Mahkeme çocuğun değil istismarcının geleceğini düşündü, cezayı düşürdü
Engelli çocuğu istismara maruz bırakan Ali Dereli’nin geleceğini düşünerek, indirim uygulayan mahkeme, iki kez işlenen suç için de zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını da gerek görmedi.

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 16 yaşındaki engelli çocuğa yönelik istismar suçundan yargılanan 69 yaşındaki Ali Dereli’nin geleceği düşünülerek verilen “iyi hal” indirimi ile birlikte verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, “Çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar” suçundan iki kez cezalandırılması talep edilen Dereli’nin farklı tarihlerde iki kez işlediği suçun bütün olduğu ve 2 kez cezalandırmanın gerekmediği yer aldı.

Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar’ın haberine göre; Pazarcık’ın Narlı Mahallesi’nde 2019 yılının ekim ayında yaşanan istismar olayına Maraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama, 10 Mayıs’ta görülen 6’ncı duruşmada karara bağlandı. Davada tutuklu yargılanan Dereli’ye “Çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar” suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Daha sonra Dereli’nin yaşı ve geleceğini düşünen mahkeme, “iyi hal” indirimi uygulayarak, cezayı 16 yıl 8 ay hapis cezasına çevirerek, failin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, gerekçeli kararı ise 24 Mayıs’ta açıkladı.

GEREKÇELİ KARARDA ‘ZİNCİRLEME SUÇ YOK’ DENDİ

İki kez işlenen suçun bütün olduğu ve iddianamenin aksine cezanın 2 fiil için verilmesine gerek olmadığı belirtilen kararda, “A.D.’nin TCK 103 (Çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar suçundan) iki kez cezalandırılması talep edilmesine rağmen; eylemlerin aynı kişiye karşı değişik zamanlarda işlendiği ve eylemlerinin bir bütün olduğu ve hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerekmediği anlaşıldığından A.D.’nin eylemleri bir bütün olarak değerlendirilerek, bir tek kez cezalandırılmasına” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?
Pazarcık’ta 1 ve 7 Ekim 2019 tarihlerinde yaşanan olay, yüzde 50 zihinsel engelli ve epilepsi hastası çocuğun, dedesi H.U. ile konuşması ile ortaya çıktı. Bunun üzerine aile, Ali Dereli hakkında Pazarcık Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dede ifadesinde, 7 Ekim günü öğle saatlerinde birlikte yemek yediği torununun Dereli tarafından istismara maruz kaldığını anlattığını belirtti. Çocuk da çocuk izleme merkezinde alınan ifadesinde istismarcının daha sonra “Bunları sakın kimseye söyleme dilini keserim” diyerek kendini tehdit ettiğini anlattı.
Dereli ise ifadesinde, kendine iftira atıldığını ileri sürdü. Savcılık ifadelerinden bir gün sonra Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Dereli, tutuklanarak Antep L Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
SAVCILIK İDDİANAMESİ
Soruşturmayı yürüten savcılık, 1 Temmuz 2021 tarihinde tamamladığı iddianamede, Dereli’nin “Çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar” suçundan iki kez cezalandırılmasını istedi. Tarafların savcılık ifadelerine yer verilen iddianamede, Maraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu ve Pazarcık Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu tarafından düzenlenen raporlarda B.U.’nun yüzde 50 engelli olduğu belirtildi.
ÇELİŞKİLİ İFADELER
İstismar Adli Tıp raporuyla da ortaya koyulurken, Dereli, Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen rapora binaen alınan ikinci ifadesinde, savcılıktaki ifadesiyle çelişen ifadeler verdi. Savcılıkta eşinin olayın yaşandığı gün Antep’e gittiğini belirten Dereli, ikinci ifadesinde eşinin İsveç’te olduğunu, yalnız yaşadığını söyledi. Dereli, kendine “komplo” kurulduğunu öne sürdü.
İddianamede ise, iki ifade arasındaki çelişkilere dikkat çekilerek, “Alınan ilk ifadesinde sabah saatlerinde eşini diş randevusu için Gaziantep iline yolcu ettiğini beyan ederken, alınan ikinci ifade de yalnız yaşadığı için çamaşırlarını kız kardeşinin yıkadığını beyan ettiği, ayrıca şüphelinin iç çamaşırlarından birinin eksik olduğunu fark etmesi ve bu iç çamaşırının mağdurun ailesi tarafından mağdura giydirilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu sebeplerle şüphelinin kendini suçtan kurtarmaya yönelik beyanlarına itibar edilemeyeceği” ifadeleri yer aldı.

Fotoğraf: Sendika.org Arşivi / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Lanzarote Sözleşmesi’nin 13. yıl dönümü: Çocuk ist...

Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’...

PornHub tecavüz ve çocuk istismarından milyarlarca...

PurnHub’ın gizli çekim, tecavüz ve çocuk istismarına dair görüntüler barındırdığı, bu içerikleriyle...

Çocuk istismarını savunan Bozdağ, Adalet Bakanı ol...

Yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın siyaset seceresi: Çocuk evliliğini savunmuş, istismara ‘küçüğün r...