Musa Orhan'ın tutuklanması talebi reddedildi
Musa Orhan, İpek Er’e karşı ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşmasında susma hakkını kullandı. Orhan’ın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verildi.

İpek Er’e tecavüz edip, intihara sürükleyen eski uzman çavuş Musa Orhan hakkında açılan davanın ilk duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan tutuksuz yargılanan Orhan’ın Ankara’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya, İpek Er’in annesi, babası ve ağabeyi müşteki sıfatıyla katılırken, tarafların avukatları da hazır bulundu.

Ayrıca duruşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Sıddık Taş, Rosa Kadın Derneği üyeleri, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, ÖHD’li avukatlar, İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray, Batman Baro Başkanı Hamid Çakan ile Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Urfa barolarına bağlı avukatlar katıldı.

Gazeteciler, 46 avukat ve duruşmayı izlemeye gelen çok sayıda kişi ise yer yok bahanesiyle duruşma salonuna alınmadı.

FAİL SUSMA HAKKINI KULLANDI

Duruşmada konuşan Musa Orhan, ısrarla beyanda bulunmak istemediğini ve susma hakkını kullanmak istediğini dile getirdi.

Bu arada Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, duruşma başlamadan 5 dakika önce Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır” demesi dikkat çekti.

Akkuş’un paylaşımı şöyle: “Bunca lince ve manipülasyona rağmen İpek’in anısına saygısızlık olmaması için Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır. Gerçekler dosyadaki deliller ile ortaya çıktı zaten.”

Orhan sorulan sorulara susarak karşılık verirken, sanık avukatı ise sosyal medyanın olayı manipüle ettiğini ve müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia etti.

TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Er ailesi avukatları fail Orhan’ın tutuklanmasını talep etti.

İddia makamı, Orhan’ın tutuklanmasına ilişkin taleplerin reddi yönünde mütalaa verdi.

İpek Er’in annesinin baygınlık geçirmesi üzerine duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından ise kararını açıklayan mahkeme, Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 25 Şubat 2021 tarihinde yapılacak.

İPEK ER’İN ANNESİ: SERBEST BIRAKANLARA HAKKIMIZ BIRAKILMASIN

İpek Er'in annesi Hakime Kılınç ve baba Fuat Er, duruşma öncesi “Allah kızımın hakkını yerde bırakmasın. Ne hakla bunu bize yaptı? Allah onu serbest bırakanlara da hakkımızı bırakmasın" şeklinde tepkisini dile getirdi. 

İpek Er’in annesi Hakime Kılınç ve baba Fuat Er 

ANKARA KADIN PLATFORMU: MUSA ORHAN TUTUKLANSIN

Ankara Kadın Platformu, uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle Mor Mekan'da açıklama yaptı. Platform üyesi Fatma Kılıçarslan, “Erkek adalet değil, gerçek adaletin sağlanmasını istiyoruz. Gerçek adalet sağlanana kadar, Musa Orhan gereken cezayı alana kadar bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un “Her kadın cinayeti bizim kadına yönelik şiddetteki kadın cinayeti değildir. Her intihar kadın cinayeti değildir. Her şüpheli ölümde kadın cinayeti değildir” sözlerini hatırlatarak, tepki gösteren Kılıçarslan, “Devletin kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine yaklaşımının nasıl bir boyutta olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak erkek devlet sistemi de bilmelidir ki, biz kadınlar 'Kadın cinayetleri politiktir' demekten ve öldürülen kadınların hesabını sormaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.


"MUHALİFLERE DÜŞMAN HUKUKU"

Kılıçarslan, şöyle devam etti: “Tacizciler, tecavüzcüler, kadın katilleri tutuksuz yargılanırken, devletin halka yaptığı işkenceyi haber yapan gazeteciler tutuklanıyor. Haksızlığa ve adaletsizliğe ses çıkaran muhalif insanlara düşman hukuku uygulanarak, cezalar yağdırılıyor ancak Musa Orhan, Ümitcan Uygun, Zeynal Abarakov gibi katiller, tecavüzcüler serbestçe aramızda dolaşıyor."

“Bu saldırılardan korunmanın tek bir yolu var, o da örgütlü kadın mücadelesidir" diyen Kılıçarslan, "Öldürülen her kadının hesabını sormaya devam ediyor ve erkek devlet sistemine bir kez daha diyoruz ki; katilleri aklama, yargıla" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

NE OLMUŞTU?
Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz günü intihar girişiminde bulunan ve 18 Ağustos'ta yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er’e tacavüz ettiği gerekçesiyle yoğun tepkiler sonrası tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan 25 Ağustos'ta tahliye edilmişti.
İpek Er, geride bıraktığı mektubunda Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini anlatmıştı. Er ailesinin avukatları, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuklanan Orhan hakkında “intihara sürükleme" gerekçesiyle de suç duyurusunda bulunmuştu.
Orhan'ın avukatı itiraz dilekçesinde kaçma şüphesi bulunmadığını öne sürmüştü. İtirazı değerlendiren Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi de dilekçede belirtilen hususları yerinde görerek Orhan’ın tahliyesine karar vermişti.
Orhan'ın tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverilmesi ve mahkemenin kararı kamuoyunca çok büyük tepki ile karşılanmıştı. 

Kaynak: MA

İlgili haberler
KESK Kadın Meclisi: Musa Orhan tutuklansın

İpek Er’i cinsel saldırıya maruz bırakıp intiharına sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanmas...

Nitelikli cinsel saldırı sanığı Musa Orhan, Jandar...

İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan ancak 6 gün sonra tahliye edilen Musa O...

Musa Orhan’ın tutuklanmasını isteyen Ankara Kadın...

Ankara Kadın Platformu, İpek Er’in ölümüne sebep olan uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiy...