Kocaelili üniversiteliler… Bu çağrı size!
‘Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan kadınlar olarak yan yana geliyoruz. Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan tüm arkadaşlarımızı da bizimle birlikte görmek, şiddetin karşısında beraber durmak istiyoruz.’

Koronavirüs salgını yaşamımızdaki pek çok şeyi de değiştirdi. Yan yana gelme, birlikte bir çay içme gibi küçük zevklerimiz artık balkonda bir nefes almaktan öteye gitmeyen bir hal aldı. Evde kalma süresi arttıkça ev işi yükü, yemek derdi arttı. Bu durum üniversiteyi okuduğu şehirdeki yaşamını bırakıp aile evine gelen genç kadınları da etkiledi. Ev işini yapmak, kardeşin bakımını üstlenmek gibi işler de genç kadınların sırtına yüklendi. Bunlar kimi zaman derslerin önünde engel oluşturdu. Kimi zaman da ailenin evde oluşturduğu baskı ile dışarıda, sosyal medyadan bile uzak kalmak zorunda kaldılar.  

Evin içinde kalma, ev işlerinin artması, fiziksel mesafeyi koruma gibi zorunlulukları kısacası pandemiyi ve onun yarattığı koşulları fırsat bilen iktidar da İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi gündeme getirdi. Ancak kadınlar bu haklarından vazgeçmemek için mahallelerinden, iş yerlerinden bir araya gelerek sesimizi yükselttik, geri adım attırdık. En büyük haklarımızdan olan, uygulanmasında bile sorunların yaşandığı İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi, sözleşmenin uygulanması gerektiğini yineledik. Bundan da hiç yılmadık.

Geçen 1 yılda sadece pandeminin yarattığı olumsuzluklar ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin gündeme getirilmesi değil üniversitelerdeki taciz ve akademisyenlerin cinsiyetçi söylemleri de gündemimizde yer etti. En son Ebubekir Sofuoğlu'nun “Üniversiteler fuhuş yerleridir” sözü verebileceğimiz en yakın örneklerden biri. Tüm bu yaşananlara Türkiye'nin pek çok üniversitesindeki kadınların bir araya geldiği topluluklar ve kulüpler ses çıkardı.

Biz de tüm bu deneyimlerle beraber Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan kadınlar olarak yan yana gelmenin ihtiyacını hissettik. Bu ihtiyaçla bir whatsapp grubunda bir araya geldik. Tanışma toplantısında hepimizin heyecanı çok yüksekti. Evde olsak bile ne yapabiliriz, daha fazla kadına nasıl ulaşabiliriz sorularını birlikte tartıştık. Her hafta imkanlarımız dahilinde bir araya gelme kararı aldık. Şimdilik fiziksel olarak olmasa da, buluşabildiğimiz, konuşabildiğimiz her alanda yan yana geleceğiz. Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan tüm arkadaşlarımızı da bizimle birlikte görmek, tacizin şiddetin karşısında beraber durmak istiyoruz. Pandemide koşullar zor ama mücadele olanaksız değil…

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Kadın Çalışmalar...

Üniversiteli kadınlar topluluk çalışmalarını, üniversitelerde yaşananları ve gündemi canlı yayında k...

Üniversitede ‘ifşa’ tartışması

Sosyal medyada başlayan taciz ifşaları Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğunun da günd...

İfşa: Yöntem, muhteva, olanaklar ve sınırlar

İfşa; somut dayanışma ağları ve somut bir örgütlülük ile örülü bir araç olarak kullanılamadığında fa...