Kahvaltıda zeytin mi istersiniz kömür mü?
Akbelen Ormanı’nda kömür sahasını genişletmek isteyen YK Enerji’ye karşı 462 gündür nöbet tutan köylüler bugün de Milas’ta açıklama düzenledi.

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiinde yer alan Akbelen Ormanı’nda kömür sahasını genişletmek isteyen YK Enerji’ye karşı köylüler 462 gündür nöbet tutuyor. Üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinin ardından raporları bekleyen İkizköylüler bugün “Akbelen için adalet” diyerek Milas’ta basın açıklaması düzenledi.

İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini, mücadelenin kadınlar üzerinde yarattığı değişimi Ekmek ve Gül'e anlatmıştı. İzlemek için TIKLAYIN


Basın açıklaması sırasında İkizköy Akbelenli kadınlar zeytin kırarak, "Kahvaltıda zeytin mi istersiniz kömür mü?" diye sordu.

Basın açıklamasını Karadam Karacahisar Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Nejla Işık okudu. Yıllardır kömür madeni ve termik santrale karşı mücadele ettiklerini söyleyen Işık, “Direnişimize ilk günkü inançla, azimle, umutla devam ediyoruz. Canımız pahasına koruduğumuz, dört elle sarıldığımız Akbelen Ormanı’nın sesi olabilmek, Akbelen İçin Adalet sesini duyurabilmek için burayız” dedi.
'BARTIN KATLİAMININ SORUMLULARI YARGILANSIN'

Bartın Amasra’daki maden ocağında iş cinayetinde yaşamını yitiren 41 işçiyi anarak sözlerine devam eden Işık, “Ne söylesek yetersiz kalıyor; öfkemiz acımız kadar büyük, bu katliamın tüm sorumlularının bir an önce yargılanmasını istiyoruz” diye konuştu.

'AÇ GÖZLÜ ŞİRKETLERE KARŞI DİRENİYORUZ'

“Yitirdiğimiz 41 can gibi bizler de yıllardır kömürün gölgesi altında yaşıyoruz. Yerimizden yurdumuzdan ediliyor, yaşam alanlarımızın katledildiğine şahit oluyor, geleceğimizi ve sağlığımızı sırf bir avuç insanın cebi dolsun diye kaybediyoruz. Havamızı zehirleyen, su kaynaklarımızı yok eden, topraklarımızı alt üst eden, zeytinlerimizi acımasızca yerle bir eden bu aç gözlü şirketin karşısında, hâlâ yılmadan direniyoruz” diyen Işık, geçen sene yanan ormanları hatırlatarak, Akbelen Ormanı’na sahip çıkmanın önemine değindi.


'AKBELEN, ZEYTİN VE İKLİM İÇİN ADALET'

Işık, “Hem Akbelen’i bir kalkan gibi çevreleyip koruyan hem de Akbelen’in içinde, kalbinde yaşayan 35 bin zeytin ağacımız varken, Akbelen Ormanı’nın kesilmesi mümkün değildir! Yönetmelik değişikliği ile zeytinlikleri madene açmak isteyen şirket, yıllardır defalarca kez denenip başarısız olunduğu gibi; Zeytin Kanunu’nu yıkamaz, kanunu yönetmelikle alt edemez, tüm bunları kendi kişisel çıkarları için kullanamaz. Biliyoruz ki vicdanlarının sesiyle yazılmış bilirkişi raporları Akbelen’in kurtuluşu olacak. Akbelen’i koruyacak bilirkişi raporunu umutla bekliyoruz. Kamu yararı arıyorsanız; kamu biziz, buradayız, haykırıyoruz; ya ölmez ağaç zeytin, ya katil kömür. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz. Akbelen için, zeytin için, iklim için adalet” diye konuştu.

Fotoğraflar: Akbelen Ormanı savunucuları

İlgili haberler
İkizköy Akbelen'deki kadınların çevre mücadelesi

Evrensel ve Ekmek ve Gül ortak yayınında bu hafta İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini İkizk...

Ormanın talan edilmesine karşı direnen kadınlar: ‘...

Akbelen Ormanları’ndaki ağaçların 700 dönümlük alanın termik santrale kömür çıkarmak için kesilmesin...

Sarılıyor ve asla kıpırdamıyorlar. Ta ki ağaçları...

Hindistan’da kadınlar ormanlarına nasıl sahip çıktı? Kadınların egemen olduğu bu hareket su başların...