Kadir Şeker’in tutuklanmasına tepki: #Kadiricinadalet
Konya'da, Ayşe D’yi darp eden Özgür Duran adlı kişiyi engellemek isterken çıkan arbedede Duran’ın ölümüne yol açan Kadir Şeker’in tutuklanmasına sosyal medyadan tepki gösterildi.

Konya’da Kadir Şeker adlı 20 yaşındaki genç, Ayşe D’yi şiddete maruz bırakan Özgür Duran’ı engellemeye çalışmıştı. Çıkan arbedede Duran’ın ölümüne yol açtığı için tutuklanan Kadir Şeker’in serbest bırakılması için sosyal medyada "#kadiricinadalet" etiketiyle kampanya yürütüldü.

Kadir Şeker’in ‘Kasten öldürme’ suçundan tutuklanmasına karşı kadınlar sosyal medya hesaplarından ‘Kadir Şeker serbest bırakılsın’ çağrısı yaptı:

Kadın Cinayetleri Platformu: “Kadınları korumakla görevli olanlar işini yapsın, Kadir gibi şiddeti durdurmak isteyen insanlar müdahale etmek zorunda kalmasın diye, #KadirİçinAdalet istiyoruz.”


EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: “#KadirİcinAdalet Kadına şiddet, kadın cinayeti haberi aldığımızda şiddetin ve cinayetin kaynağı üzerinde dururken etrafta yardım edecek kimse yokmuymuş sorusunu da sorarız. Bu sefer bir vicdanlı tanık varmış ve müdahale etmiş. #KadirŞeker hemen serbest bırakılmalıdır.”


Kadın Koalisyonu: “Kadir bir kadın cinayetini engelledi, seyretmedi, korkmadı, sessiz kalmadı! Bir kadın daha öldürülmesin diye yardıma koştu bir suçluyu durdurdu! Bu vicdan sahibi gencin serbest bırakılması için herkes ayağa kalkmalı!”


Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan: “#KadirİcinAdalet Çünkü; 17 sabıkası olan bir erkeğin bir kadını dövmesine seyirci kalmamış, hatta hayatını kurtarmış. Onun tutuklanması; sokakta, komsuda, işyerinde şiddete uğrayan kadına kimse sahip çıkmasın mesajıdır da.”


Mor Dayanışma: “Kadınlara yönelik cinsiyetçi dili, şiddeti hak gören erkek egemen adalet anlayışı "buyrun, kadını öldürün" demeye devam ediyor. Ve kadınları korumaya çalışan, şiddete göz yummayanlara da ceza veriyor.”


Kadın Cinayetleri Platformundan Ayşen Ece Kavas: “Bir kadın cinayetini engelleyen Kadir tutuklanmış. 23 kez kapınıza gelen Ayşe Tuba Arslan'ın katilini her defasında serbest bıraktınız. Kadir başka bir Ayşe'yi kurtarmış”


İlerici Kadınlar: “Kadına yönelik şiddete sessiz kalmadı, arkasını dönüp gitmedi.”

NE OLMUŞTU?
32 yaşındaki Özgür Duran ile kız arkadaşı Ayşe D. arasında evde oldukları bir sırada kıskançlık nedeniyle tartışma çıktı. Tartışma sırasında Duran, Ayşe D'yi darp etti. Bunun üzerine Ayşe D. de evden çıkıp, yakınlardaki parka gitti.
O sırada parktan geçmekte olan Kadir Şeker, kız arkadaşı Ayşe D.'yi tekrar darp eden Özgür Duran'a müdahale etmek istedi.
Ancak Duran, boğazını sıktığı Şeker'i yere yatırıp, yumruklamaya başladı.
Kadir Şeker, kurtulduktan sonra kaçmak istedi. Duran ise peşinden gittiği gence tekrar saldırdı. Bunun üzerine Şeker, meyve soymak için yanında taşıdığı bıçağı çıkardı. Boğuşma sırasında bıçak Özgür Duran'ın kalbine saplandı. Şeker, olay yerinden kaçtı.
Ayşe D.'nin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldrılan Duran, hayatını kaybetti.
Ailesinin doktor olmak istediğini belirttiği Şeker ise yakalanarak, 'kasten öldürme' suçundan tutuklandı.
DHA'ya göre Şeker, ifadesinde tek amacının dövülen kadını kurtarmak olduğunu, kendisine saldırılması nedeniyle korkutmak amaçlı bıçağı çıkardığını, ancak boğuşma sırasında olayın yaşandığını söyledi.
Oğlunun üniversite sınavına hazırlandığını söyleyen Baba Cengiz Şeker, "Benim oğlum bir canı, bir insanı kurtarmaya çalışıyordu. Onun için kendini feda etti. Doktor olmak istiyordu ama başımıza böyle talihsiz bir olay geldi" diye konuştu.
Ayşe D.'nin de ifadesinde olay günü Duran'ın kendisini önce evde, sonra parkta dövdüğünü, yanlarına gelen gencin kendisini kurtarmaya çalıştığını anlattığı öğrenildi.
'Kasten yaralama', 'hırsızlık', 'yağma' ve 'uyuşturucu madde ticareti' suçlarından toplam 19 suç kaydı olan Duran'ın cenazesi otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edildi.


İlgili haberler
Vahşileşen şiddetin arkasında ne var, önüne nasıl...

Ülkede kadınlar için ölümün “olağan” biçimi neredeyse lüks. Giderek vahşileşirken bir yandan da sıra...

Öfke zamanı geldi kadınlar… Bizim zamanımız geldi…

8 Mart’ta eşit ve yaşanılır bir dünya için mücadele veren kadınlar olarak tarihte yerimizi aldığımız...

8 Mart kimin günü?

Lyon’da, Meşhed’de New York’ta, Şikago’daki grevlerin ve hatta bunlardan önceki ve sonraki kadın müc...