Mersin: Barıştan ve Sözleşme’den vazgeçmiyoruz!
Kadınlar Mersin’den seslendi: ‘Barıştan, eşitlikten, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’

Mersin Kadın Platformu çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, İstanbul’daki kadın mitingini selamlayarak, “Barıştan, eşitlikten, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Kadın mücadelesi devlet-mafya ittifakına karşı büyümeye devam ediyor. Mafya çete iktidarına bir kez daha söylüyoruz: İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlara yenileceksiniz!” ifadelerini kullandılar.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı İstanbul’da yapılan mitinge Mersin’den ses verildi. Forum Meydanında bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nde ısrarcı olduklarını bir kez daha haykırdı.

‘KATİLLERDEN HESABI KADINLAR SORACAK’

Mersin Kadın Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, faşist saldırı sonucu yaşamını yitiren Deniz Poyraz nezdinde katledilen tüm kadınların hesabının yine kadınlar tarafından sorulacağı sözleri vurgulandı. Platform adına açıklama metnini okuyan Canan Yüce, “HDP il binasının önünde sözde nöbet tutan polisler eli kanlı katil Onur Gencer’in güpegündüz elini kolunu sallayarak parti binasına girerek kurşun yağdırmasını engelleyemedi. Faili tanıyoruz. Kız kardeşimiz Deniz’in faili tabii ki sadece Onur Gencer değil, her fırsatta ayrıştırıcı-faşist dil ile 6 milyon seçmenin iradesi olan HDP’ye saldıran, kapatma davası açarak kriminalize etmeye çalışan, tüm tehditleri bilmesine rağmen önlem almayan, kadın düşmanı, halk düşmanı mafya-çete iktidarıdır. Faili tanıyoruz, katillerden hesap soruyoruz” dedi.

HDP’nin ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ pankartının aylarca iktidarın hedefinde olduğunu söylenen açıklamada Deniz Poyraz’ın bu pankartın ardında katledilmesinin tesadüf olmadığı belirtildi: “Üzerinde 2021 yılının ilk 3 ayında katledilen 88 kadının isimlerinin bulunduğu bu pankart pek çok ilde polis tarafından indirilmeye çalışıldı. Haftalardır, kullanıp attığı bir mafya çetesinin itirafları dahi iktidarlarını sarsıyor. Bu krizi aşmak için yine toplumun demokrasi güçlerine ve kadınlara saldırıyorlar. İzmir HDP binasına saldırı da, Deniz’in katledilmesi de, kadınlara yönelik saldırıların artması da bu nedenledir.”

‘FAŞİZME KARŞI KADIN MÜCADELESİNİ BÜYÜTÜYORUZ’

Yasalar uygulanana, herkesin can güvenliği sağlanana kadar susmayacaklarının altını çizen Canan Yüce “İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınları ters kelepçe ile yerlerde sürükleyerek, tecavüzle tehdit ederek gözaltına alan polis, eli kanlı katili kelepçe dahi takmadan gözaltına alıyor. Erkek devlet şiddetine susmuyoruz. Yasalar uygulanıp, sadece kadınların değil bu topraklarda yaşayan herkesin eşit yurttaş olarak can güvenliği sağlanana kadar inatla susmuyoruz. Sadece cinsiyetçiliğe karşı değil faşizme karşı da kadın mücadelesini büyütüyoruz” dedi.


‘BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ’

Kadın dayanışmasını din, dil, ırk, cinsiyet, yönelim fark etmeksizin büyüttüklerini söyleyen Yüce sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uyuşturucu çetelerini koruyan, HDP’ye saldıran, Feray’ın ve pek çok kadının katillerini koruyan, Denizi aramızdan alan iktidar İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya çalışan iktidardır. O nedenle bu insan dışı ihlallerin her biri mutlak bir suretle birbiriyle iç içedir ve asla birbirinden bağımsız değildir. O nedenle tam da bu iktidarın karşısında bugün bu meydanda HDP’ye yapılan saldırının hesabını sorduğumuz gibi, Denizin hunharca aramızdan alınmasının hesabını sorduğumuz gibi yine inatla İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyoruz.

İstanbul Maltepe’de İstanbul Sözleşmesi için yapılan mitingi selamlıyoruz. Barıştan, eşitlikten, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Kadın mücadelesi devlet-mafya ittifakına karşı büyümeye devam ediyor. Mafya çete iktidarına bir kez daha söylüyoruz: İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlara yenileceksiniz! Deniz’in ve katledilen tüm kadınların hesabını soracağız. Çünkü biz bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!

1 Temmuz’a kadar sokaktayız. 1 Temmuz’da hayatı durduruyoruz. Bulunduğumuz her yerde İstanbul Sözleşmesi’ni savunacak, katillerden hesap soracağız. Hayatlarımızdan, birbirimizden, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Katledilen bütün kadınlar isyanımızdır.”

 Fotoğraflar: Fatoş Sarıkaya


İlgili haberler
Antalya Kadın Platformu: Şiddete karşı her türlü h...

Antalya Kadın Platformu Konyaaltı sahilde yaptıkları eylemle bir kez daha haykırdı: İstanbul Sözleşm...

Kadınlar Maltepe’den seslendi: Sözleşmeden değil ö...

Türkiye’nin pek çok yerinden kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek İstanbul Mal...

Antepli kadınlar: Deniz’ler, Duygu’lar, Feray’lar...

Antep’te kadınlar İstanbul Sözleşmesi için bir araya geldi. Duygu Delen’in ölümünde şüpheli olarak y...