Manavgat’ta 5 yıldızlı bir otelde taciz: 'Taciz kadının ayıbı değil, tacizcinin ayıbıdır!'
Manavgat’ta 5 yıldızlı otelin sahibi tarafından tacize maruz kaldığını söyleyen otel çalışanı kadın: “Olayın gerçekleştiği günden bu yana hiç susmadım. Taciz kadının ayıbı değil, tacizcinin ayıbıdır.”

Adım Huriye Ünlü, 29 yaşındayım, Manavgat’ta yaşıyorum. İki ay önce Titreyengöl Mevkii’nde beş yıldızlı bir otelde İnsan Kaynakları departmanında işe başladım. İlk günlerde otel sahibi, 55 yaşındaki Y.S. “kaç yaşındasın, evli misin, geç kalmışsın” gibi kişisel konularda sorular soruyor, arada bir “şaka amaçlı”(!) belime vuruyordu, ancak art niyetli olmamak adına bu söylem ve davranışlarından rahatsız olduğumu dillendirmemiştim. İki aydır çalışmakta olduğum tesiste, o gün yine işle ilgili rapor ile odasına çıktığımda taciz olayı gerçekleşti. Korkuyla odasından uzaklaşıp, ofisime gittim ve bir arkadaşım ile yaşadıklarımı paylaştım. Olayın yarattığı korku ve şok ile sosyal medyadan istismar ve taciz ile ilgili hazır görseller paylaşmaya başladım, böylece bunları gören şahsın suçlu hissetmesini sağlamak istedim. Ve düşündüğüm gibi oldu, paylaşımlarımı gördükten sonra beni farklı bir iş için odasına çağırdı ve “Beni yanlış mı anladın” gibi şeyler söylemeye başladı. Bu yaşanılanın yanlış ve çirkin bir şey olduğunu söylediğimde “Sen benim kızım gibisin, ben seni seviyorum sana şaka yapmıştım, şaka kaldırmadığını gördüm bir daha yapmam, bu konuyu kapatalım eskiye dönelim.” dedi. O gün oradan ayrıldıktan sonra bir daha o iş yerinde çalışamayacağımı anladım ve ertesi gün işten çıktım.

Olayın gerçekleştiği günden bu yana hiç susmadım. Gerek sosyal medyada, gerek çevremde bu olayı anlattım ve anlatmaya devam edeceğim. Taciz kadının ayıbı değil, tacizcinin ayıbıdır. Ben utanmıyorum, susmuyorum. Olaydan sonra da sussaydım yaşadıklarım katlanarak artmaya devam edecekti. O tesiste Y.S. ile benzer olaylar yaşayan kim bilir kaç kadın çalışan oldu ve şimdiye kadar hiç birini duymadık. Onların ve bundan sonra olması muhtemel tüm taciz olaylarının sesi olmak için yazıyorum size. Ben o kadınların sesi olmak istiyorum. Kadınlar, ne yaşarsanız yaşayın, hangi şartlarda olursanız olun, utanması gereken bizler değiliz. Bu bilince sahip olarak, birbirimize kenetlenerek mücadelemizi büyütmeliyiz.

Bu konuda bir de hukuktan beklentim var. Artık taciz olayları cezasız kalmamalı. Caydırıcı nitelikte cezalar uygulanmadığı takdirde bu zihniyetteki insanlara kapı aralanmış oluyor. Şikâyet için gittiğimizde “baban yaşında adam, sevmiştir seni, sen yanlış anlamışsındır” gibi cevaplar almak istemiyoruz. Olayın detaylıca sorgulanmasını, taciz anında yaşadığımız korkunun ve psikolojimize işleyen yaşananların karşılıksız kalmamasını istiyoruz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürü taciz...

Yardım istemek için Yomra Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapan G.A. is...

İşyerinde tacizin ispatında şahit koşulu yoktur

İşyerinde işveren, işveren vekili ya da başka bir işçinin cinsel tacizine uğrayan kadın işçinin taci...

ILO 190: İş yerinde şiddete karşı bir dayanak

ILO 190 iş yerinde şiddet ve taciz konusunda yazılmış en kapsamlı metin. Biliyoruz ki işyerlerinde d...