Kadınların 'hayır'ı bitmedi, bitmeyecek
Referandum öncesinde olduğu gibi referandum sonrasında da kadınlar sokaklarda olduklarını, ‘hayır’larının bitmediğini ve ‘hayır’demeye devam edeceklerini söylüyor.

Referandum öncesi Türkiye’nin pek çok yerinde sokağa çıkan, eylemler yapan, bildiriler dağıtan kadınlar referandumdan sonra da ‘hayır’larına devam edeceklerini söylemişlerdi. Çünkü kadınların hayırı sadece ‘tek adama’, başkanlıkla kadınlara dayatılmak istenenlerle sınırlı değildi. Kadınlar tek adam rejiminin katmerlendireceği şiddete, tacize, tecavüze, emek sömürüsüne, kadınların eve kapatılmasına da "hayır" diyor, tam eşitlik ve özgürlük düzeni kurulana dek mücadele edeceklerini söylüyor. 
13 Nisan’da Kadıköy’de binlerce kadın ‘Kadınlar Birlikte Hayır Diyor’ demişti, 18 Nisan günü ise sözü ortaklaştıran kadınların sayısı 13 Nisan'daki sayıyı aştı. Sokaklar kadınların sloganlarıyla taştı. Evlerinin pencerelerinden, dükkanlardan, kafelerden gelerek eyleme katılan kadınların gözlerindeki heyecan, sloganlara katılmaları görmeye değerdi. Alkışları, tencere tavaları ile katılıyorlardı eyleme. Yürüyüş boyunca ‘Hayır itaat etmiyoruz”, “Hayır kazandık” sloganları atarak yürüdü kadınlar.
Kadınlar ‘hayır’larını ve bundan sonra yapacaklarını şöyle özetledi:

Oldu bittiye getirilerek açıklanan sonuçla şimdi kadınların özgürlüğünü daha da sınırlandırmak isteyecekleri bir döneme gireceğiz. Ama biz bunu kabul etmiyoruz; Hayır! Halkın en az yarısının rızasının olmadığı bir anayasa değişikliğinin nihai karar olarak bizlere dayatılmasını asla kabul etmiyoruz.
Hayır’ın hayır demek olduğunu anlatmak için sokakları doldurduk. Anayasa değişikliğiyle irademizin, hayatlarımıza ilişkin tüm kararların “tek adam”da toplanmasına hep birlikte ‘HAYIR’ demeye devam ediyoruz!
Baskı ve zorla, şaibeyle sürdürülen bir referandum sürecinin sonunda ülkenin tamamı tek bir adamın arzularına hapsedilmek isteniyor. Toplumsal mutabakat sağlanmadan, haydutça, bizleri bu sonuca inandıramadan, yalanla… Bunun kadın cinayetlerine, istismara, tacize, tecavüze, erkek egemenliğine, eşitsizliğe karşı mücadele eden biz kadınlar için ne anlama geldiğini biliyoruz. Ama hayır! Kabul etmiyoruz, buna rızamız yok! Her ne olursa biliyoruz ki olsun biz kazandık ve susmayacağız!
Hayatlarımızı, emeklerimizi, bedenlerimizi, kararlarımızı çalmaya çalışmalarına; kararlarımızı görmezden, duymazdan gelmelerine, hayır’larımızı evet olarak anlamalarına izin vermeye hiç niyetimiz yok! Okulda, evde, iş yerinde, sokakta mücadelemizle, dayanışmamızla hayır’larımıza sahip çıkacağız! İrademizin hiçe sayılmasını asla kabul etmeyeceğiz!


ANKARALI KADINLAR REFERANDUMUN İPTALİNİ İSTEDİ 
Ankara’da da “Kadınların ‘hayır’ı bitmez” diyen Hayır Kadınlar Var kampanya grubu yine sokaktaydı. Ankara’daki kadınlar YSK’nin mühürsüz oylara ilişkin aldığı karara tepki gösteriyor, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ diye bağırıyordu. Ankaralı kadınların en önemli talebi de referandumun iptal edilmesiydi. Kadınlar tek adama teslim olmayacaklarını söylüyordu: 
Ve biz kadınlar biliyoruz, bu kadar yetkinin tek bir adamın elinde toplanması ve onun kanun hükmünde kararname yetkisiyle biz kadınların hakları ve hayatına dair kararlar alabiliyor olması bizim yaşamlarımız için büyük tehlike oluşturuyor ve biz buna ‘hayır’ diyoruz. 
Referandum sonucunda pek çok şaibe ve pek çok hukuksuzluk gözler önüne serilmiştir. Bu referandum şaibelidir, derhal İptal edilmelidir. 
Biz kadınların tamamının hayatları, bedenleri, emekleri hakkındaki kararlar tek bir adama 'emanet' edilmek isteniyor. Kabul etmiyoruz. Bu nedenle referandum öncesinde söylediğimiz gibi #Hayır'larımızı büyütmeye devam ediyoruz. Şimdi de “#KadınlarınHayırı biter mi sandın”, “Hayatımız bizim senin mi sandın” demek için kadınlar olarak sokaktayız.



İlgili haberler
Esenyalı'da referandum gecesi... Daha yeni başlıyo...

Esenyalı, AKP'nin ağırlıklı oy aldığı bir semt. Kadınlar şu, bu partiden demeden kapı kapı gezerek n...

Referandumdan sonra pazar yeri

Referandum bitti ama tartışmaları hemen bitecek gibi değil. Çarşı, pazar, sokak her yerde referandum...

Bursa'dan referandum notları

Bursa'da bir işçi kadın fabrikada herkesin aklında tek soru olduğunu söylüyor: "Bu şekilde ülkeyi na...