Mülteci bir kadın ırkçı saldırıya uğradı: Hukuki ve tıbbi desteğe ihtiyacım var
Komşularının ırkçı, ayrımcı ve fiziki saldırılarına maruz kalan mülteci F.S., şikayette gittiği karakolda da hakarete uğradığını belirterek, destek talebinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, F.S adlı bir mülteci kadının komşuları ve polisler tarafından ırkçı, ayrımcı ve ötekileştirici davranışlara maruz kalmasına ilişkin dernek binalarında açıklama yaptı. Açıklamaya saldırıya maruz kalan F.S. de katıldı.

‘SORUMLU ÜLKEYİ YÖNETENLERDİR’

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, mültecilere yönelik saldırıda büyük bir artışın yaşandığını paylaşarak, sorumluların ise ülkeyi yönetenlerin ve siyasi temsilcilerin yaptığı açıklamalar olduğunu belirtti. Türkiye’de mültecilerin hak odaklı noktadan görülmediğini ifade eden Yoleri, “Bu ülkede insanca yaşam hakkına sahip olması için gerekli çalışmalar maalesef yok. Mültecilere yönelik ayrımcı, dışlayıcı, ötekileştirici dille söylenen söylemler her geçen gün daha da artıyor. Pek çok siyasi parti ayrımcı söylemlerle oy toplamaya çalışıyor. Onların oy toplamaya çalıştıkları bu süreç, mülteciler açısından yaşam hakkı da dahil her tür haklarının ihlal edildiğini işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

SALDIRIYA MARUZ KALDI

Arapça konuşan F.S., yaşadıklarını anlattı. F.S.’nin yaşadıklarını aktaran Yoleri, F.S.’nin yaklaşık 4 aydır İstanbul’da yaşadığını söyledi. 1 Eylül tarihinde aynı binada oturan komşusu tarafından F.S.’nin fiziki saldırıya maruz kaldığını belirten Yoleri, daha sonra saldırılara diğer komşuların da dahil olduğunu ifade etti. F.S.’nin saldırı sonrası hastaneye gidip rapor aldığını belirten Yoleri, F.S.’nin karakola gidip şikayette bulunduğunu aktardı. Yoleri, F.S.’nin karakolda da olumsuz muameleye maruz kaldığını da ifade etti.

‘SÜREKLİ TEHDİT EDİLİYORUM’

F.S.’nin aktarımları şöyle: “Karakolda uzun süre şikayetimi almadılar, beklettiler. Şikayetin alındığı sırada bir memur yüksek sesle bağırdı ve hakaret etti. Gittiğim karakolda sanki suçluymuşum gibi muamele gördüm. Ben karakola gidip şikayetçi olduktan sonra saldırılar daha da arttı. Sürekli tehdit ediliyorum. 3 çocuğum var ve en büyüğü 11 yaşında. Dolaysıyla çocukların yaşları küçük olduğundan bu olaydan çok etkileniyorlar. Hukuki ve tıbbi ihtiyaçlar için çağırıda bulunuyorum. Bu tür saldırıların önüne geçebilmek için toplumun desteğine ihtiyacımız var.”

 Yoleri, İHD olarak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Haber-Fotoğraf: MA


İlgili haberler
Program sunucusu Murat Karakaş’ın ırkçı ve cinsiye...

İzmir’in yerel haber sitesi Ege’de Son Ses’te çalışan Murat Karakaş’ın kadınlara ve mültecilere yöne...

Gündelik ırkçılığa bir de böyle bakın

Siyahlar beyazlarla aynı hastaneye, kuaföre bile gidemiyor, aynı tuvaletleri kullanmaları yasak,beya...

İkitelli’den göç tartışması: Yükselen düşmanlık ve...

İstanbul’un bir ilçesinde kadınlarla yaptığımız mültecilere dair sohbet aslında Türkiye genelinde em...

Mülteci kadınları güçlendirmek mümkün

Genç mültecilerle çalışma yürüten ve kamusal yaşamda mülteci kadınlar için güvenli fiziksel alanlar...

Mülteci kadın işçiler: Türkiye’nin Taliban’ı muhat...

Bir metal fabrikasında asgari ücretin altında, sigortasız çalıştırılan Suriyeli, Afgan, Özbek, Kırgı...

Mülteci kadınların değişmeyeni: Şiddet, sömürü, ay...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine başvuran mülteci kadınlar ya da mülteci Fatma ve ailesinin yaşadı...