Kızının cenazesini buzdolabında saklayan anne: Buzdolabını her açtığımda Cemile aklıma geliyor
Anne Emine Çağırga: 6 yıldır biz bir güzellik görmedik. Baskı ve işkenceler devam ediyor. Biz artık barış gelmesini istiyoruz.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağında öldürülen ve cansız bedeni 2 gün boyunca buzdolabında tutulan 10 yaşlarındaki Cemile Çağırga’nın ailesi Mezopotamya Ajansında Müjdat Can’a konuştu.

1992’de Cudi Mahallesi’ndeki evlerine havan topunun isabet etmesi sonucu 2’si kız kardeşi olmak üzere ailesinden 7 kişiyi kaybeden, kendisi de 23 yıl sonra keskin nişancılar tarafından katledilen Cemile Çağırga’nın (10) babası Ramazan Çağırga da 9 günlük yasaklarda yaşananları anlattı.

‘BİZİ HAKSIZ İLAN EDİYORLAR’

Çağırga, “Ağır silahlarla ateş yapılıyordu, sular ve elektrikler kesilmişti. Yüksek binalarda keskin nişancılar vardı. Kızım Cemile ve çocuklarımız kapının önündeydi. Açılan ateşle kızım vuruldu. Kızım yaşamını yitirdi ve biz de eve getirdik. Cemile’nin cansız bedenini getirip yıkadık, ellerine kına yaptık” dedi.

Ardından çağrılan ambulansın yasak nedeniyle mahalleye sokulmadığını söyleyen baba Çağırga, “Dondurucu getirdik ve cenazemizi dondurucuya koyduk. Cenaze 2 gün bekledikten sonra İdil Caddesi üzerine getirilmesi istendi. Cenazeyi oraya götürünce üzerimize mermiler sıkıldı. Daha sonrasında 1 vekil ve 1 kişi cenazeyi ambulansa teslim etti” diye konuştu.

Yaşananları dün gibi hatırladığını dile getiren Çağırga, davadan asla vazgeçmeyeceklerini ve sorumlular açığa çıkarılana kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Çağırga, “Ne kadar haklı olsak da bizi haksız ilan ediyorlar. Biz, adı Kürt, dili Kürtçe olan kimseyi Türkiye’nin kabul etmediğini gördük. Bu zulme, bu haksızlık ve hakarete karşı ne kadar susacağız” dedi.

‘NE ZAMAN BUZDOLABININ KAPISINI AÇSAK AYNI ACIYI TEKRAR YAŞIYORUZ’

Anne Emine Çağırga ise “Cizir” diye seslendiği kızı Cemile’yi gözyaşları içinde anlattı.

“Cizir vurulduğunda ona 3 kez seslendim. Ses vermedi. Son söylemi de ‘Ay ana’ oldu” diyen Çağırga, kızının vurulmasından sonra kınayı çok sevdiğinden eline ve saçlarına kına sürdüklerini anlattı.

Ambulans gelmediğini vurgulayan anne Çağırga, “Cizir’in cenazesi kokmasın diye buzdolabına koyduk. O günden beri ne zaman buzdolabının kapısını açsak aynı acıyı tekrar tekrar yaşıyoruz” dedi.

‘BARIŞ İSTİYORUZ’

Anne Çağırga, sözlerini şöyle tamamladı: “6 yıldır biz bir güzellik görmedik. Baskı ve işkenceler devam ediyor. Biz artık barış gelmesini istiyoruz. İnsanların yürekleri artık yanmasın. Barıştan kardeşlikten daha güzel bir şey yok. Biz ölene kadar da Cemile’nin davasından vazgeçmeyeceğiz.”

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Cizre’de 8 aylık hamile kadın ve bebeğini öldüren...

Cizre Devlet Hastanesinde 8 aylık hamile Feyruz Polat ve bebeği uzman kadın hastalıkları ve doğum do...

Ayazı bahar eden kadınlar

Diyarbakır’da barış için el ele tutuşan kadınlar tarihe bir not düşüyor. Buradan yükselen ses kadınl...

Bu 1 Eylül’de barışı daha çok konuşmalıyız

Belki de barışı en çok konuşmamız gereken 1 Eylül’lerden biri bu. Ülkemiz için ve tüm dünya için. Da...