Melis gelecek kaygısı çeken binlerce kadından biri: Ben neden okudum?
TÜİK verilerine göre genç kadın işsizlik oranı yüzde 28,6. Melis psikoloji mezunu binlerce işsiz kadınlardan biri.

Türkiye şartlarında kadınların en önemli kaygılarından biri olan geçim derdi ve işsizlik günden güne kritikleşiyor.
TÜİK ekim ayı iş gücü istatistiklerini açıkladı. Ekimde işsiz sayısı bir önceki aya göre 57 bin kişi artarak 3 milyon 534 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,3 olarak tahmin edildi.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,8 puanlık artış ile yüzde 21,9 oldu.15-24 yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 18,2, kadınlarda ise yüzde 28,6 olarak tahmin edildi.

‘İŞİMİ YAPMAK İÇİN BİLE PARA ÖDEMEM LAZIM’
Tüm bu rakamların ve oranların içinde kafamızı şöyle bir çevirdiğimizde birçok kadın arkadaşımız bu kaygılar ve dertlerle cebelleştiğini görebiliyoruz. Melis ise bu genç kadınlardan biri. Melis Maltepe Üniversitesi psikoloji mezunu genç bir kadın . Melis’e rakamları aktararak ne düşündüğünü sorduğumuzda, “Ben psikolojiden mezun oldum ama kendi işimi yapamıyorum. Çünkü bu ülkede lisans diplomasının olması bir anlam taşımıyor” diyor. Melis’in sesi oldukça kaygılı. “Türk Psikologlar Derneği çeşitli eğitimler veriyor ve bu eğitimlerin sertifikasını aldıktan sonra eğitimini aldığın alanlarda çalışabiliyorsun. Her eğitimin fiyatı en az 4-5 bin lira. Benim o kadar param yok ki… Zaten mezun olmuşum. O diplomanın bir önemi yok. Tekrar para ödeyerek işimi yapabilirim ancak” diyor Melis.

‘UMUTSUZUM’
Melis kendi arkadaşlarından örnek vererek Türkiye’de genç kadın işsizliğinin tablosunu gözümüzde canlandırıyor. “Şimdi gidip çalışsam market zincirlerinde çalışmam gerekecek veya başka bir işte en iyi koşulda asgari ücretle çalışacağım. Ben neden okudum?” diye anlatıyor Melis.

Melis’e hayatında yaşanan bu süreçlerin onu nasıl etkilediğini sorduğumuzda “Umutsuzum. Psikoloji mezunuyum ama iki gün sonra psikolog randevum var. Gerisini siz düşünün” diyor.

Fotoğraf: Freepik

İlgili haberler
Bölgede genç kadın işsizliği daha derin!

Malatya ve Adıyaman’dan genç kadınlar işsizlik karşısında paylarına ya göç yolunun ya da evliliğin d...

Genç kadın işsizliğinin bir örneği Gülten: İŞKUR’l...

Gülten, üniversite mezunu. Gitmediği kurs, almadığı sertifika kalmamış ama işsiz. Kursiyer olarak bi...

Ataması yapılmamış öğretmenim, Onkoloji hastanesin...

Bana öğretmenlik yaptırmadılar şimdi de zar zor girdiğim hastanedeki işimi elimden alacaklar