Kadınların uzaydaki yürüyüşü başladı
NASA, kadın astronotların uzay yürüyüşünün başladığını duyurdu.

NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) ilk kez tamamen kadınlardan oluşan ekibi, uzay yürüyüşünü hayata geçirdi. ABD’li astronotlar Christina Koch ve Jessica Meir'in Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışındaki bir güç panelini değiştirmek için yaptığı yürüyüş NASA tarafından canlı yayınlandı.

Yürüyüşün aslında 29 Mart’ta yapılması planlanmıştı ama kadın astronotlara uygun kıyafet olmadığı için görev ertelenmişti.

NASA verilerine göre bakım, onarım, yeni teçhizat denemesi ve bilimsel deneyler için 1998’den beri Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 213 uzay yürüyüşü yapıldı. Ancak bugüne dek uzaya gönderilen 500’den fazla kişi içinde kadınların oranı yüzde 11’den az. Ayrıca şimdiye kadar uzay yürüyüşü ekipleri de ya tümüyle erkek ya da kadın-erkek karışık oldu. Uzay uçuşlarının 60 yıllık tarihinde uzay yürüyüşü eğitimi almış iki kadının bulunduğu sadece 4 misyon var.

Rus kozmonot Velentina Tereşkova, 1963 yılında uzaya giden ilk kadın, Sovyet kozmonot Svetlana Savitskaya da 25 Temmuz 1984’te uzay yürüyüşü yapan ilk kadın olmuştu. Savitskaya’nın yürüyüşünün üzerinden 35 yıl geçti.



İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Uzayda ilk kez yürüyen bir kadın -...

35 yıl önce bugün 1984 yılında bir kadın uzayda ilk kez yürüyüş yaptı. 3 saat 35 dakika boyunca uzay...

GÜNÜN KADINI: Uzayda bir martı Valentina Tereshkov...

Sıradan bir kadının kozmonot olma hikayesi, Valentina Tereshkova, uzayda dolaşan bir martı olmayı se...

GÜNÜN İLKİ: Uzayda kadın yürüyüşü

İlk kez NASA’nın uzay yürüyüşü yapacak astronot ekibi sadece kadınlardan oluşacak.