Mor Çatı: ALO 183 İstanbul Sözleşmesi’ne uygun değil
Şiddete ve ayrımcılığa uğrayan kadınlar için yaşamsal öneme sahip ALO 183 hattı kadınların ihtiyaçlarına karşılık veriyor mu? Mor Çatı ASPB’ye sordu...

Kadınlara karşı şiddetin önlenmesi ve şiddete maruz kalan kadınlara ihtiyaç duyduğu desteklerin sunulmasında en önemli araçlardan biri 7/24 destek hizmetler sunan merkezlerin olması. Türkiye’de bu hizmeti sunan ALO 183 hattı. Ancak ALO 183’ün şiddete uğrayan kadın ve çocukların ihtiyaç desteklerini ne kadar karşılayabildiği muamma! Duruma dikkat çeken Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bilgi edinme başvurusunda bulunarak, ALO 183’ün çalışma biçimi, hatta yapılan başvuru ve ihbarların nitelik ve niceliksel dökümleri ile ilgili sorular sordu. Yapılan bilgi edinme başvurusuna yanıt olarak Bakanlık, “2016 yılında hatta gelen 241 bin 027 çağrı olduğu bu çağrıların 40 bin 830’unun kadın hizmetleri hakkında olduğu” cevabını verdi. Mor Çatı cevaba karşılık, “kadın hizmetleri” denilen bu destek hakkında bilgi verilmediğini, kaç kadının şiddete maruz kaldığı için başvurduğu bilgisinin de paylaşılmadığını söyledi.

KADINLARIN ALO 183’E BAŞVURU HAKKI FİİLEN KISITLANIYOR
Bakanlığın cevabına dayanarak “Kadınların ALO 183’e başvuru hakkı fiilen kısıtlanıyor” diyen Mor Çatı, İstanbul Sözleşmesinin 24. maddesi olan “Taraflar bu Sözleşme kapsamındaki her türlü şiddet hakkında arayanlara tavsiyelerde bulunmak üzere, gizliliğe veya kimlik bilgilerinin açıklanmamasına özen gösterilerek, ülke çapında 24 saat (7/24) hizmet verecek ücretsiz telefon yardım hattı kurmak için gerekli hukuki ve diğer tedbirleri alır” kısmına da uyulmadığına dikkat çekti: “İstanbul Sözleşmesi uyarınca, 7/24 sadece kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konularında destek ve yönlendirme hizmeti sağlaması gereken telefon hattı yok ve ALO 183 kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık dışında başka birçok alanda hizmet sağlamakta. Bakanlık web sitesinde yer alan bilgiye göre, bu telefon hattı, aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetleri içeriyor.
Telefon hattının, tüm sosyal destekler için bilgilendirme ve yönlendirme yapıyor olması şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarla şiddet sebebiyle ortaya çıkan ihtiyaç ve taleplerle ilgili nitelikli ve özgün bir çalışma yapılmasını zorlaştırıyor”

BİRÇOK SORU YANITSIZ KALDI
Mor Çatı, Bakanlığa yapmış olduğu başvuruda, telefon hattının bütçesi, çalışan personel sayısı, kadınların bir kez destek aldıktan sonra hattı yeniden arama sayıları, hangi birimlere yönlendirme yapıldığı, hangi destekler sağlandığı, kadına yönelik şiddet vakalarında kimlerin hattı aradığı, gelen aramaların farklı şiddet biçimlerine (ekonomik, psikolojik, fiziksel, cinsel, dijital, ısrarlı takip) dağılımı gibi sorular da sorduğunu ancak bunların yanıtsız kaldığını ve bu bilgilerin paylaşılmamasının devletin kadına yönelik şiddete ilişkin verileri kamu ile paylaşma yükümlülüğünü yerine getirmemesi anlamına geldiğini ifade etti.

‘KADINLAR’ İÇİN 7/24 DESTEK HATTI YAPILANDIRILMALI
Mor Çatı, kadına yönelik şiddette ALO 183 gibi hizmetlerin yaşamsal olduğunu belirterek sadece kadınlara destek verecek bir hizmetin önemini vurguladı: “Bütün sosyal grupların bilgi alabileceği ve yönlendirme ihtiyacı olduğu telefon hatlarının hayata geçirilmesi önemli. Ancak kadına yönelik şiddet verileri, şiddetin sıklığı ve şiddet gören kadınların ihtiyaçlarının yaşamsal, acil ve özellikli olması nedeni ile uluslararası hukuk, sadece kadınlara destek verecek 7/24 telefon hattının varlığını zorunlu tutmuştur. Bakanlık cevabından da anlaşılacağı üzere, mevcut hali ile ALO 183 kadınların şiddete karşı 7/24 telefon hattı ihtiyacını karşılamıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konularına özgülenmiş, 7/24 esasına göre çalışan ayrı bir hattın İstanbul Sözleşmesi’ne uygun olarak yapılandırılmasını talep ediyoruz.”
İlgili haberler
ASPB 2018 bütçesinde kadının adı yok

2018 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Komisyonda yarın A...

‘İki seçenek var; ya şiddet göreceksin ya dört duv...

Kadınları koca dayağına razı eden, eve döndürmeyi hedefleyen ataerkil bakış, siyasal iktidar ve büro...

Sığınmaevleri kadınları işte böyle güçlendirebilir...

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüleri Aslı Elif Sakallı ve Avukat Perihan Meşeli sığınmaevlerini...