Mücadelemizi bitireceğini sananlar yanılıyor
Diyarbakır’da yapılan ‘Yerel Yönetimler, Kadın ve Kayyumlar’ çalıştayında, kadınların mücadelesinin kesintisiz olduğu vurgusu ön plandaydı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne kadar devam edecek birçok etkinlik yapan HDP Kadın Meclisi Diyarbakır’da ‘Yerel Yönetimler Kadın ve Kayyumlar’ çalıştayı düzenlendi. Çok sayıda kadının yer aldığı çalıştayda konuşan kadınlar “Belediyelere atanan kayyımların ilk icraatı kadın kurumlarını kapatmak, ancak kadınların verdiği mücadele kesintisiz” dedi.

Çalıştayda ilk olarak milletvekilliği düşürülen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca konuştu. Konca bütün baskılara, yıldırmalara, seçilmişlerin tutuklanmasına, gerici politikalara rağmen kadınların mücadele ettiği vurgusunu yaptı. “ 80 milyonun bu böyle gitmez dediği bir süreç yaşıyoruz. Bu sürece kadınlar olarak bugüne kadar nasıl müdahale ettiysek, tekçiliği, milliyetçiliği, erkek egemen siyaseti yıllardır mücadele ederek değiştirmişsek, bugün yaşanan zulmü aşmak biz kadınlar için temel bir sorumluluktur. Kadın belediyeciliğini geliştirirken sadece sayısal olarak parlamentoda, yerel yönetimlerde bulunsunlar diye oluşturmadık. Biz bin yıllık erkek egemen zihniyeti değiştirmek, dönüştürmek için yola çıktık. Kadın mücadelesi ciddi bir kazanım elde ettiğimiz, çok şey değiştirdiğimiz için bu saldırılarla karşılaşıyoruz. Fakat biz kadınlar yaşamın her alanında varız. İktidarlar geçicidir ama kadın mücadelesi kesintisiz bir biçimde devam edecektir. Türkiye’nin her alanında kadınlar mücadele ediyor. Kadınların mücadelesi AKP’nin cinsiyetçi politikasını boşa düşürecektir” dedi.

KADINLAR İKTİDARA BÜYÜK BİR KORKU YARATIYOR
DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise “Yerel yönetimler başlarda kadınlara hayaldi. Eşitlik kotasına karşı çıkışlar oldu, ancak biz mücadele ettik. Ve alanda bu çalışmanın ilk hedefi kadınlar olduğunu anladık. O süreçte başlayan ilk adımlar bugün gürleyerek Türkiye iktidarına da büyük bir korku yaratıyor” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Hacer Özdemir de 15 yıllık belediye pratiğinde önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu “Seçilen kadınlar kadın hareketinin deneyimlerini yönetim haline getirerek kalıcı kılmak için başlayan bir sürecin parçalarıydılar. Atanan kayyımların ilk icraatları ise kadın kurumlarını, kreşleri ve kültürel çalışmalar yapan birimleri kapatmak oldu. Bu kültürümüzü yok etmeye dönük bilinçli bir politikaydı aslında. Şu an 102 belediyemizin 94’üne kayyım atanmış, 70 belediye eş başkanımız, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 1275 meclis üyemiz tutuklu. Tutuklama ve kayyımlarla mücadeleyi bitireceklerini zannedenler yanılıyor.”

İlgili haberler
Kayyımların el koyduğu kazanımlar, hepimizin!

Kayyım eliyle yıllara varan kadın mücadelesinin kazanımlarının yok edilmesine yönelik özel bir hedef...

Kayyum işinden etti, kocası canından etmekle tehdi...

Batman Belediyesinde sosyologdu. Şiddet gördüğü kocasından ayrı bir yaşam kurmaya çalışıyordu. Kayyu...

HDP’li kadınlar polise şarkılarla karşılık verdi

Polis Ankara Sakarya Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen kadınlara izin vermedi. Kadınlar da şarkıla...