Maya Mekanik'te işçiler direnişte: İnsanlık dışı çalışma koşullarına karşı sendikalaştılar
Eskişehir’de çalışma koşullarının ağırlığı, uygulanan baskılar ve düşük ücretler nedenleriyle sendikaya üye olmaya karar veren Maya Mekanik işçisi kadınlar 9 gündür direnişte.

Ülkemizde işçiler ve emekçiler için çalışma ve yaşam koşulları her geçen gün bir öncekini aratır durumda. Bu süreçte irili ufaklı işçi direnişleri ve örgütlenme çabaları da artıyor. Eskişehir’de çalışma koşullarının ağırlığı, uygulanan baskılar ve düşük ücretler nedenleriyle sendikaya üye olmaya karar veren Maya Mekanik işçileri de bu işçilerden bazıları. Kısa bir sürede örgütlülüklerini tamamlayarak Birleşik Metal-İş’e üye olan işçiler için, 21 Nisan'da Çalışma Bakanlığı tarafından sendika yetki belgesinin gelmesinin ardından zorlu zamanlar da başlamış oldu. Maya Mekanik patronunun baskıları arttı. İşyerinde örgütlü işçi istemeyen patron, işçileri sendikadan istifa etmeleri için zorladı. En son 1 Mayıs’ta patron işçilere zorla mesai koymak isteyince, işçiler 2 Mayıs günü iş bırakarak tepki gösterdi. Akabinde arka arkaya işten çıkarmalar başladı. İşten çıkarmalar ve baskılara karşı “insanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz” diyerek fabrika önünde direnişe başlayan Maya Mekanik işçilerinden kadınlarla direnişin dokuz gününü ve kadınlar için çalışma koşullarının nasıl git gide zorlaştırıldığını konuştuk.

TUVALETTE GEÇİRİLEN SÜRE 7 DAKİKAYI AŞMAMALI

Kazanacaklarına inanan kadınlar “Haklarımızı geri versin, bizi işe geri alsın, insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlasın, tek amacımız bu” diyorlar. Yoğun mesailerle günde 12 ila 16 saat çalıştıklarını belirten kadınlar hafta içi de hafta sonu da sürekli çalıştıklarını; ailelerine, çocuklarına vakit ayıramadıklarını söylüyorlar. Tuvalete dahi turnikelerden geçerek girdiklerini, tuvalette 7 dakikadan fazla süre geçirdiklerinde maaşlarında kesinti olduğunu söylüyorlar. Kadınlar, yoğun mesaileri istemediklerini, ücretlerin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması gerektiğini de ekliyorlar.

Seçimlerin hemen akabinde yaptığımız görüşmede söz seçimlere de geliyor. 21 yıldır süren mevcut iktidar pratiğinin grevleri yasaklamalarıyla ilgili, grevlerin demokratik hakları olduğunu ve verilmeyen haklarını direnerek alacaklarını belirtiyorlar. Ülke için en iyisini isteyen kadınlar değişimin de gerekliliğine vurgu yapıyorlar.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kübra’nın ölümü genç intiharlarını yeniden gündeme...

Genç intiharlarını değerlendiren Prof. Dr. Demet Lüküslü: Sorunlarla yalnız baş etmek zorunda kalan...

Kahvenin 40 yıl hatırı var, Detay Kahve’de işçinin...

Kahve Dünyası’na kahve üreten Detay Kahve fabrikasında işçilere adeta köle muamelesi yapılıyor. Send...

Adalet arayan anneler: Hiçbir anne gözyaşı dökmesi...

Katliamlarda evlatlarını kaybeden aileler, annelerin gözyaşı dökmediği günler için mücadele çağrısı...