Malatyalı kadınlar 8 Mart’a hazır
Malatyalı kadınlar 8 Mart kapsamında etkinliklerini sürdürüyor. Önce kahvaltı sonra film gösteriminde buluşan kadınlar 8 Mart günü de açıklama yapacak.

Malatya Demokratik Kadın Platformunun 8 Mart kapsamında düzenlediği kahvaltıda bir araya gelen kadınlar, 8 Mart taleplerini ve bu taleplerin gerçekleşmesi için neler yapabileceklerini tartıştılar.

Malatyalı kadınların kahvaltısında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, konuşmasına başlamadan önce James Oppenheım'ın Ekmek ve Gül Şiirini okudu.


Konuşmasına kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini söyleyerek başlayan Ulutaş, “8 Mart’ı karşılarken, OHAL Düzeni ile karşılıyoruz maalesef. Kadına yönelik baskı, şiddet, kadın katliamları artarak devam etmekte. Kadınların seslerini boğmak için derneklerini, yayın organlarını kapatıyorlar. Seçilmiş siyasetçi kadınlar tutuklanıyor, KHK’larla işlerinden atılıyor, tecavüzü aklamak için yasalar çıkartılıyor. ‘9 yaşındaki çocuk evlenebilir’ diye fetvalar veriliyor. Cinsel suçlara tedavi edilecek bir hastalık gibi gösteren çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Hal böyle iken, kadınların katledilmesi bir yılda yüzde 25 artış göstermiştir. Yüzlerce çocuk cinsel istismara uğramış, yoksulluk, açlık, işsizlik bu artışın arasında yer almamaktadır. Erkek egemen sistemin, kadınların varlığına, kazanımlarına, emeğine, bedenine yönelik bu saldırıların, karşısında kadın öncülerimizden ve kadın örgütlülüğünden aldığımız bu güçle tüm haksızlıklara karşı mücadele etmekte kararlıyız. 8 Mart 1857 tarihinde, tekstil fabrikasında yangında ölen kadın işçilere 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak armağan edenleri saygı ile anıyoruz” dedi.


Kahvaltı sonrası 8 Mart etkinliklerine devam eden Malatya Kadın Platformu bir de film gösterimi gerçekleştirdi. Film gösterimi öncesi konuşma yapan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Kamile Kaya, “Bütün dünyada yükselen kadın emeğinin ve kadın gücünün en büyük temsilcisi olan kadın işçileri sevgi ve saygıyla selamlıyoruz” diye konuştu. Kaya, ayrıca artan çocuk istismarı ve kadın yönelik şiddete de değinerek bunların artışında devletin, yargının ve din adamlarının payı olduğunu dile getirdi. Kadınlar konuşma sonrası ‘Yarım (The Half)’ filmini izlediler.

Kadınlar, ayrıca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kahvaltı ve film gösteriminin yanı sıra 8 mart Perşembe günü de Emeksiz üst kavşağında saat 15.00’da bir açıklama yapacak.

İlgili haberler
Savaşa, sömürüye, şiddete karşı YAŞASIN 8 MART!

8 Mart içi boş laflarla ‘vitrin’ yapılacak bir ‘Kadınlar Günü’ değildir. 8 Mart hem evde hem işyerin...

İl il 8 Mart programları

8 Mart’ın 161. yılında dayanışma içerisinde, bütün kadınlar, binlerce kadın dokuma işçisinin 1857 yı...

Bu 8 Mart, başka 8 Martlara benzemiyor

Bu 8 Mart başka... Emekçi Kadınlar Günü değil de “Emekçi Kadınların Fedakarlık Günü”ne dönüştürülmek...