yapmaya devam edeceğimize söz veriyoruz. Devlet havayı, suyu, toprağı savunmak zorunda. Burası Aydın, biz Yörük Alilerin çocuklarıyız, torunlarıyız, bizde pes etmek yok.”
Köylüler, jeotermalciler köylerine tekrar gelirse kovacaklarını, çoluk çocuk daha kalabalık şekilde yola çıkacaklarını söyleyerek eylemlerini bitirdi.

İlgili haberler
Sarılıyor ve asla kıpırdamıyorlar. Ta ki ağaçları...

Hindistan’da kadınlar ormanlarına nasıl sahip çıktı? Kadınların egemen olduğu bu hareket su başların...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Ölmez ağaçlara sahip çıkalım

Ekolojik yıkım da en çok kadınları etkiliyor tabii ki. Şimdi ekolojik yıkımın ‘ölmez ağaçları’ öldür...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: Tırmıklı kadınlar

Kütahya’nın İnköy Mahallesi’nde kadınlar hayvanlarını otlattıkları meraya müze yapılmasını istemiyor...

GÜNÜN ANLAMI: Çevre Gününde Melahat Teyze'ye kulak...

5 Haziran Dünya Çevre Günü. Kadınlar çevre mücadelesinde de tabii ki en önde. Peki neden? Melahat te...

Zeytinime dokunma!

Zeytinlikleri bir gecede yok edebilecek yasa mecliste görüşülüyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı...